Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 18:45, 11 lut 2016

Kolejne odkrycie. W artykule nr 2 jest napisane że tam gdzie rośnie pokrzywa ziemia jest szczególnie urodzajna.

Za płotem mam jej gąszcz. I co roku tak zdrowo wygląda że postanowiłam w tym roku zrobić z niej gnojówkę.

A najśmieszniejsze jest to że ona rośnie na trawie którą po koszeniu tam wyrzucaliśmy bo nie wiedzieliśmy co z nią robić, zielsko itp. Od roku oddajemy jako odpady biodegradowalne.

To oznacza że za płotem mam ponad 30 m kompostu. Ile tam będzie kilo to nie wiem bo wyrzucaliśmy tę trawę kilka dobrych lat.
olga80 20:00, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Kolejne odkrycie. W artykule nr 2 jest napisane że tam gdzie rośnie pokrzywa ziemia jest szczególnie urodzajna.

Za płotem mam jej gąszcz. I co roku tak zdrowo wygląda że postanowiłam w tym roku zrobić z niej gnojówkę.

A najśmieszniejsze jest to że ona rośnie na trawie którą po koszeniu tam wyrzucaliśmy bo nie wiedzieliśmy co z nią robić, zielsko itp. Od roku oddajemy jako odpady biodegradowalne.

To oznacza że za płotem mam ponad 30 m kompostu. Ile tam będzie kilo to nie wiem bo wyrzucaliśmy tę trawę kilka dobrych lat.

ja w zeszłym roku pierwszy raz robiłam gnojówkę z pokrzyw i z całą pewnością będę w tym roku też robić rośliny ładnie rosły po podlewaniu.
Makao_J 20:13, 11 lut 2016

Też zrobię. Najpierw zbiorę pokrzywę a potem wygarnę ten kompost na którym rośnie
MirellaB 21:22, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Dzięki za namiary na link. Już mam odpowiedzi na swoje pytania
Lepiej zacząć robić kompost samemu

Ja nie robię.

W zeszłym roku obornik miałam, trochę jeszcze zostało, ale teraz kupię granulowany.
MirellaB 21:23, 11 lut 2016

Moje hiacynty zaczynają się rozwijać. Wydaje mi się, że będą miały podobny kolor do Twoich

Kupowałam je jako kolor karminowy, ale raczej taki nie będzie, wygląda mi na pudrowo różowy
Makao_J 21:52, 11 lut 2016

MirellaB napisał(a)

Ja nie robię.

W zeszłym roku obornik miałam, trochę jeszcze zostało, ale teraz kupię granulowany.

Tylko wiedz że koński przyciąga turkucia podjadka. Dziś wyczytałam w tych artykułach. Mam nadzieję że miałaś inny.

A z różowych hiacyntów się ciesz bo są cudne
ag_zie 23:00, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Tylko wiedz że koński przyciąga turkucia podjadka. Dziś wyczytałam w tych artykułach. Mam nadzieję że miałaś inny.

A z różowych hiacyntów się ciesz bo są cudne

O a ja koński chciałam kupić a turkucie już mam ;(
A tego odkrycia to pozazdrościć
Ja też się spoźniłam z wysianiem gorczycy szkoda!
kamila66 07:29, 12 lut 2016

Aniu ale masz talent do rysowania
Bardzo fajnie wygląda projekcik, pomysł ze ścieżką bardzo mi się podoba
pomyśl o tym aby trochę ją zakręcić aby jej koniec nie był widoczny z podjazdu będzie taka nuta tajemniczości...a co tam takiego jest
chyba, że ma być widoczne to inna sprawa
Dominika11 08:01, 12 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

Zrezygnowałam z robienia tła bo u sąsiadów posadzone są tuje więc je wykorzystam. Od swojej strony przy ogrodzeniu dosadziłam 4 jałowce Blue Arrow dla kontrastu, kilka cisów Hicksii, miskanty Zebrinus, derenie Elegantisima i miskanty Silbefeder.
Wysokie piętro (już rośnie) sosna himalajska (będzie formowana i uszczykiwana), buk Dawyck Purple, magnolia Susana, wiśnia Amanogawa, świerk serbski w odmianie, derenie.
Do tego dobrałam:
-tawuły Golden Princess
-róże np. The Fair
-lawendy Viva
-hortensje Vanilie Fraise
-bukszpany
-rozplenice
-czyśćce wełnista
-rozchodniki okazałe
-stipy
-juki żółte
-anafalisy trójnerwowe
-kostrzewy sine
-berberysy Tiny Gold
-Red Baron
Muszę jeszcze wybrać klona czerwonego na tę część po lewej pod ogrodzeniem na górze (narysowałam coś) i drzewko na część na dole rysunku z przodu rabaty (taka łódka).
Coś znajdę
no kobieto jestem pod wielkim, ba naewt bardzo wielkim wrazeniem - normalnie az mnie zatkało - fantastycznie ci to wyszło

a jezeli chodzi o klona czerwonego to ja mam Cromson Queen, ale jest jeszcze bardzo młodziutki, to była jego pierwsza zima - mam nadzieje, że przetrwał - klony ma też Irenka (Milka) albo Agatka (Agania) ona to ma różne drzewa
Makao_J 12:14, 12 lut 2016

kamila66 napisał(a)
Aniu ale masz talent do rysowania
Bardzo fajnie wygląda projekcik, pomysł ze ścieżką bardzo mi się podoba
pomyśl o tym aby trochę ją zakręcić aby jej koniec nie był widoczny z podjazdu będzie taka nuta tajemniczości...a co tam takiego jest
chyba, że ma być widoczne to inna sprawa

Kochana Ty chyba nie myślisz że rysowałam te ogrodzenia i kostkę. To zrobione zdjęcie, podkreślone kontury i wydrukowane B&W.
Ja tylko rozrysowałam rabaty i rośliny

Jeszcze widać kontury huśtawki po lewej stronie