Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa

11stokrotka 18:56, 14 cze 2016

Ok, no to powoli . Może zacząć od policzenia długości linii kroplującej? Chyba trzeba rozłożyć sznurek zygzakami przy roślinach i sprawdzić jego długość. Ja potrzebuję linię z kompensacją, bo będzie tych metrów sporo.
Dajcie znać czy coś ustalacie, czy jeszcze za wcześnie.
Pozdrawiam
kasja83 12:38, 15 cze 2016

Hej, hej Luteczko!!Widzę, że z linią kroplującą walczysz...gdzie zakładasz?
Luteczka 21:24, 15 cze 2016

Hej.dziewczyny
Ja kupię linię z kompensacją. Margaret dawaj znać ile i czego potrzebujesz. Tylko wiecie, mnie na razie się nie spieszy bo część rabat to nawet wielkość nie określona nie wspominając o roślinach, chyba kupię na razie na 5 rabat. No koniecznie długim sznurkiem zmierzyć trzeba.
Kasja nawadnianie na razie na rabatach planuję bo trawnik to najpierw trzeba od początku zrobić. Wtedy dokupię zraszacze ale już teraz muszę to zaplanować. Tylko czasu brakuje. Jakby tak doba miała 48 godzin....
Luteczka 21:27, 15 cze 2016

Tak jak wyczytałam u Danusi jedna linia kroplujaca może mieć do 150 m licząc samą część kroplujacą - z kompensacją
AgataP 17:10, 16 cze 2016

11stokrotka napisał(a)
Ok, no to powoli . Może zacząć od policzenia długości linii kroplującej? Chyba trzeba rozłożyć sznurek zygzakami przy roślinach i sprawdzić jego długość. Ja potrzebuję linię z kompensacją, bo będzie tych metrów sporo.
Dajcie znać czy coś ustalacie, czy jeszcze za wcześnie.
Pozdrawiam

A ja proponuję kupić w kręgu po 50 m lub 100 m, będzie taniej niż za metr.
Potem się okaże że jednak lepiej by było zrobić dłuższą i nie będzie z czego sztukować. Aha i wszystko przez neta bo taniej nawet z przesyłką.
Kompensacja potrzebna wtedy gdy masz różnicę wzniesień, jeśli słabe ciśnienie w okolicach 0,7-1 bar to proponuję wąż pocący. Aha no i jeśli chcecie rozłożyć linię na gotowych rabatach kwiatowych to wstrzymać się do wiosny by nie uszkodzić sobie nasadzeń, wąż jest raczej sztywny - ja czekam z dalszym rozkładaniem na przyszły sezon. Od razu do tego czasówka i szpilki mocujące, nowe złączki i zależy czy kładziecie w całości czy tniecie na odcinki to kolanka, złączki itp
Luteczka 15:06, 17 cze 2016

AgataP napisał(a)

A ja proponuję kupić w kręgu po 50 m lub 100 m, będzie taniej niż za metr.
Potem się okaże że jednak lepiej by było zrobić dłuższą i nie będzie z czego sztukować. Aha i wszystko przez neta bo taniej nawet z przesyłką.
Kompensacja potrzebna wtedy gdy masz różnicę wzniesień, jeśli słabe ciśnienie w okolicach 0,7-1 bar to proponuję wąż pocący. Aha no i jeśli chcecie rozłożyć linię na gotowych rabatach kwiatowych to wstrzymać się do wiosny by nie uszkodzić sobie nasadzeń, wąż jest raczej sztywny - ja czekam z dalszym rozkładaniem na przyszły sezon. Od razu do tego czasówka i szpilki mocujące, nowe złączki i zależy czy kładziecie w całości czy tniecie na odcinki to kolanka, złączki itp

no, proszę i mamy fachowca

dzięki Agatko za podpowiedzi, pewnie, że przez neta kupimy. A te które mnie interesowały to tylko w kręgach widziałam.
Jak coś to się zgłosimy do Ciebie na szkolenie
Nikita 18:48, 17 cze 2016

Ewcia, widzę , że na serio wzięłaś się za nawodnienie.
Potwierdzam - linia nie powinna być dłuższa niż 150 metrów.
Za zakup linii z kompensacją - pochwalam, bardzo dobra decyzja.
A kupując w kręgach zawsze wychodzi taniej...jak kupujecie w kilka osób to i tak możecie sobie pociąć te kręgi jak wam będzie pasować.

Ja ze swojej linii jestem bardzo, bardzo zadowolona. Jak kupicie w necie i położycie sobie sami to wychodzi naprawdę super tanio.

Macham szpadelkiem weekendowo.
11stokrotka 08:08, 19 cze 2016

Dziewczyny - dzieki. Ewuś, super, że się zajęłaś tematem.

Muszę zmierzyć ciśnienie. To podstawa. dam znać dziś co na pewno będzie mi potrzebne na początek.

Flower1 08:24, 19 cze 2016

Cudna lawenda

Luteczka 21:29, 19 cze 2016

Powiem tak Madziu ,wczoraj posadzilam jeszcze 60 sadzonek cudnej lawendy, czekam na rzeki lawendowe