Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

jolanka 20:00, 06 lis 2016

Kasiu, ta hokaido jest dosyć ciemnoczerwona, mala, okrągła, a jak nacisniesz skórkę paznokciem to jest miękka. To jedyna, którą piecze sie ze skórą więc sprzedawcy wiedzą.

Makaronową robiłam tak jak spaghetti - z sosami tak jak do makaronu.
Pizmowa ma lekko orzechowy smak, więc scierałam na tarce - mam taką co ściera na takie dlugie nitki - jako część surówki z cebulką,jabłkiem, marchewką.

Do nalesników robilam dynię mieszaną z jablkiem

Caluski. Jak pracujesz? Ja w poniedziałek i wtorek
20:05, 06 lis 2016
Kasya napisał(a)

fajnie wyglada
ciekawe czy wyjdzie z maki razowej.....hmmm...ale ja cukru tez nie moge

cukier kupuje kokosowy lub daktylowy ale ostatnio polubiłam ten
http://pl.iherb.com/Florida-Crystals-Pure-Florida-Cane-Sugar-48-oz-1360-g/32937....ale należy pamiętać ze to cały czas jest cukier ...tyle ze zdrowsza wersja
Kasia_CS 20:05, 06 lis 2016

Kasya napisał(a)

a jaka jadlas ?

no zwykłą i piżmową

Ale miałam też przygodę jak mama pomyliła ozdobne cukinie czy costam takiego ze zwykłymi... no i ja nagotowałam gar, bo leczo chciałam zrobić, przyprawiłam, dodałam kiełbaskę i wszystko... no i próbuję..
I wszystko wypłułam zaraz, bo takie gorzkie, że hej Myślę sobie, co ja tam z tych przypraw nawrzucałam takiego, że gorycz nie z tej ziemi... no i wtedy z eMem wyszukaliśmy w "internetach", ze to były ozdobne i niejadalne
Madzenka 06:20, 07 lis 2016

Bnsezon ogórkowy się zaczął skoro dyskusje kulinarne w toku
kasja83 08:30, 07 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Bnsezon ogórkowy się zaczął skoro dyskusje kulinarne w toku

buhahahah-kulinarne, wnętrzarskie...byle do wiosny
Gosiek33 08:40, 07 lis 2016

Kasya napisał(a)

nie wiem jak odroznic ja od innych, trzeba sie znac

Polecił mi ją pan na targu i przepisy jeszcze dał

Do słodzenia używam ksylitolu - a tu jeszcze inne zamiast, jeśli czasem potrzebujesz. Próbowałam melasę, nie dałam rady, ale w wypiekach może być dobra
jankosia 09:33, 07 lis 2016

Kasya napisał(a)

jakas masakra na tej fotce

a to proso mozna siac wprost do gruntu ?

Widocznie można tylko kiedy? U mnie się samo wysiało i cieszyłam się bo każdą dziurę w bylinówce wypełniło ale... po tym materiale to już chyba powinnam się bać? Fajnie jesienią wygląda jak krople rosy na tym osiadają bo taka chmurka delikatna ale... to może być nowy chwast.
pestka56 14:22, 07 lis 2016

A jakie to proso?

Ja mam na sąsiedniej działce łany trzcinnik piaskowego. Jankosiu widziałaś pewnie, bo w trawach na fb wklejałam zdjęcie. Jest piękny i chętnie bym go zaprowadziła u siebie. On się i rozsiewa, i rozłogami chodzi. Z rozłogami nie problem, ale to wysiewanie Na razie spróbuję zagodpodarować nim tę pustą działkę za płotem. Poobserwuję go, zobaczymy.
Gabriela 19:29, 07 lis 2016

Ależ tu rozgrzewająco i jesiennie, pomarańczowo, dyniowo. Z dyni robię tylko zupę, muszę spróbować pieczonej w piekarniku w cząstkach, z przyprawami.
Ile Kasiu zebrałaś dyni w tym roku? Bo u mnie był nieurodzaj, tylko po 3, 4 sztuki butternut i hokkaido którą wysiałam po raz pierwszy. Piszecie tu o jej cienkiej skórce, ale chyba po ugotowaniu, bo na surowo ciężko się obiera.
Kasia_CS 19:43, 07 lis 2016

A ja jeszcze z dyni robilam sernik dyniowy