Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Urszulla 17:35, 23 sie 2017

Czyściec jest niepozbyty miałam podarowanego. wyrzucam 2 rok i odrasta. Fajny jest na małym i suchym kawałku i trzeba pilnować.

Turzyca palmowa lubi wilgoć chyba ma nowe miejsce.
Toszka 17:44, 23 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Fotki problemu z góry.
Co tu nie gra???? Jak to naprawić ???

Mogę opisać swoją pierwszą myśl?
za sino, za mdło, brak wyraźnej faktury.
Szara kostka, "szare" (niebiesko-stalowe) jałowce, świerk podobna tonacja i takież trawy...a jednocześnie pstrokato
Druga sprawa, pomyślałam sobie,że masz jakąś obsesję sadzenia trójkami

Przepraszam za brak konstruktywnych uwag, ale nie potrafię na ten moment nic wymyślić, bo oczy dostały oczopląsu.
Tu by trzeba było podjąć decyzję co jest niezbędne, a co zbędnym jest. Zrezygnować z tych obsesyjnych trójek (piątki też dostrzegłam) i ograniczyć ilość gatunków. Brakuje mi gatunku/rośliny dominującej, która uspokoi cały ten chaos...
A teraz bij, zabij, rzucaj pomidorami...będę dzielna i jako kobieta kobiecie pomogę zwalczyć frustrację
Makao_J 18:03, 23 sie 2017

Toszka napisał(a)

Mogę opisać swoją pierwszą myśl?
za sino, za mdło, brak wyraźnej faktury.
Szara kostka, "szare" (niebiesko-stalowe) jałowce, świerk podobna tonacja i takież trawy...a jednocześnie pstrokato
Druga sprawa, pomyślałam sobie,że masz jakąś obsesję sadzenia trójkami

Przepraszam za brak konstruktywnych uwag, ale nie potrafię na ten moment nic wymyślić, bo oczy dostały oczopląsu.
Tu by trzeba było podjąć decyzję co jest niezbędne, a co zbędnym jest. Zrezygnować z tych obsesyjnych trójek (piątki też dostrzegłam) i ograniczyć ilość gatunków. Brakuje mi gatunku/rośliny dominującej, która uspokoi cały ten chaos...
A teraz bij, zabij, rzucaj pomidorami...będę dzielna i jako kobieta kobiecie pomogę zwalczyć frustrację

Nieee czemu mam bić
Też czasami dostaję oczoplonsu na tej rabacie dlatego zaczęło się to całe moje rozmyślanie.
Po prawej stronie świerka zrobiło się zbyt pstrokato. Muszę to poukładać wszystko i stonować.
Mam tu posadzone 16 bukszpanów, 10 lawend, 5 danic. Lawendy w trójkąty. Chcę żeby szybciej utworzyły jedną plamę
Tu fajnie derenie rosną ze świerkami. Może powinnam do tego świerka dosadzić w miejsce Vanilek jeszcze jednego świerka.
https://kb.pl/static/site_media/uploads/images/deren-bialy.jpg

Urszulla 18:12, 23 sie 2017

A gdybyś Vanilki dała jakby dookoła świerka, tak aby między nimi był metr przerwy. I wtedy resztę do tego skomponujesz?

Tzn. Tak jak linia dereni idzie to dalej pójdzie linia vanilek aż do świerka.

Te vanilki z przodu zostają, a te z tyłu dwie poszłyby obok z przerwami do świerka. Wg lini podjazdu, czyli łukiem
Nie wiem czy rozumiesz czy to narysować?
Makao_J 18:19, 23 sie 2017

Pewne jest że chcę tam mieć świerka (lub świerki serbskie - mogę dosadzić), wiśnie Amanogawa, buka Purple Dawyck, sosnę himalajską (formuję na pogiętą krzywiznę), hortensje, derenie, bukszpany, lawendy.
Makao_J 18:20, 23 sie 2017

Urszulla napisał(a)
A gdybyś Vanilki dała jakby dookoła świerka, tak aby między nimi był metr przerwy. I wtedy resztę do tego skomponujesz?

Tzn. Tak jak linia dereni idzie to dalej pójdzie linia vanilek aż do świerka.

Te vanilki z przodu zostają, a te z tyłu dwie poszłyby obok z przerwami do świerka. Wg lini podjazdu, czyli łukiem
Nie wiem czy rozumiesz czy to narysować?

Rozumiem Uleńko. To jest jakaś myśl.
Urszulla 18:23, 23 sie 2017

Twój podjazd narzuca aby rośliny rosły równolegle do niego liniami. Ty musisz zachować tylko piętrowość roślin.
Toszka 18:44, 23 sie 2017

A ten świerk to serbski?

Inspirka którą dałaś ma większą powierzchnię... primo
Sekundo - napchałaś na tą rabatę jak nowicjusz...wszystkie chciejstwa (walę prawdę między oczy, wiem)

Jako posiadaczka sinych jałowców, i jako kobieta kobiecie powiem krótko - wywal je (albo weź moje z ich chorobami). Jeszcze 3-4 lata a zacznie się - wyzbyj się złudzeń
Zamiast nich posadź szpaler hortensji lub dereni (stawiam na hortensje)

Gdzieś znajdę liste roślin jakie masz posadzone na tej rabacie?
Makao_J 18:44, 23 sie 2017

Chyba przesadzę ten owies srebrny i czyśćca na inną rabatę. W ten sposób pozbędę się stąd niebieskiego koloru.
Urszulla 18:46, 23 sie 2017

Tak mi sie pomyślało o tym co napisała Toszka. U Ciebie Vanilki grają rolę po tej stronie i drzewa, wiec jak do świerka wejdą 3 vanilki to jeszcze 2 zmieściłyby się od świerka do magnolii.
I to wszystko. Reszta wypełnień wg uznania.