Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 09:20, 30 kwi 2016

Wg info książkowego to ten berberys miał urosnąć do 4 m wysokości i szerokości. I tyle zostawiliśmy mu miejsca.

Niestety urósł mniejszy około 2,5m wysokości i mniejszej szerokości jak widać od dołu. No i zrobiły się szczeliny. Ciąć w bryłę raczej go nie chcę bo cały urok to te przewieszające się pędy. Jak już to całkiem go wywalić.

I tak właśnie zostałam w czarnej D...

Żółty kolor - myślałam tam wcisnąć żółte wąskie jałowce. Już pisałam. Jaśminowca też myślałam ale mam zielonego Virginal. No i ten niebieskawy owies wieczniezielony.

Muszę to jakoś zgrać żeby nie spaskudzić.

Dzięki za podpowiedzi. Nawet pokrywają się częściowo z tym co myślałam. Więc to dobry znak że może nie będzie tak źle.
inka74 09:41, 30 kwi 2016

Chyba ciekawie i symetrycznie wyglądałyby 2 tuje o ile dobrze widzię takie jak na drugiej ścianie. Może przed nimi na rogu ze 3 hortensje podsadzone niższą obwódką. U Any jest vanilka z rozchodnikiem i żurawką. Tak aby scalaly te rabaty. Tylko okno do piwnicy w ten sposób straci całe światło. Berberys piękny okaz szkoda go. Może po prostu go podciągnąć uformować.
Makao_J 23:20, 30 kwi 2016

Część Pęchcina

Wiśnie Amanogawy rośliną tygodnia. Część była w promocji.
Makao_J 23:22, 30 kwi 2016

Moje zakupy - dobrze że miałam "twardą" listę

oczywiście Amanogawa też.
Makao_J 23:30, 30 kwi 2016

Rabata cienista wyglądała potwornie pusto

Dosadziłam bodziszka łąkowego Laura (1 szt), wietlicę samiczą Lady in Red (2 szt), Klona Shaina (1 szt) i kopytniki (4 szt).
Przesadziłam hosty, różanecznika, orliki, parzydło leśne i tawułkę Andersa białą. Na razie hosty dopiero kiełkują i słabo widać je po lewej stronie ale zadowolona jestem z efektu. Dosadzę jeszcze więcej tawułek Andersa.
Makao_J 23:33, 30 kwi 2016

Mam swoje kopytniki

Orlik w pąkach

i spojrzenie na nową rabatę z innej strony

Zana 23:42, 30 kwi 2016

Śliczne to ostatnie zdjęcie Aniu. Klonik wygląda bardzo dobrze na tym zielonym tle. Czy to odmiana wymagająca (okrywanie na zimę itp.).
Przy berberysie widziałabym coś kolumnowego. On jest taki rozłożysty, dominuje na tej rabacie i wydaje mi się, że właśnie coś kolumnowego co tylko uzupełniłoby lukę.
inag 00:09, 01 maj 2016

a gdzie wylądowała ta śliczna amanogawa?
MirellaB 07:26, 01 maj 2016

Jak mi się podoba Amanogawa Bardzo ładną kupiłaś i klon palmowy też widać, że super wypasiony
Spotkałeś kogoś z forum na zakupach? Chyba to jest znane u Was miejsce, bo często się o nim pisze.
Makao_J 09:06, 01 maj 2016

Zana napisał(a)
Śliczne to ostatnie zdjęcie Aniu. Klonik wygląda bardzo dobrze na tym zielonym tle. Czy to odmiana wymagająca (okrywanie na zimę itp.).
Przy berberysie widziałabym coś kolumnowego. On jest taki rozłożysty, dominuje na tej rabacie i wydaje mi się, że właśnie coś kolumnowego co tylko uzupełniłoby lukę.

Dzięki.

Klon jest pamlowy więc wrażliwy jest. Ale posadziłam go w miejscu osłoniętym i pół cienistym więc liczę że przetrwa zimę.

O berberysie myślę wciąż bardzo intensywnie. Też wydaje mi się że coś kolumnowego mogę tam wcisnąć. Tylko nie mam jeszcze pomysłu co.

Postawiłam tam nawet tą wiśnię co kupiłam żeby sprawdzić i wyglądało to super ale dach przeszkadzałby jej w dalszym wzroście - mogłaby urosnąć tylko 2 m i koniec.