Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anulajda w raju

Anulajda w raju

anulajda 15:00, 02 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)
Aniu, muszę to napisać, że bardzo żałuję......... że już nadrobiłam Twój wątek od deski do deski Stanowczo mi za mało!! HIHI Cudowny masz ogród, świetnie, że wrzucasz tyle zdjęć, a masz co pokazać. Do tego pięknie rozplanowane, czyściutko, kanciki bomba, róże szaleją.

I powiem, że druga rzecz, której żałuję, to że większość musiałam czytać z doskoku (np. usypiając dziecko skitrana z telefonem pod kocem, żeby światło mu nie przeszkadzało ) i nie porobiłam na bieżąco notatek. Chociaż trochę info o różach udało mi się spisać Więc czasem podpytam na pewno o to o czym już pisałaś, ale nie sposób wszystko znaleźć przez wyszukiwarkę. Dlatego proszę o cierpliwość

Już wiem, że wykorzystam jedno z połączeń tulipanowych, bo miałam akurat problem co zrobić z tą odmianą a Ty mi ją na tacy podałaś w pięknej formie (Queeny z Dolls Minuet).

Jeszcze takie pytanko:

Kiedy po raz pierwszy w sezonie tniesz cisy? Ja formuję 2 kule posadzone w czerwcu i mam gotowe 2 stożki wsadzone jesienią. Czy powinno się skorygować co nieco zanim zaczną się nowe przyrosty czy dopiero jak nowe przyrosty ściemnieją?

Zawsze możesz jeszcze raz hihi,żartuję śmiało pytaj w razie czego co Ci się przypomni )
Ja nie wiedziałam do końca jaki będzie kolor i wysokość Dollsów bardzie dla kształtu i ciekawości je kupiłam a potem trza było coś wymyśleć.
Cisy różnie tnę,wiosną mi tulipany nie pozwalaja wejśc na rabaty to główne cięcie robię jedno jak ciemnieją nowe przyrosty potem następne robię późną jesienią jak coś wystaje a i też w międzyczasie coś latem ciachnę ale to już pojedyńcze gałązki są.
anulajda 15:17, 02 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)
i kolejne:

Teraz rozważam czy jeszcze kupić wiosną róże z gołym korzeniem (już jesienią sporo posadziłam i jeszcze nie znam efektu).

Jak oceniasz - czy do Heidi Klum mogłyby pasować kolorystycznie z Lavender Ice? masz obie odmiany, więc i z wyobraźnią lepiej.

Chyba nie widziałam u nikogo tego połączenia, więc nie mam pojęcia - ale rabata będzie głównie we fioletach (werbena, klosowiec Black adder i od frontu szpaler lawendy), różowościach (jezówki i 3szt Heidi Klum) i nieco bieli z ostróżek.

Pozdrawiam w mroźny dzień!

Kupuj, zawsze możesz w razie czego do doniczek przesadzić bo sie jeszcze dobrze nie ukorzenią, bo późnij to już by mi było źal ruszać.
Połączenie Heidi z Lavander będzie ładnie pasować tak mi sie wydaje.
Wiesz że kłosowiec w drugim roku osiąga 2 metrową wysokość ? ja byłam zaskoczona bo w pierwszym roku miał niecały metr.

Pozdrawiam cieplutko
Kasia_CS 18:57, 03 mar 2018

anulajda napisał(a)

Zawsze możesz jeszcze raz hihi,żartuję śmiało pytaj w razie czego co Ci się przypomni )
(...)
Cisy różnie tnę,wiosną mi tulipany nie pozwalaja wejśc na rabaty to główne cięcie robię jedno jak ciemnieją nowe przyrosty potem następne robię późną jesienią jak coś wystaje a i też w międzyczasie coś latem ciachnę ale to już pojedyńcze gałązki są.

Nie zdziwię się, jak do tego dojdzie, że na spokojnie zacznę od nowa

Z cisami jeszcze najwyżej podpytam kogoś, kto nie ma pod nimi rzek tulipanów i łatwy dostęp, hihi

anulajda napisał(a)

Kupuj, zawsze możesz w razie czego do doniczek przesadzić bo sie jeszcze dobrze nie ukorzenią, bo późnij to już by mi było źal ruszać.
Połączenie Heidi z Lavander będzie ładnie pasować tak mi sie wydaje.
Wiesz że kłosowiec w drugim roku osiąga 2 metrową wysokość ? ja byłam zaskoczona bo w pierwszym roku miał niecały metr.

Pozdrawiam cieplutko

No mój kłosowiec był posadzony we wrześniu i tak miał około metra max. Ale o ile dobrze pamiętam, to jest posadzony w ostatniej linii nasadzeń bylinowych razem z werbeną, a przed tujami. Więc tam sobie już zostanie.
Muszę jeszcze zobaczyć czy w ogóle mam miejsce na LI.

A mogłabyś, o ile pamiętasz, jeszcze średnicę i wysokość Twoich krzaczków Heidi i Lavender napisać?

Buźka!
anulajda 17:14, 06 mar 2018

Kasia_CS napisał(a)

Nie zdziwię się, jak do tego dojdzie, że na spokojnie zacznę od nowa

Z cisami jeszcze najwyżej podpytam kogoś, kto nie ma pod nimi rzek tulipanów i łatwy dostęp, hihi

No mój kłosowiec był posadzony we wrześniu i tak miał około metra max. Ale o ile dobrze pamiętam, to jest posadzony w ostatniej linii nasadzeń bylinowych razem z werbeną, a przed tujami. Więc tam sobie już zostanie.
Muszę jeszcze zobaczyć czy w ogóle mam miejsce na LI.

A mogłabyś, o ile pamiętasz, jeszcze średnicę i wysokość Twoich krzaczków Heidi i Lavender napisać?

Buźka!

Kasiu wysokość Heidi jak i Lavender Ice u mnie to około 60 cm a na szerokość mniej przy czym ta druga ma bardziej strzelisty krój

Buziam
anulajda 17:52, 06 mar 2018

U mnie śnieg powoli topnieje i bardzo dobrze bo mam już go dosyć tej zimy, niby nie było go jakoś dużo ale przy tych mrozch które były to mam wrażenie że wieki na rabatach oglądam.
Cześć miskantów udało mi sie ściąć na początku lutego przed śniegami ale jeszcze naście sztuk czeka na nożyce, wiosną bede się części pozbywać bo już zaczyna się robić ciasno na rabatach tak więc część przesadzę do donic a częćś rozdam

Ale żeby nadchodzącej wiośnie wyjść na przeciw to zamówiłam sobie kilka róż Austina
William Morris
Princess Anne
Darcey Bussell
Lady of Megginch
Heathcliff
William Shakespeare 2000
Alnwick Rose
Lady Emma Hamilton
Crown Princess Margareta.

gobasia 17:54, 06 mar 2018

Też zamowilam róże i teraz mam dylemat z sadzeniem
anulajda 18:05, 06 mar 2018

Ja cześć wsadze do donic.
asiak 18:28, 06 mar 2018

Widzę zakupy różane
Ja nie mam już miejsca
AgataM 18:30, 06 mar 2018

Witaj Aniu Pospacerowałam sobie po Twoim cudnym ogrodzie. Tylu tulipanów nigdzie nie widziałam.... W dodatku tak gustownie dopasowanych. Nie mogę pominąć przepięknych róż...., które tworzą niesamowite kompozycje z innymi doskonale dobranymi roślinami. Nowe zakupy róż będą chyba wisienką na torcie całego ogrodu....
anulajda 19:07, 06 mar 2018

asiak napisał(a)
Widzę zakupy różane
Ja nie mam już miejsca

I tak Ci nie wierzę miejsce zawsze się znajdzie