Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

21:52, 21 kwi 2017
Jak się trawa zagęści nie będzie już tak wielkiego problemu, od czasu do czasu wyrwiesz mleczyka czy kończynkę w zarodku jak wyrośnie i będzie ok, też mieszkam w polach , raczej nie pryskam chemią, bo mam małe dzieci, w dodatku alergicy.
Jak pola pryskają uciekamy do domu
kaz742011 21:54, 21 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
Kasia, pięknie będzie Zawsze najpierw musi być pobojowisko, żeby potem trawka była śliczna, zieloniutka
Perz nie lubi koszenia, będzie ok

Też tak sobie tłumaczę. A proso jednoroczne ponoć, to jest szansa że go w przyszłym roku nie będzie .
kaz742011 21:55, 21 kwi 2017

paulina_ns napisał(a)

Ja co roku walczę z konieczyna i mleczami, które tak się rozsiewaja cały czas z sąsiednich łąk, także to taka walka z wiatrakami

Teraz w moim pseudotrawniku miałam mlecze. Kupiłam sobie wyrywacz chwastów specjalnie dla nich
kaz742011 21:56, 21 kwi 2017

patrycja napisał(a)
Mnie najwięcej wnerwiają mlecze.

Wiem coś o tym .
kaz742011 21:57, 21 kwi 2017

natka098 napisał(a)
będzie piękny trawniczek

Taką mam nadzieję. Oby się udało .
Toszka 21:59, 21 kwi 2017

kaz742011 napisał(a)
Pogoda była dzisiaj znośna, nawet chwilami świeciło słońce, więc rozpoczęła się u mnie akcja zakładania trawnika. Dzisiaj było pierwsze działanie glebogryzarką. Tak wyglądała działka chwilę po przekopaniu. Widać nawet dobro pobudowlane. Na szczęście nie w hurtowych ilościach .

No cóż pięknie nie jest. Ale musi być najpierw brzydko żeby potem było ładnie .

Teraz ważne by wszystko wygrabić starannie, zwłaszcza zielsko.
Staranność to 80% sukcesu.
Normalne koszenie trawnika powinno być 2 razy w tygodniu. W ten sposób ani trawa, ani chwasty (w tym koniczyna) nie zdążą zakwitnąć. Co w przypadku samej trawy ma kolosalne znaczenie na kondycję trawnika.
Jak żywopłot wreszcie urośnie to będzie stanowić doskonały parawan i łapacz nasion chwastów.
kaz742011 22:00, 21 kwi 2017

MonikA napisał(a)
Jak się trawa zagęści nie będzie już tak wielkiego problemu, od czasu do czasu wyrwiesz mleczyka czy kończynkę w zarodku jak wyrośnie i będzie ok, też mieszkam w polach , raczej nie pryskam chemią, bo mam małe dzieci, w dodatku alergicy.
Jak pola pryskają uciekamy do domu

Ja też alergik. Mój syn tak samo. Na chwaściory mam sprzęt kupiony. Fajny, nawet schylać się nie trzeba za bardzo .
kaz742011 22:03, 21 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Teraz ważne by wszystko wygrabić starannie, zwłaszcza zielsko.
Staranność to 80% sukcesu.
Normalne koszenie trawnika powinno być 2 razy w tygodniu. W ten sposób ani trawa, ani chwasty (w tym koniczyna) nie zdążą zakwitnąć. Co w przypadku samej trawy ma kolosalne znaczenie na kondycję trawnika.
Jak żywopłot wreszcie urośnie to będzie stanowić doskonały parawan i łapacz nasion chwastów.

Na razie z grubsza wygrabione i wybrane kamulce. Za dwa, trzy tygodnie powtórka glebogryzarką.
kaz742011 17:16, 23 kwi 2017

Mam nadzieję że to ostatnie tchnienie zimy. Rzeszów dzisiaj o 14- tej.

Na szczęście po śniegu nie ma już śladu .
leon60 17:18, 23 kwi 2017

miałam identycznie to chyba z tej samej chmury sypnęło