No to nie masz tam za dużo słonka, trawy potrzebują patelni i wody, wtedy rosną.
Możesz sadzić hortensje, powinny sobie radzić, ale nad ML bym się zastanawiała czy aby będzie miał wystarczającą ilość światła.
No ale sama wiesz jak to wygląda w rzeczywistości, ja ML mam na bylinówce słońce cały dzień, teraz będzie pod domem - patelnia totalna...
Ja mam gracki pod lasem za hortensjami VF i dają radę.
Myślę że spoko możesz dać trawy jako tło i hortusie przed nimi. Tylko czy ML nie za niskie są jako tło dla hortensji....
Popatrz j Any ona ma szpaler traw pod oknami wzdłuż domu ( nie pamiętam jaki h) a przed nimi linki, w nóżkach limek też już zapomniałam, zdaje się jakieś niższe trawy....sprawdź w jej wizytówce. A drugi szpaler hortek- VF ma chyba z gracilimusami, a na niższe piętro dała zwykle rozchodniki różowo kwitnące a na najniższe piętro żurawki chyba Marmelade.
Moim zdaniem mogłabyś zrobić podobnie, wzdłuż muru Miskanty ML albo Gracilimus bo też piękne a nieco wyższe, potem szpaler hortek, a przed hortkami rozchodnik a calkiem nisko jakieś żurawki dające radę na słońcu albo turzyce niskie.
Nie wiem tylko czy nie pfzesadziłabym tych modrzewi w inne miejsce.Na taką rabatę gdzie dominują niskie rośliny, a mldrzewie stanowiłyby dwa skupiające wzrok wysokie elementu. Np.dołem wrzosy, wrzośce, gloteria, modrzewnice, ew azalie japońskie (wszystkie one lubią kwaśny odczyn) albo do tego cięte s kule berberysy tunberga bagatele (zobacz u Marzenki) z jakimiś kulkująctmi się samoistnie tujami np.danica i do tych niskich form te modrzewie.
A tu zostawiłabym trawy+hoftki+rozchodniki+ niskie carrexy a w nich na wiosnę dużo cebulowych żeby wiosną wyglądało ok a potem liście żółknące mogły być zakamuflowane przez hortki i rozchodniki.
NO widzisz to zmienia postać rzeczy, bo sugerowałam się tym cieniem brzózek.
Rób jak radzą dziewczyny - dla limek w plecy gracek, dla vanilek ML ale nie w placach tylko rozrzucony, idealny jest variegatus ale gdy ma jeszcze zielone tło
Ja więc stawiam na gracki i limki W nóżki potem coś wymyślisz, najważniejszy szkielet rabaty idę czytać dalej