Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 11:21, 22 kwi 2018

Kasya napisał(a)

Super pisałaś o wymiarach ?

Wymiary 2m szerokości na 3m długości.
Makao_J 11:22, 22 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Aniu, a może anabelki da się jakoś podzielić, żeby nie kupowac kolejnych? One takie "rozlazłe", że jak głupie się rozrastają

O tym nie pomyślałam. Zobaczę jak będę sadzić ale wolałabym mieć silniejsze krzewy bo idą na patelnię i boję się żeby ich tym nie osłabić.
Makao_J 11:25, 22 kwi 2018

dominika_ napisał(a)
To widzę, że doszliście z mężem do po prozumienia i pomidory będą w tym sezonie Świetne donice, pogratuluj mężowi

Tak doszliśmy. Teraz mamy problem z rozwieszeniem łodyg pomidorów. Kijków nie chcę, wolałabym na sznurku ale nie wiem jak wiązać je na dole.
eM mówi że normalnie do łodygi a potem do góry. Ale przecież łodyga robi się coraz grubsza i co wtedy? Przewiązywać?

eM mówi że nic nie robić, najwyżej sznurek wrośnie.

No i teraz to musimy przemyśleć
Makao_J 11:31, 22 kwi 2018

jolanka napisał(a)
Aniu, donice betonowe super
U mnie w garażu leżą od roku worki z cementem kupione w takim samym celu
Zastanowiłam się czy jest można by było włożyć cieńszą rurkę w środku na przestrzał aby woda mogła odpływać? Zapytaj eMa.

eM nie kupował cementu tylko gotowy beton.

Myślę że ta rurka to bez sensu. Będziesz podlewać to i tak wsiąknie woda jak ma wsiąknąć. Jak się zagruntuje i zaimpregnuje to już to będzie ją chroniło przed nadmiernym wsiąkaniem wody. A włożenie osłonek to już myślę dodatkowe zabezpieczenie.

No a poza tym i tak będą stały na dworze i deszcz będzie na nie lał więc po co chronić od podlewania?

frezja 11:55, 22 kwi 2018

Makao_J napisał(a)

Tak doszliśmy. Teraz mamy problem z rozwieszeniem łodyg pomidorów. Kijków nie chcę, wolałabym na sznurku ale nie wiem jak wiązać je na dole.
eM mówi że normalnie do łodygi a potem do góry. Ale przecież łodyga robi się coraz grubsza i co wtedy? Przewiązywać?

eM mówi że nic nie robić, najwyżej sznurek wrośnie.

No i teraz to musimy przemyśleć

Może to coś pomoże ?

https://www.youtube.com/watch?v=Tqqk_Xuwak4
Kasia_CS 12:21, 22 kwi 2018

Może to nie najpiękniejsze rozwiązanie, ale w szklarni nie będzie widać - moja mama podwiązuje pomidory starymi rajstopami - są delikatne, rozciągają się i pozwalają na wzrost pędów też na grubość
anna_t 22:20, 22 kwi 2018

Ania nadrabiam forum i powiem tak.. twój front według mnie jest ok. Lepszy niż mój jedynie cebulowe i tyle. Ja uwielbiam tuje Danica i chyba graby bym dała na innych rabatach frontowych też bo zanim one urosną żeby zakryć dzieciaki to one już gdzie indziej będą
Foliak super!
Sama ostatnio posadziłam 5 szt dereni E. I pokrój twoich baaardzo mi się podoba
Mysza 08:37, 23 kwi 2018

Hej Aniu
Super wyszedł tunel.Ja marzę o czymś takim.
Pytałaś u Angelii o Anabelki. U mnie rosną na pełnym słońcu i dają radę. W pierwszym roku podsychały im listki pomimo nawadniania. Z roku na rok są mocniejsze. Ja muszę chyba jedną wymienić po mrozach. Ponoć łatwo się je ukorzenia z patyczków.
Pozdrawiam.
ren133 12:34, 23 kwi 2018

Makao_J napisał(a)
Dziewczyny eM przywiózł rury kanalizacyjne z budowy. Takie resztki. 20cm szerokie. Wymierzyliśmy wysokosci poczym zostały rozciete wzdłuż aby łatwo można było je zdemontować. Związał drutami i zalał gotowym betonem. Dość gęstym. W środek poukładał kamienie ale tak by nie bylo ich widać i ale obciążały dodatkowo. A na górze włożył węższą rurę ale taką by doniczka weszła. Tą węższą rurę trzeba nasmarować olejem takim zwykłym, by móc ją wyjać bo nam pierwsza donica pękła gdy wyjmował a nie natłuścił.
No i schło na dworze. Po dwóch dniach eM zdjął zawnetrzna rurę i dalej schło.

Rury można wykorzystać do kolejnych donic. Nie zniszczyły się.

Te donice trzeba jeszcze zagruntować i zaimpregnować. I tyle.

Rośliny wsadzone są w osłonki platikowe bez dziurek na dnie. Nie chcę by lała się tam woda.

Dzięki Ania
Makao_J 14:49, 23 kwi 2018

frezja napisał(a)

Może to coś pomoże ?

https://www.youtube.com/watch?v=Tqqk_Xuwak4

Trochę pomogło ale i tak mam wątpliwości. Myślę że na pozostałe pytania znajdę odpowiedź w trakcie już podwiązywania.
Nie mniej jednak dzięki bo przynajmniej wiem jak zacząć