Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

beamilusia 20:17, 07 mar 2021

Witaj Irenko. Szybko Tobie idzie praca w ogrodzie. U mnie dzisiaj biało, śnieg padał. I mroźny wiatr wiał. w ogrodzie nic jeszcze nie robię, czekam na cieplejsze dni, ale na razie prognozy pesymistyczne. Przyszłam do Ciebie nacieszyć oczy uporządkowanymi rabatami. I krokusy widzę kwitnące. A ten klomb z hortensjami i żywopłocikiem bukszpanowy bardzo ładnie wygląda. Bukszpany może się odrodzą wiosną. Pozdrawiam Irenko.
MiluniaB 20:52, 07 mar 2021

Irenko rh robią wrażenie. Ale nie rozumię, że są regularnie cięte? Rh się tnie?
agata19762 09:40, 08 mar 2021

Irenko dałaś mi do myślenia z tymi rodkami.
Faktycznie przycięte ładniej się prezentują, muszę u siebie wypraktykować.
U mnie znów pruszy śnieg
Pozdrawiam
Milka 06:49, 09 mar 2021

Waclaw napisał(a)

Irenko,
piękny pokrój tych rodków. A jak je tniesz? Same końcówki? Czy wycinasz drobne gałęzie ze środka? A może tylko dla zachowania pożądanego kształtu rośliny? Jesienią czy po kwitnieniu?

Tak, od góry jak jest gałązka, tnę niżej w rozwidleniu, aby nie uszkodzić liści, ładniej wtedy wygląda.
Nie, ze środka nic nie ruszam, samo naturalnie opada.
U mnie cięcie z powodu włażenia na ścieżkę między rabatami, tam jest wąsko i w końcu nie dałoby się przejść.
Zawsze tnę tylko po kwitnieniu. Pozdrawiam
Milka 06:52, 09 mar 2021

jolanka napisał(a)
Jednak Wrocław i okolice to cudowny teren na ogród. Już można cokolwiek robić, na Mazowszu jeszcze trzeba trochę poczekać. Nadrabiam zaległości forumowe, idę czytać i oglądać

Jolanko, masz rację. U nas zawsze cieplej.
Wiosna w tym roku opóźniona, nawet u mnie znowu mróz w nocy.
Pozdrawiam
Milka 06:55, 09 mar 2021

Roocika napisał(a)
Piękne te rodki Już się nie mogę docelowo aż zakwitną
Milka, a ja się zabrałam wczoraj za pracę a dziś znowu śnieg sypie...

Rodki generalnie są bardzo wymagające, lubią też je opuchlaki. Ostatnio znowu 2 sztuki bez korzeni wyciągnęłam. Na tej głównej rabacie straciłam jeden wielki, przesadziłam na jego miejsce 3 azalie. Ale kolejne 2 podejrzanie wyglądają.
W poniedziałek też nas śnieg rano przywitał
Milka 07:12, 09 mar 2021

pestka56 napisał(a)
I po co ja tu zajrzałam U mnie poza oczarem wszystko śpi, albo ledwie noski wysuwa z ziemi. Na dodatek ciągle bardzo mokro, wietrzysko okropne i zimno, że nie da się popracować, bo ręce grabieją.

Pięknie masz
Też mnie interesuje jak rodki tniesz. Rozumiem, że po kwitnieniu. Ja swoich dotąd nie ruszałam.
A za trawą do miejsc zacienionych rozejrzyj się na stronie Barenbrug.

Kasiu, a ja się cieszę, że zajrzałaś
Nas też aż tak pogoda nie rozpieszcza. W niedzielę tak wiało i zimno było, ale założyliśmy, co koniecznie zrobimy i zrobiliśmy. Teraz łatwiej już mi będzie doczyszczać.
Rodki oczywiście po kwitnieniu i z konieczności tnę. Gdyby tam było szerzej, to bym nie cięła.
Traw nie chcę już żadnych, tyle wycięte, a le jeszcze cała prawa strona mnie czeka. Przy okazji ile siewek wywaliłam, pewnie z 10 kęp by się zrobiło z nich.
Milka 07:15, 09 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Prace pozimowe ładnie Ci się posuwają do przodu

Hakonki u Ciebie faktycznie widać, no szok...

Wszystkich hortensji masz bardzo dużo a przy wycinaniu trzeba sporo czasu poświęcić.

Powoli coraz więcej widać, ale jak w jednym dniu się natyram, na drugi dzień nie mam chęci, więc wolniej idzie niż kiedyś.
Te hakonki jesienią ścięłam, te co wiosną ścinałam, jeszcze nie ruszają. Miłki niskie też ruszyły i je też na jesień ścinałam. Jeśli mi się to sprawdzi, będę część traw wycinać na jesień.Wiosną będzie mniej pracy.
Hortensji mam 145sztuk a może więcej, część już wycięłam, reszta po kawałku.
Milka 07:16, 09 mar 2021

Rumianka napisał(a)
Skoro u mnie jeszcze głęboka zimowa aura, to przyszłam pocieszyć oczy do Twojego ogrodu...tu widać już wiosnę...Pozdrawiam

Rumianko, powoli widać, ale szału z pogodą nie ma. W nocy mróz, za dnia słonecznie, dobrze, że już tak nie wieje, pozdrawiam
Milka 07:21, 09 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Też czekam jak tniesz rodki że takie piękne gęste.

U nas wieje i zimno jest. Dobrze że wczoraj część ściętych gałęzi przemielilam. Na rabatkach nic nie robię, u nas z ziemi nic nie wychodzi.
Nawet róż nie przycinam. Hyży powiedział,że trzeba czekać z cięciem. Pod koniec marca jak dobrze pójdzie można przycinać. Forsycje u nas ledwo ledwo.

Jak zawita ciepło pojadę na dłużej wszystko obronie.

Głównie polega to cięcie na tym, aby liści nie ciąć, bo brzydko wygląda, czyli do rozgałęzienia.
I u nas wiało, zimno, ale cięliśmy, grabiliśmy i paliliśmy. Od groma tego popiołu, jak rabaty wyczyszczę, zmieszam go z ziemią.
Ela, mimo wszystko u nas cieplej, więc ja tnę, jak leci. Jak coś stracę, płakać nie będę, nawet ucieszy mnie to.
Ale pokazałam róże w donicy, nie wsadzona do ziemi i patrz żyje. Kiedyś cięłam róże na jesień i bez problemu kwitły i nic nie padło.
Dużo sił życzę, bo masz też co robić u siebie