Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 16:00, 11 lut 2016

Nie wiem jak wygląda biała i szaro-sina ale mogę sobie wyobrazić.
Wydaje mi się że jak kopałam to były kolory czarny i brązowy jasny. W zależności od tego którym miejscu kopałam. Wychodziłoby na to że nie jest tak źle i nie dużo pracy mnie przy niej czeka.
ag_zie 17:41, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Ja też bym już je sadziła. Na wiosnę zacznę kopanie. Chyba najpierw posieję gorczycę aby użyźnić ten ugór.

Czasem to po prostu strasznie żałuję że nie mam swojego kompostu. Nawet nie wiem jak się do niego zabrać. Kiedyś chciałam kupić taki plastikowy kompostownik ale nie wiem czy taki będzie dobry.

O widzisz, ja też się nad sianiem gorczycy zastanawiam bo u mnie też ziemia słaba. A wiesz może po jakim czasie od zasiania można tam już sadzić?
Makao_J 17:45, 11 lut 2016

Kiedyś widziałam w jakimś wątku jak dziewczyna miała posianą tę gorczycę potem wszystko przekopała, zagrabiła i sadziła. Ale jak gdzieś trafię na jakąś podpowiedź to dam Ci znać Aga
ag_zie 17:48, 11 lut 2016

iwka 17:51, 11 lut 2016

ag_zie napisał(a)

O widzisz, ja też się nad sianiem gorczycy zastanawiam bo u mnie też ziemia słaba. A wiesz może po jakim czasie od zasiania można tam już sadzić?
czytałam kiedyś, że chyba dwa tygodnie po przekopaniu, ale głowy nie dam
Makao_J 18:00, 11 lut 2016

Właśnie wyczytałam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie że 3 tygodnie.
Sieje się późnym latem żeby wzeszło i zostawimy do wiosny. Potem przekopujemy i po 3 tyg można sadzić i siać
Makao_J 18:05, 11 lut 2016

Więc spóźniłam się trochę.
Jeśli zejdzie mi z innymi pracami w ogrodzie do jesieni a tej rabaty nie ruszę to spróbuję wykonać te czynności i sadzić w przyszłą wiosnę
AsiaK_Z 18:10, 11 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Witajcie z rana. Za oknem ponuro i paskudnie
Rano było biało ale teraz już błotko. Temp. +2. Nie chce się wychodzić na dwór.

W nocy myśli wciąż uciekały do ogrodu, a to dlatego że wczoraj prawie cały dzień rozrysowywałam tą wielką rabatę. Roślinność ustalona, zdjęcia pozapisywane w pintersie aby przypominać sobie co i jak połączyć (gdybym miała wątpliwości podczas realizacji).

[...]

O matulu! Ale wypasiony projekt. Dwa dni nie zaglądałam i już mało w temacie jestem. Idę nadrobić
Makao_J 18:26, 11 lut 2016

Huraaaa!!!
Jestem już w domu. Przeczytałam najpierw ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod
i zastanawiałam się dlaczego jak kopałam na tym ugorze to gleba była koloru czarnego i miejscami brązowego. I jeszcze kret lubił tam orać jakby miał co szukać

Kurcze - myślę sobie - wychodzi na to że jest miejscami żyzna a miejscami dobrze napowietrzona więc może wystarczy tylko przekopać. Ale dręczyło mnie pytanie jak to się stało?

I wtedy trafiłam na ten artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Sprawdziłam co to za rośliny są tym nawozem zielonym i EUREKA. Na tym niby ugorze rosną 3: koniczynę, lucernę i wykę siewną. One sobie tu rosną a ja główkuję jak przygotować teren by było lepiej
Brawo ja.
Makao_J 18:26, 11 lut 2016

AsiaK_Z napisał(a)

O matulu! Ale wypasiony projekt. Dwa dni nie zaglądałam i już mało w temacie jestem. Idę nadrobić

A dziękuję dziękuję