Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

jolanka 23:21, 25 kwi 2016

Makao_J napisał(a)

Daj spokój porażka jest. Chwilę było nawet znośnie więc skoczyłam do CO zobaczyć co mają bo przez tą pogodę to ze 3 tyg nie byłam.
Kupiłam 8szt sadzonek truskawek.
Mają krzaki róż Artemis i Pastella - myślałam że może te dla mnie przyszły ale niestety - te mi odradziła i kazała jeszcze czekać. Szkoda bo cena była spoko - 25zł choć mikrusy.
Zaczynam być ciekawa co za krzaczki przyjdą dla mnie.

Witaj Aniu! Zobaczyłam, że kupiłaś truskawki. Ja znalazłam na swojej działce truskaweczki, które przetrwały samodzielnie jakieś 30 lat. Podobno sadziła je jeszcze mama poprzedniego właściciela działki - on sam ma ponad 70 -tkę. Są wyjątkowo słodkie i aromatyczne. Udało mi się z 10 sadzonek zrobić już kilkanaście. Zabytkowe są. Musze zrobić im zdjęcia, bo są tego warte, za wytrwalość.
Makao_J 08:40, 26 kwi 2016

jolanka napisał(a)

Witaj Aniu! Zobaczyłam, że kupiłaś truskawki. Ja znalazłam na swojej działce truskaweczki, które przetrwały samodzielnie jakieś 30 lat. Podobno sadziła je jeszcze mama poprzedniego właściciela działki - on sam ma ponad 70 -tkę. Są wyjątkowo słodkie i aromatyczne. Udało mi się z 10 sadzonek zrobić już kilkanaście. Zabytkowe są. Musze zrobić im zdjęcia, bo są tego warte, za wytrwalość.

No to takie twardzielki mówisz. To dobrze że bez problemów i są co roku.

Ja dopiero zaczynam. Kompletnie się nie znam. Nie znam gatunków. Wzięłam na razie dwa, potem dokupię jeszcze jedne bo w tej chwili nie mają i sprawdzę które warto mnożyć. Mam Kamę i Dukata a czekam na Marmelade.
Makao_J 08:41, 26 kwi 2016

tulucy napisał(a)
Moje golaski sadzone 2 tygodnie temu ponad puszczają ładnie pączki. Dziś dokupiłam im towarzystwa. /shame on me /

To dobrze, pogoda musi im sprzyjać u Ciebie. U mnie dopiero krótkie pędy po cięciu puszczają.
Marga 09:19, 26 kwi 2016

Widzę Aniu, że robisz rozeznanie w truskawkach Podpatrzę sobie jakie odmiany wybrałaś, bo ja też zielona w temacie. W zeszłym roku posadziłam dzieciom w skrzynkach na balkonie różne odmiany z Obi, ale niektóre były w ogóle bez smaku Szukam słodkich i najlepiej dużych.
Makao_J 10:02, 26 kwi 2016

Też szukam dużych i nie powtarzających owocowania. Słodkość zależy od ilości słońca - podobno. Zobaczymy.
Zależy mi na tych Marmelade bo dobrą opinię w necie mają.
dominika_ 10:56, 26 kwi 2016

A to są zwykłe odmiany czy te zwisające?
BasiaLT 11:19, 26 kwi 2016

Makao_J napisał(a)

No to takie twardzielki mówisz. To dobrze że bez problemów i są co roku.

Ja dopiero zaczynam. Kompletnie się nie znam. Nie znam gatunków. Wzięłam na razie dwa, potem dokupię jeszcze jedne bo w tej chwili nie mają i sprawdzę które warto mnożyć. Mam Kamę i Dukata a czekam na Marmelade.

Aniu jak potrzebujesz sadzonek truskawek to mogę ci podesłać bo mi się za bardzo rozrosły i wywalam. Tylko nie znam nazw.
Makao_J 12:57, 26 kwi 2016

dominika_ napisał(a)
A to są zwykłe odmiany czy te zwisające?

Zwykłe. Ale nad zwisającymi też się zastanawiam.
Makao_J 12:59, 26 kwi 2016

BasiaLT napisał(a)

Aniu jak potrzebujesz sadzonek truskawek to mogę ci podesłać bo mi się za bardzo rozrosły i wywalam. Tylko nie znam nazw.

A słodkie masz? Jeśli tak to bardzo chętnie skorzystam.
Bogdzia 20:45, 26 kwi 2016

Mebelki bardzo fajne, pozdrówka zostawiam.