Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

makadamia 10:21, 24 sie 2017

Oj, zaczyna się dziać

Mnie busz nie przeszkadza (zależy jaki busz), i krzewy (wbrew obecnej, trawiasto-bylinowej modzie) też lubię, więc jak zaproponujecie Ani kolejną rozchodnikowo-rozplenicową rabatkę to zaprotestuję

Przejrzałam Ani tablicę, widzę tam więcej zestawień różu z żółtym i dużo zebrinusa, więc czuję, że na tym polu Ani nie przekonam

Przyglądam się jeszcze tym zdjęciom, przyglądam, i przewiduję kłopoty z drzewami. Rosną tam trzy różne drzewa, każde o pionowym pokroju - jak urosną, to tam się zrobi wręcz lasek. Trzeba będzie zamienić lawendę i owies na paprocie i funkie
makadamia 11:02, 24 sie 2017

No dobra, spróbowałam i ja

Widać coś? Nie za bardzo...:/

B-berberysy
J-jeżówki
R-rozchodniki
O-owies
L-lawenda
zielone kulki - bukszpany lub daniki
białe maziaje - czyściec.

Vanilki wypełniają cały kąt od świerka do dereni.
Jeżówki wychodzą zza świerka na środek rabaty.
Berberysy pod płot.
Rozchodniki dużymi plamami jako środkowe piętro.
Przy samej kostce- owies, czyściec, ewentualnie floks szydlasty.
Kulki porozrzucane luźno, tylko tyle, żeby samochody w zimie wiedziały, gdzie się kostka kończy

Pomiędzy główne plamy roślin można powtykać dla urozmaicenia jakieś trawki czy bylinki dobrane kolorystycznie.

Jałowce i wszystkie żółte krzaczki zniknęły

Drzew nie ruszałam, choć podtrzymuję to, co napisałam wyżej.
Makao_J 11:20, 24 sie 2017

No Asia uwzględniłaś wszystko co jest bez wyrzucania ewentualnie z dokupieniem dodatkowych sztuk. To byłoby najprostsze rozwiązanie poukładania tego bałaganu. Nawet trafia w mój gust.

Drzewa które są wsadzone są kolumnowe więc nawet jak urosną to będą wąskie. Najszerszy jest chyba buk około 3m powinien mieć. Sosna himalajska może być szeroka ale jest stale cięta i formowana więc nie będzie tak źle. W końcu kiedyś utnę jej przewodnik i zacznę wycinać gałązki

Drzewa miały robić wysokie piętro. Pod nimi powinnam posadzić wyższe krzewy ale nie mogłam znaleźć nic sensownego. Jedynie jaśminowce nie robią problemów i pęcherznice.

Mogłabym sosny górskie posadzić ale wolno rosną.

No i tak wyszło co wyszło
Makao_J 11:25, 24 sie 2017

Tak wygląda cała ta część

Huśtawka jeszcze stoi ale dzieciaki coraz mniej się bujają więc może w krótce zostanie rozebrana. Wzdłuż ogrodzenia od strony drogi rosną 2 graby Fastigiata i hortensje Strong Anabelle. Wzdłuż tej rabaty muszę zrobić dojście do "niebieskiej skrzynki". Między niebieską skrzynką a rzędem cisów posadzone zostały miskany Giganteusy i Memory.
MirellaB 11:32, 24 sie 2017

Fajnie Asia Ci to rozrysowała - podoba mi się
Toszka 11:39, 24 sie 2017

Aniu, wreszcie mamy całą rabatę. I tak właśnie kompleksowo trzeba zaplanować. Całość!
Lubię rządki roślin, ale u kogoś. Popatrzeć. Jednak w takim ogrodzie też bym długo nie usiedziała na d.pce i zaraz bym robiła przeplatanki. Rozumiem to.

Na rabacie można robić misz-masz, ale powinny być powtórzone sekwencje (vide angielskie rabaty bylinowe)
Dlatego całe 20m długości trzeba zaplanować, a nie połowę, bo tak nic nie uzyskasz i będziesz wiecznie niezadowolona.

Jako dojście do niebieskiej skrzynki może być wijąca się ścieżka pomiędzy roslinami - to rozwiązanie ukryje/zamaskuje skrzynkę i nie zaburzy kompozycji rabaty.

Edit
czy tą rabatę widzisz cały rok z okien? (to ważne pytanie)
makadamia 12:30, 24 sie 2017

Makao_J napisał(a)
No Asia uwzględniłaś wszystko co jest bez wyrzucania ewentualnie z dokupieniem dodatkowych sztuk. To byłoby najprostsze rozwiązanie poukładania tego bałaganu. Nawet trafia w mój gust.

Cieszę się

Makao_J napisał(a)
Drzewa które są wsadzone są kolumnowe więc nawet jak urosną to będą wąskie. Najszerszy jest chyba buk około 3m powinien mieć. Sosna himalajska może być szeroka ale jest stale cięta i formowana więc nie będzie tak źle. W końcu kiedyś utnę jej przewodnik i zacznę wycinać gałązki

Drzewa miały robić wysokie piętro. Pod nimi powinnam posadzić wyższe krzewy ale nie mogłam znaleźć nic sensownego. Jedynie jaśminowce nie robią problemów i pęcherznice.

Aniu, rozumiem myśl przewodnią, ale mam zastrzeżenia do realizacji

Tak to będzie wyglądało, jak drzewa podrosną (a podejrzewam, że i tak nie doszacowałam wielkości).

Myślę, że jest pole do poprawy
Makao_J 13:11, 24 sie 2017

Toszka napisał(a)
Aniu, wreszcie mamy całą rabatę. I tak właśnie kompleksowo trzeba zaplanować. Całość!
Lubię rządki roślin, ale u kogoś. Popatrzeć. Jednak w takim ogrodzie też bym długo nie usiedziała na d.pce i zaraz bym robiła przeplatanki. Rozumiem to.

Na rabacie można robić misz-masz, ale powinny być powtórzone sekwencje (vide angielskie rabaty bylinowe)
Dlatego całe 20m długości trzeba zaplanować, a nie połowę, bo tak nic nie uzyskasz i będziesz wiecznie niezadowolona.

Jako dojście do niebieskiej skrzynki może być wijąca się ścieżka pomiędzy roslinami - to rozwiązanie ukryje/zamaskuje skrzynkę i nie zaburzy kompozycji rabaty.

Edit
czy tą rabatę widzisz cały rok z okien? (to ważne pytanie)

Widzę tą rabatę ze wszystkich okien. To rabata na którą nawet jak jemy śniadanie to patrzymy. Dlatego rosną tam dwie wiśnie Amanogawa bo uwielbiam patrzeć na nie jak kwitną

Toszka jak planowałam tą część rok temu to tak jak mówisz, całą od razu. Ale nie da się jej zrobić tak od razu bo jak widać część jeszcze została poświęcona dzieciakom więc sadziłam rośliny stopniowo od strony dereni. Niestety plan nasadzeń w trakcie się pozmieniał i tak wyszło jak widać.

Rząd grabów rośnie wzdłuż ogrodzenia od drogi.

Ciekawa jestem co mi doradzisz. Jadę teraz do Pęchcina po natchnienie.
Nie wiem czy coś kupować. Chyba tylko popatrzę i zdjęcia porobię. Najwyżej wrócę tam w przyszłym tygodniu.
Makao_J 13:12, 24 sie 2017

makadamia napisał(a)

Cieszę się

Aniu, rozumiem myśl przewodnią, ale mam zastrzeżenia do realizacji

Tak to będzie wyglądało, jak drzewa podrosną (a podejrzewam, że i tak nie doszacowałam wielkości).

Myślę, że jest pole do poprawy

No magnolia Susan.

No coś takiego wyrośnie z tego. Patrząc przodem to najwyższe piętro na środku i boki miały opadać.
Wysokie akurat w tej części bo z okien widzę też dom sąsiadów a nie mam ochoty stale go oglądać więc zasłoniłam wysokimi kolumnowymi drzewami by się nie rozłaziły za bardzo na boki.

Jak jeżdżę do miasta to mijam taką kilkunastoletnią Amanogawę i jest wąska ale luźna. Podoba mi się.
makadamia 13:51, 24 sie 2017

Nadal wszystko rozumiem, ale zrobiłabym inaczej

Ale ponieważ to musztarda po obiedzie, to zostawiam ten temat

Jak huśtawka zniknie, to trawnik też będzie do likwidacji, czy jednak wolałabyś nie robić takiej wielkiej rabaty?