Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi

sylwia_slomc... 11:36, 30 wrz 2016

Jak Krasnalki czosnek lubią to i pewnie mniej chorują, ja moim wyrośniętym "Krasnalom" każę wcinać na surowo do chlebka jak przeziębieni
Milka 12:25, 30 wrz 2016

violka171 napisał(a)
Flox z targów okazał się jeszcze nie tą czerwienią na którą czychałam-to jakis ciemny róż

pokładam wielką nadzieje w drugim ale dopiero w kolejnym sezonie ,hm....jest na co czekać

dobrocie ogrodowe zdążyłam zebrać jakieś 3 kg lecz nie zdążyłam podlać na kolejne plony może Matka natura zlituje się

No i oczywiście robota młodszej Krasnalki ,a jednak zdążył zakwitnąć

Floks ma ładny kolor, ja lubię taki a ciemnej fasolki chyba nie widziałam, wygląda smakowicie, az chęci nabrałam kupić i zrobić
Podoba mi się stwierdzenie, że jesteś księżniczką we własnym ogrodzie
a słonecznik łupię namiętnie i tyję od niego ale cóż, uwielbiam
violka171 19:55, 30 wrz 2016

Irenko
obawiam się że jest ona niedostepna w sklepach (przynjmniej u nas )jak zolta czy zielona,do posadzenia owszem jest
to jest fioletowa-odmiana karłowa a po ugotowaniu zmienia barwe na zieloną
smak przepyszny
co do słonecznika,wcześniej urosł mi mutant,ależ było skubania mniam
violka171 20:19, 30 wrz 2016

hanka_andrus napisał(a)
O lenistwo sąsiadów nie podejrzewam, raczej o brak czasu lub zniechęcenie. Czasami tak jest po latach. Nie mają wsparcia w domownikach, co to czekają na gotowe, to i nie starają się. U nas działkach też jest różnie. Są młodzi i starzy, i każdy ma inne spojrzenie na ten kawałek pola. Dla jednych jest to wyłącznie relaks, dla innych uprawa warzyw na jak największej powierzchni. Wolna wola.

Haniu wlasciciele nowi jak my a wyjechali za granice,zostawili pod opieke znajomemu co poprostu brzydko mówiąc olewa sprawe,ani koszenia od roku ,jedynie ostatnio wpadl i juz napomknelam by powyrywal chwasty bo ile mam skakać przez plot i wyrywać by sie mi nie rozsiewalo
ale doszlam do wniosku ze posadze thuje pod plotem graniczacy z sasiadami ,troche uniemozliwi rozsiew nasion
hanka_andrus 20:25, 30 wrz 2016

No i takie sytuacje sie zdaezają.
zbigniew_gazda 08:12, 01 paź 2016

Dobry sąsiad to podstawa egzystencji. Tez nie widziadłem fioletowej szparagówki.
Pozdrawiam Violu i dziękuję za odwiedziny.
hanka_andrus 08:52, 01 paź 2016

Miałąm kiedyś fioletową szparagową tyczną. miałam posadzoną przy siatce , bardzo ją lubiłam za plenność, ale teraz jej nie widziałam w sklepach, a może słabo zerkałam na półki?
Miłego weekendu.
Basilikum 16:19, 01 paź 2016

A ja tez kiedys fioletowa mialam, smaczna byla i jak Viola pisze wybarwiala sie w gotowaniu na zielono. Jakos zapomnialam juz, ze taka istnieje i nawet nie szukalam w sklepie
violka171 19:12, 01 paź 2016

Zbyszku
Haniu
Izuniu

Fioletowa fasolka tzn nasiona są wszedzie i karłowa i tyczna lecz gotowej fasoli fioletowej nie uzyczy sie w sklepach
pozdrawiam cieplutko
violka171 19:16, 01 paź 2016

Wyruszyłysmy na działeczkę posadzić tulipki,myślałam że z dwa dni będę je wysadzać
ale przy takiej pomocy 1300 cebul wysadziłysmy w przeciągu 2 h po części w deszczu

wreszcie miała okazję na żywo zobaczyć swoją Lwią Paszczę

Astry w pełnym rozkwicie