Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 22:53, 06 lip 2025

Haniu, napisz proszę jakoś w trzech słowach o cięciu jaśminowców.
Miałam już kiedyś notatki na ten temat, ale chyba mi przepadły razem ze starym laptopem.
Jaśminowców mam pięć, takie zwyklaki, chyba???
Dwa mają więcej słońca, w tym roku mnie zaskoczyły i zszokowały - są boskie
Trzy inne mam na moim rogalu - kwitną ubogo, pretensji do nich nie mam, bo słońca tam mniej. Strasznie za to się pokładają Jak sięgnę pamięcią to chyba żadnego krzaka nie cięłam pomimo dobrych chęci i aktualnych wieści z forum - zapewne zabrakło czasu albo pogody
Basieksp 07:47, 07 lip 2025

Ja swoje już przycięłam w sobotę, po kwitnieniu. Jeden ten duży wycięłam to co mi przeszkadzało w chodzeniu i to co wzajemnie bardzo wchodzila na inne rośliny. Mały tylko tak trochę kosmetycznie, to co sie pokładało. Ale cięłam według swojego uznania, kierowałam się tylko tym by było po kwitnieniu, tan trochę na logikę, bez pogłębianie swojej wiedzy. Bo naprawdę mi już przeszkadzały.
Gruszka_na_w... 16:42, 07 lip 2025

Judith napisał(a)
Haniu, Ty zniechęcona upałem zrobiłaś więcej niż ja - bez upałów (dwa dni były, nie liczy się ) nie zrobiłam nic, bo melodii nie miałam . Ale wraca
Trojeść - zanotowane na osobistym twardym dysku jako roślina, która dobrze znosi suszę .
A poza tym - pięknie jak zawsze . Pozdrawiam!

Ja już na melodię czekać nie mogę. Za duże spiętrzenie prac się zrobiło. Oczyściłam 3/4 róż, ścięłam byliny, które przekwitły, wykopałam czosnek i zaczęłam pielić warzywnik. W kolejce czeka likwidacja zagonka po grochu i bobie (łęty chcę wykorzystać jako zielony nawóz, więc nie mogą nazbyt zaschnąć), dokończenie pielenia warzywnika i rabat ozdobnych. Ten tydzień ma być chłodniejszy, ale opadów chyba się nie doczekam. Chmury zahaczają o nasz region jedynie skrawkiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:43, 07 lip 2025

tulucy napisał(a)
Pomarańczowa to bulwiasta. Asclepias tuberosa.

Moja mama ma i długo twierdziła, że ma tuberozę, coś mi nie pasowało i sprawdziłam, skąd jej się ta tuberoza wzięła

Dla mnie jak dla Twojej Pani Matki: tuberoza czy tuberosa to jedno i to samo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:46, 07 lip 2025

Wafel napisał(a)

Powojnik Kermesina rośnie jak szalony, bardzo ładny ma kolor

Mam go na trzech stanowiskach, ale najbujniej kwitnie na wirażu i przy tarasie. Trzeci rośnie z boku tarasu nieco pod okapem i jest po południu zacieniony przez świdośliwę, stad zapewne mizerne kwitnienie, choć kołtun z gałązek ma całkiem zacny.
Gruszka_na_w... 16:53, 07 lip 2025

Magara napisał(a)
Haniu, napisz proszę jakoś w trzech słowach o cięciu jaśminowców.
Miałam już kiedyś notatki na ten temat, ale chyba mi przepadły razem ze starym laptopem.
Jaśminowców mam pięć, takie zwyklaki, chyba???
Dwa mają więcej słońca, w tym roku mnie zaskoczyły i zszokowały - są boskie
Trzy inne mam na moim rogalu - kwitną ubogo, pretensji do nich nie mam, bo słońca tam mniej. Strasznie za to się pokładają Jak sięgnę pamięcią to chyba żadnego krzaka nie cięłam pomimo dobrych chęci i aktualnych wieści z forum - zapewne zabrakło czasu albo pogody

Najłatwiej trzymać się zasady, że wszystkie krzewy tnie się po kwitnieniu (lilaki, jaśminowce, krzewuszki, żylistki, forsycje). U siebie stosuję pewne wyjątki od tej zasady; tawuły szare, nippońskie, pęcherznice tnę pod koniec zimy, a tawuły japońskie tnę trzy razy w sezonie, żeby nie przypominały mioteł.

Cięcie robi się zawsze wg stałych zasad: wycina się pędy pokładające, krzyżujące i najstarsze przy samej ziemi, a resztę skraca o 1/4-1/3 w zależności od tego jaką chcemy mieć wysokość.
Pospolitym krzakom trudno zrobić krzywdę cięciem, więc tnij bez obaw.
Gruszka_na_w... 16:54, 07 lip 2025

Basieksp napisał(a)
Ja swoje już przycięłam w sobotę, po kwitnieniu. Jeden ten duży wycięłam to co mi przeszkadzało w chodzeniu i to co wzajemnie bardzo wchodzila na inne rośliny. Mały tylko tak trochę kosmetycznie, to co sie pokładało. Ale cięłam według swojego uznania, kierowałam się tylko tym by było po kwitnieniu, tan trochę na logikę, bez pogłębianie swojej wiedzy. Bo naprawdę mi już przeszkadzały.

Basiu, intuicja Cię nie zawiodła. Cięcie było akuratne.
Magara 23:04, 07 lip 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cięcie robi się zawsze wg stałych zasad: wycina się pędy pokładające, krzyżujące i najstarsze przy samej ziemi, a resztę skraca o 1/4-1/3 w zależności od tego jaką chcemy mieć wysokość.
Pospolitym krzakom trudno zrobić krzywdę cięciem, więc tnij bez obaw.

Dzięki
Chyba czeka mnie mocne cięcie bo te moje jaśminowe mocno się kładą. Nie wiem czy mi ręka nie zadrży
Wafel 21:11, 10 lip 2025

Na szczęście cięcie tawuł japońskich na osiedlowej mam już za sobą, muszę je kiedyś policzyć, chyba ze 30 ich jest. Lubię ciachać, ale zbierania gałązek nie cierpię
mrokasia 21:20, 10 lip 2025

Tiaaaa, sprzątanie po cięciu - najgorsza robota.