Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

Aurelllia 10:47, 25 mar 2017

hahahaha słodki że mu tak wygodnie koty to różne pozycje do spania przyjmują
Mo_nira 12:05, 25 mar 2017

zoja napisał(a)
Tak sobie z koteczkiem rano leniuchujemy

sierściuch lubi jak się go za łapki trzyma jak śpi
podwinięte - nie będę drapał i nie drapie, bo oduczony od małego... ale gryzie jak zły

Śliczny sierściuch ja mam takiego leniuszka

zoja 12:28, 25 mar 2017

Skoro o siersciuchach to patrzcie jak moj mi pomagal dzis w ogrodku:
Ukradl mi klecznik - dobrze, ze juz jak skonczylam obcinac wrzosy...

Kwatera z widokiem na tulipany:

Teraz slonce juz zaszlo i wieje zimny wiatr. Zrobilo sie nieprzyjemnie i dosc jyz zmarzlam.
MirellaB 12:30, 25 mar 2017

Zoja super koteczkowe fotki
paulina_ns 12:34, 25 mar 2017

Ja nie mam kota, boję się ich ale Twój jest słodki .
zoja 12:49, 25 mar 2017

Kiciule zawsze sa wdziecznymi modelami

...a teraz ciag dalszy ogrodka:
Odetka:

Floksy i jarzmianka:

Szalwia rozowa:

-------
Zime przetrwala ponad polowa jezowek, wszystkie anemony, wszystkie zurawki, swiecznica, orliki, chryzantemy, na razie wszystkie roze.
Wyszly kokejne cebulowe w tym takze niskie iryski
Nie wyszly biale szafirki...
zoja 12:51, 25 mar 2017

Kupione w A pierwiosnki:

Ktos pytal o wysokosc iryskow:

zoja 12:56, 25 mar 2017

rozark 13:10, 25 mar 2017

jak oduczałaś kota drapać?
zoja 13:21, 25 mar 2017

rozark napisał(a)
jak oduczałaś kota drapać?

od małego - uczę, że biorę na ręce i kolana tylko wtedy gdy ma podwinięte łapki, jak próbuje wyciągać pazurki to mu delikatnie zwijam, jak śpi na kolanach z brzuszkiem do góry to łapki podwijam i trzymam jak na zdjęciu - dla mnie to przyjemne i dla niego też - potem jak już duże są także lubią tak spać...
jak wchodzi na kolana i się kładzie to także mu podwijam łapki, nie bawię się z nim jak drapie i skoro nie odczytuje tego jako akceptowalne przestaje to robić... z czasem dorasta a stary nawyk z podwijaniem łapek pozostaje - gdy się zapomni wystarczy przypomnieć delikatnie podwijając
nie biję go tylko uczę, że jak będzie się tak zachowywał to będzie mógł być blisko tak jak lubi

moje koty jakoś szybko to łapią - jest tylko niebezpieczeństwo w innych domownikach żeby mu na drapanie nie pozwalali, jak i oni się dostosują to kot już później nie drapie nikogo

podobnie z drapaniem mebli i zasłon: jak zaczyna się bawić w drapanie to płasko dłonią przytykam mu łapki do mebla - musi schować pazurki żeby cofnąć łapkę, podniesiony głos sygnalizuje mu, że jest niegrzeczny, odstawienie od mebla jasno 'wyjaśnia' że nie wolno... po jakimś czasie przestają - trzeba być konsekwentnym i nie robić wyjątków, małe kociaki można wyuczyć w ciągu 2 tygoni do miesiąca

edit: ten gdy przyszedł uwielbiał wdrapywać się na człowieka po spodniach - pazurki raniły niemal do krwi, uklepywać pazurkami miejsce przed spaniem, pazurkami na nodze sygnalizować, że chce jeść,'przesuwać się pazurami" po meblach, wdrapywać od tyłu na fotel itp.

teraz w domu grzecznie chodzi po podłodze, na fotel wskakuje od właściwej strony, pazurami mebli nie rusza, a że chce jeść sygnalizuje siadając koło miski i patrząc w oczy
na podwórku natomiast jest wcielonym diabełkiem ciągle wspinającym się na drzewa, drapiącym pieńki i bawiącym się w ganianego chowanego