Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu narazie jest ściernisko...

Tu narazie jest ściernisko...

elka_ 11:50, 09 maj 2018

Dziękuję, Basiu, za piękną wycieczkę. Kusisz tym Parkiem Mużakowskim, aż mam ochotę tam pojechać
BasiaLT 21:24, 09 maj 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Basiu , a jak azalie japońskie, które miałas pod ścianą, no tak kojarzę bynajmniej?

Dario specjalnie dla ciebie cyknełam fotkę. Oto moje azalie pod domem. Jak widać potrzebują jeszcze kilku dni żeby zakwitnąć.

BasiaLT 21:25, 09 maj 2018

elka_ napisał(a)
Dziękuję, Basiu, za piękną wycieczkę. Kusisz tym Parkiem Mużakowskim, aż mam ochotę tam pojechać

Elu wybierz się koniecznie. Przecież wcale nie masz daleko. Jak zaczekasz na czas kiedy będą kwitnąć róże to jeszcze możesz zahaczyć o Forst.
BasiaLT 21:27, 09 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Może wysyp tą przekompostowaną korą te płaskie rabaty...przecież się tam zarobisz Basiu!!!
Ona bardzo ładne wygląda, jak dobry kompost, ogranicza utratę wody z ziemi i chwaściory nie rosną. Tak minimum 3 cm na grubość trzeba wysypać. Po kolei sobie rób, po kawałku. Zawsze mnie roboty.
Pięknie kolorowo u Ciebie!!!

No będę musiała pomyśleć Kasiu. Tylko czy kora mi za bardzo nie zakwasi gleby? Nie wszystkie rośliny to lubią.
BasiaLT 21:31, 09 maj 2018

Makusia napisał(a)
Basiu ślicznie Rh Ci kwitną. Ja dochodzę do przekonania, że to nie są rośliny dla mnie. Nie lubią mnie. Tam, gdzie o nie dbałam, rosną (chyba już nawet nie rosną, a są wsadzone w ziemi po prostu) fatalnie. tam, gdzie zwyczajnie je wkopałam- kwitną i mają się dobrze. Wredne rośliny! Szydercy normalnie

Martuś u mnie też jest z nimi rożnie. Rosną obok siebie i jedne mają ładne zdrowe liście a inne brązowe plamy. Dałam nawozu dolistnie (według patentu Bogdzi i czekam na efekty).
Zobacz na przykładzie tych czerwonych. Niby ta sama odmiana a jeden kwitnie pięknie a drugi ma tylko jeden kwiat i masę pąków liściowych. I co mu zrobisz?

BasiaLT 21:40, 09 maj 2018

zbigniew_gazda napisał(a)

Basiu dziękuję bardzo. Piękny Gibraltar i niech zdrowo rośnie do nieba.

Zbyszku a udałoby ci się rozpoznać jaka to może być azalia? Kupiłam ją jako NN. Fotki torchę marne i nie oddają w pełni koloru ale ona ma kwiaty bardziej czerwone niż Tang Glow i Gibraltar.

Dla porównania Tang Glow, która jest żarówiasto pomarańczowa:

I Gibraltar:
BasiaLT 21:41, 09 maj 2018

A poza tym startują iryski i szałwie.
BasiaLT 21:43, 09 maj 2018

I dorzucę jeszcze trochę innych rh.
BasiaLT 21:44, 09 maj 2018

Oczywiście zbiorowo dziękuję za pochwały. Ja też lubię mieć wypielone rabatki. Ale wiadomo że ten stan nie trwa wiecznie bo walka z zielskiem to gorzej niż z wiatrakami.
Kasik 06:42, 10 maj 2018

Basia- i u Ciebie szał sie zaczyna. Jednak te kwasoluby to rośliny spektakularne.

Na rabacie porządeczek , że aż miło.

A co do kory, to Kasia pisze o przekompostowanej . to taka drobniutka, przypominając małe gruzdeczki ziemi. Ona nie jest kwaśna.