Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

JoannA 16:45, 03 sty 2017

Makao_J napisał(a)

Myślę jednak że wymiana cebul nie będzie żadnym problemem. Nawet w taki sposób jest super https://pl.pinterest.com/pin/433330795371548220/

Ten sposób już wypróbowałam Aniu na święta wielkanocne.
Kupiłam hiacynty w małych plastikowych doniczkach, wyciągnęłam je i wypłukałam dokładnie zimię. Na dno cylindrów szklanych (zakupione w I.) dałam białe kamyczki, włożyłam hiacynta i dolałam wody tak do połowy cebuli. Hiacynt kwitł ok. 2 tygodni. Im węższy i wyższy cylinder tym ładniej storczyk trzymał pion bo jednak trochę się wyciągały do światła.
Próbowałam też obłożyć cebule mchem, ale ten musi być czysty bo taki z zawartością ziemi niestety zabrudził wodę i niezbyt estetycznie to wyglądało.
17:02, 03 sty 2017
Hiacynty w szkle są teraz w K-landzie
Makao_J 17:36, 03 sty 2017

JoannA napisał(a)

Ten sposób już wypróbowałam Aniu na święta wielkanocne.
Kupiłam hiacynty w małych plastikowych doniczkach, wyciągnęłam je i wypłukałam dokładnie zimię. Na dno cylindrów szklanych (zakupione w I.) dałam białe kamyczki, włożyłam hiacynta i dolałam wody tak do połowy cebuli. Hiacynt kwitł ok. 2 tygodni. Im węższy i wyższy cylinder tym ładniej storczyk trzymał pion bo jednak trochę się wyciągały do światła.
Próbowałam też obłożyć cebule mchem, ale ten musi być czysty bo taki z zawartością ziemi niestety zabrudził wodę i niezbyt estetycznie to wyglądało.

To jest właśnie fajny sposób. Tylko trzeba te korzonki dobrze umyć - tak jak piszesz.
Makao_J 17:36, 03 sty 2017

MonikA napisał(a)
Hiacynty w szkle są teraz w K-landzie

Tak wiem - właśnie tam kupiłam swoje
Makao_J 18:06, 03 sty 2017

Pochwalę się Wam tym co dziś wykombinowaliśmy - ja i eM - dla naszej kotki Toli. W związku z tym że będziemy mieć nowe łoże w sypialni i ze strachu przed tym że nam je pazurkami zniszczy postanowiliśmy wymyślić jej miejsce do drapania. Po zebraniu wszystkiego co znaleźliśmy w domu powstało to

marzena1702 18:10, 03 sty 2017

super pomysł, kotka pewnie będzie zadowolona
MirellaB 22:18, 03 sty 2017

Makao_J napisał(a)

Wiesz te cebule w czymś stoją. Jakiejś plastikowej formie i to obłożone jest mchem. Nie wiem jednak jak to wygląda bo jak próbuję przesunąć mech to on się strasznie kruszy i sypie. Jak przekwitną cebule to wtedy będę mogła bliżej się temu czemuś przyjrzeć.

Myślę jednak że wymiana cebul nie będzie żadnym problemem. Nawet w taki sposób jest super https://pl.pinterest.com/pin/433330795371548220/

Ciekawie to wygląda.
Zastanawiam się jednak nad inną fotką - tulipany w stipie widziałaś?
Super to wygląda, ale jak to możliwe kwitnąca stipa i kwitnące tulipany?
MirellaB 22:20, 03 sty 2017

Drapak i koszyczek dla kotki - zestaw wygląda jak kupny - brawo Wy
23:25, 03 sty 2017
Śliczny drapak, oby piórka wytrzymały hihi, widzę, że już się zadomowiła
kasja83 07:32, 04 sty 2017

Aniu Wszystkiego dobrego na Nowy Rok i kolejny sezon ogrodniczyTola chyba zadowolona z prezentu?