Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Zielona 19:20, 20 maj 2016

Kasiek... dziękuję...
Nie będę tłumaczyć. Po prostu muszę "bywać", bo na stałą obecność nie mogę sobie pozwolić.

Rubens to zjawisko i Twoja wizytówka.

Jednak clematisy na amanogawach - o ile mogą wyglądać imponująco, to jednak mnie martwią... Jeśli otulą wiśnie - z czasem zrobi Ci się na nich plątanina powojnikowych pędów, która wiosną będzie mało ciekawa, na pewno wpłynie na kwitnienie wiśni, a może też stać się przyczyną nie wypuszczania liści amanogaw w miejscu otulania ich pędami clematisów... Analizowałaś takie ewentualności?

edit: w ogrodzie mojej Mamy rośnie clematis na Pissardi /nawet widać na fotce, którą wrzuciłam/. Mama stara się trzymać go poniżej korony. Może warto przeanalizować takie clematisy, które wiosną można ściąć do zera, oczyścić koronę drzewa i które będą wspinały się na nią dopiero po kwitnieniu amanogaw...? Tak dumam sobie "głośno"...
Alicja169 19:37, 20 maj 2016

Ile trzeba czekać aby Rubens był tak okazały?
W tym roku posadziłam po raz pierwszy tę odmianę, i z niecierpliwością czekam kiedy okaże na co go stać
Madzenka 02:32, 21 maj 2016

Poczytałam o szczypiorku
Kasiek 14:39, 21 maj 2016

Milka napisał(a)
Ach, ten twój Rubens mnie wykończy, cudownie masz

Irenko troszke cierpliwosci, i u Ciebie montany pokaza co potrafia
Kasiek 14:40, 21 maj 2016

Juzia napisał(a)
Myślę gdzie mogłabym powojnika posadzić i nie mogę wymyślić
Chyba jakaś pergola mi potrzebna

Dziwie sie ze do tej pory jeszcze sie nie zarubensowalas
olga80 14:42, 21 maj 2016

Twój Rubens przyprawia mnie o kołatanie serca Piękny.
Kasiek 14:44, 21 maj 2016

Zielona napisał(a)
Kasiek... dziękuję...
Nie będę tłumaczyć. Po prostu muszę "bywać", bo na stałą obecność nie mogę sobie pozwolić.

Rubens to zjawisko i Twoja wizytówka.

Jednak clematisy na amanogawach - o ile mogą wyglądać imponująco, to jednak mnie martwią... Jeśli otulą wiśnie - z czasem zrobi Ci się na nich plątanina powojnikowych pędów, która wiosną będzie mało ciekawa, na pewno wpłynie na kwitnienie wiśni, a może też stać się przyczyną nie wypuszczania liści amanogaw w miejscu otulania ich pędami clematisów... Analizowałaś takie ewentualności?

edit: w ogrodzie mojej Mamy rośnie clematis na Pissardi /nawet widać na fotce, którą wrzuciłam/. Mama stara się trzymać go poniżej korony. Może warto przeanalizować takie clematisy, które wiosną można ściąć do zera, oczyścić koronę drzewa i które będą wspinały się na nią dopiero po kwitnieniu amanogaw...? Tak dumam sobie "głośno"...

Martus....
Wiem, myslalam o tym, ostatnio nawet rozmawialam na ten temat z nasza Danusia. Narazie jest ok, bede obserwowac, w razie czego bedzie to moj pierwszy rubens ktorego bede ciela.( Po drugim kwitnieniu.)
I dosadzam z drugiej strony ´´wiosennego´´...
Kasiek 14:47, 21 maj 2016

Alicja169 napisał(a)
Ile trzeba czekać aby Rubens był tak okazały?
W tym roku posadziłam po raz pierwszy tę odmianę, i z niecierpliwością czekam kiedy okaże na co go stać

Na takie okazy trzeba poczekac kilka lat, to clematis ktory potrzebuje troche czasu. Ale...
Juzia 14:47, 21 maj 2016

Kasiek napisał(a)

Dziwie sie ze do tej pory jeszcze sie nie zarubensowalas

No bo nie mam gdzie puścić...
Kasiek 14:50, 21 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Poczytałam o szczypiorku

Marzenko nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy rzeczywiscie sposob na mrowki, ale widze spora roznice.
A tu do tego tematu...