Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 17:01, 18 kwi 2019

Kindzia napisał(a)
Irciu, bardzo ładne zdjęcia robisz Widzisz artystycznie. I za gratulacje dziękuję

Dzięki Kasiu mamy ten sam sprzęt
greg66 18:43, 18 kwi 2019

U mnie głogownik nie przejdzie za wietrznie , moze jak urośnie ligustrer który ma zasłonić wiatry od pól.

Tawuła szara pięknie obsypana kwieciem, u mnie (mam dwie) jeszcze trochę i w ogóle masz fajny ogród, taki już starszy jak mój a takie lubie najbardziej
GorAna 20:30, 18 kwi 2019

Irenko, ale piękna wiosna u Ciebie!
Magnolie jak królowe
Pozdrawiam Świątecznie
SlonecznyOgrod 21:55, 18 kwi 2019

Trawki u Ciebie w zaawansowanym stadium, wcześniejsza wiosnę zawsze tam macie , u mnie hakonki malutkie, molinie ledwo co wychodzą.
sylwia_slomc... 21:55, 18 kwi 2019

Pospacerowałam u Ciebie przed południem i teraz, pięknie jest ja tam nie widzę, żadnych zniszczeń, ale ty pewnie tak, no co zrobic pies psu nie równy, jak ludzie , różne chraktery mają
Ale nerwa bym miała jak by mi moje tak narozrabiały.
Poppy 23:27, 18 kwi 2019

Milka napisał(a)
a i taką fotę mam
1 pąk Black Tulip

Ale czad, ogromne wyrosly. Faktycznie, kolorem duzo ladniejsza niz genie, widzialam obie na zywo, i niestety Tyle ze black tulip duzo za duza, u mnie sie tylko genie zmiesci, i tak to.

Milka napisał(a)

lii, polscy hodowcy piszą tylko o zawijaniu, chronieniu, asekuracji...bo..padną.
Kilka lat wstecz, oglądałam progarm z Holandii, Niemiec, Anglii, oni też wiedzą, że się nie tnie magnolii, ale są wyjątki, a nawet takie magnolie, co trzeba ciąć, w końcu opieram się tylko na gatunkach, które u nas żyją, a są te same gatunki i może być z nimi inaczej. W innej strefie. Klimat się zmienia, a my i rośliny, z nim.

A co do ciecia magnolii, to swoje 3 grosze tez wrzuce. na moich przedmiesciach Londynu tna je i to ostro, co iles lat, by je trzymac w ryzach. Magnolie zyja, daja rade, kwitna. Wiadomo, w roku ciecia nie kwitna, bo tna je zazwyczaj b wczesna wiosna, albo p jesienia/zima. Pozniej nadrabiaja. Troche widac te ciecia, pokroj sie zmienia, nie jest naturalny, jak lubie, ale cos za cos, jak sie bardzo chce, a miejsca malo, to jak widac sposob sie znajdzie. Ja wybralam kolumnowa zamiast ciecia Moglabys polecic jeszcze inna, nie genie?

U nas takze brzozy tna. Na potege wrecz. Ale one moim zdaniem fatalnie wygladaja w stanie bezlistnym, jak sie zaliscia, jest lepiej. troche
marba 23:36, 18 kwi 2019

Milka napisał(a)

Przepiękna, po prostu.
Milka 05:06, 19 kwi 2019

daszum napisał(a)
Milka, 22 magnolie, to jak kolekcja w ogrodzie botanicznym
Tawuła szara ma na wiosnę swoje 5 minut - ślicznie wygląda obsypana kwiatami.
Co chwilę wyciągasz jakiegoś asa z rękawa

Danusia, większość młoda i kwitną w różnych terminach, jak by na raz, to byłby pokaz
Rok temu tawuła była biedna, zadusza ją spartyna grzebieniasta, którą muszę jakoś zwalczyć, to moje najtrudniejsze zadanie na chwilę obecną

buksy chyba dopiero w czerwcu przytnę, nie wyrobię się, część tylko zrobiłam.
Milka 05:14, 19 kwi 2019

greg66 napisał(a)
U mnie głogownik nie przejdzie za wietrznie , moze jak urośnie ligustrer który ma zasłonić wiatry od pól.

Tawuła szara pięknie obsypana kwieciem, u mnie (mam dwie) jeszcze trochę i w ogóle masz fajny ogród, taki już starszy jak mój a takie lubie najbardziej

Jeden możesz sobie kupić i przetestować
Ligustr też wrażliwy, jeśli zima ostra, gubi liście; ja mam w 2 miejscach żywopłoty z ligustru variegata, od nasłonecznionej i suchej strony, jeden stary, bo już 20 letni.
Dzięki Grzesiu, no ogród ma już 21 lat, część roślin nawet 22, a potem co nowe, to od 2011 roku.
Milka 05:18, 19 kwi 2019

GorAna napisał(a)
Irenko, ale piękna wiosna u Ciebie!
Magnolie jak królowe
Pozdrawiam Świątecznie

Aniu dziękuję
Stwierdzam, że magnolia Genie bardzo szybko rośnie. Pasuje do Twojego ogrodu, do liści bordowej brzozy
No i jednak stwierdzam też, że najpiękniejszy zapach ma Piruette, nawąchałam się i na bank ona zwycięża
zaczyna pokaz