Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Margarete 12:22, 07 lut 2017

Milka napisał(a)

Małgoś, też zimno u nas, mróz trzyma, w nocy ma byc jeszcze zimniej. Śniegu ciut nasypało, a wcześniej spłynął za dzień.
Niestety, na sanki u nas nie ma szans, ale może wcześniej szalały wnusie? bo śnieg był.
Współczuję tego sniegu, jedyny plus, że rosliny ochronione, a jak sie stopi- podlane

szukałam wiosny w niedzielę u siebie i
hortensje pod murem, tam ciepło, puściły listki i widac paki

mahonie w pogotowiu

jakieś byliny już wschodzą, złocień i drugie nie wiem co??

Oj kurcze rzeczywiscie...wiosna
Prawdziwa...nie do wiary - u nas jeszcze ani ani...

Milka 12:25, 07 lut 2017

mira napisał(a)
Obłęd 21 magnolii ? - masz ponad 2 x większą działkę niż ja to ja choć mogłabym mieć ze 3 a nie mam ani jednej. Teraz już nie ma gdzie - kurcze a może - nie wiem musi pasować taka magnolia do miejsca

która jest najmniejsza docelowo
bardzo lubię podziwiać w parkach stare magnolie i teraz już są fajne z tymi pąkami w kiciusiu

pozdrawiam

No jakoś tak zaszaleliśmy rok temu i chyba nie koniec na tym miałam dużo pięknych magnolii, niestety mroźna zima załatwiła je, prawie płakałam.
Odtwarzam na nowo stan posiadania. Szkoda, że co najmniej 3 lata mus czekać, aby pokazały swoja urodę.
Wolno rośnie Sunrise, gwiaździsta, na nie miejsce znajdziesz, jak inne się spodobają, będziesz kontrolowac wzrost. Black Tulip rośnie kolumnowo, to dużo miejsca nie zajmie też, jest trochę takich kolumnowych magnolii
Stale sprawdzam pąki na moich, na razie wszystko okchyba najgorzej, jak mróz w kwietniu lub uchowaj w maju
pozdrawiam
i kolejną zimę super przetrwały bluszcze nie ogrodowe

od Gabrieli, ładnie się rozrósł, choć obawiała się czy przetrwa

Pszczelarnia 12:28, 07 lut 2017

Milka napisał(a)

(...)
choc niektóre widoczki nawet, nawet

Nawet, nawet! Świetne.

Ja już cięłam. Liściaste nieowocowe. Podkrzesywałam, pierwszy raz w życiu porządnie.
Milka 12:29, 07 lut 2017

Basilikum napisał(a)
jak prezent to musi dotrzymac slowa, no musi

No musi tylko te jego nogi... ja już niemal wszystkich fachowców załatwiam, aby go oszczędzać. Dziś rano byli do drzwi, postanowiłam wymienić drzwi wejściowe do domu

terminatorzy w małych donicach

pączusie obiecujące na Alfredzie
ren133 12:32, 07 lut 2017

Margarete napisał(a)

Oj kurcze rzeczywiscie...wiosna
Prawdziwa...nie do wiary - u nas jeszcze ani ani...

No właśnie ... u mnie lód na ogrodzie ... ani nawet pół oznaki wiosny
Milka 12:39, 07 lut 2017

Agania napisał(a)
U mnie starczyło miejsca na 10 magnolii, zrobiłaś rekord magnoliowy na ogrodowisku....mamy podobną powierzchnię ogrodową, też lubię sadzić dużo i nie wiem jak się ograniczyć, nie jestem praktyczna, zawsze za dużo pracy mam ze wszystkim za długa ta zima, a tu plany ogrodowe chciałoby się realizować...czytam, że maki Cię denerwują, a ja dopiero je mam od zeszłego sezonu..jestem w nich zakochana, myślę, że na moim nieładzie warzywnym będzie im dobrze

Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę

No nie wiem czy rekord, może ktos ma więcej, ale nie policzył
Mam ładne odmiany, liczę na spektakularny pokaz za lat 3, w tym będą kwitnąć, dużo pąków, ale aby były widoczne, muszą być większe, kupowałam różnej wielkości, jedne dorodne inne badylki.
Z tą praca mamy identycznie, sezon za krótki, w tym problem
A ja już Aganiu sensownie wybieram, w końcu wiem, co chcę
Maki za krótko kwitną, nadal jest ich sporo, myślę ze na suchej glebie wśród traw byłoby fajnie, ale nie mam takiego miejsca, poza tym wykopać maki wschodnie, to nie lada cud, ich korzeń taki palowy, głęboko siedzi i stale odrasta. W warzywniku będą wyglądac uroczo
Życzę i tobie ciepełka i słoneczka, u nas pochmurno, buro, mgły.

niedziela, mgły nagle zaczęły nachodzić i zimno

Milka 12:52, 07 lut 2017

Alicja169 napisał(a)

Irenko z jakiego powodu padły Ci brzozy?
Brakuje mi w ogrodzie brzozy i chciałam w tym roku kupić 3 szt. Myślałam, że to bezobslugowe drzewo. U sąsiada za płotem takie piękne, stare już drzewo rośnie i zawsze mi żal, że u mnie nie ma

Alu, byliśmy na poczatku drogi, może kiepskie egzemplarze, a może jakas choroba, liście zaczęły się zwijać, opadać i uschło wszystko; dziś myślę, że to szczęście było, mam te poniemieckie drzewa wkoło, wszystkie liście u mnie, doszłyby brzozy, nie wiem czy bym to obrobiła. Brzozy podziwiam u innych, bardzo je lubię, zwłaszcza w grupie
Milka 12:55, 07 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Sukulenty w misach - wpisałaś się w artykuł U mnie z kolei sypie tulipanowiec. Dziś pada, więc czysto się zrobiło, ale nie mogę doczekać się wiosennych porządków i zmywania chodnika.

Dzięki Danuś
Z tulipanowca liście fajnie się zbiera, praktycznie jednym rzutem opadają, z berberysów juz niekoniecznie
Twoje mycie, to dla mnie symboliczne odpalenie wiosny

odmierzamy czas do tulipanów

Milka 12:59, 07 lut 2017

agnieszka_m napisał(a)

Jaka poduch
piękna

Zarosły mi skalniak, którego nie cierpiałam, mam 2 kolory, teraz to poducha goździkowo-żagwinowa i super
Milka 13:05, 07 lut 2017

oliwka napisał(a)

hej Irenko, czy to znaczy, ze jak wysieję łubin na ogrodzie w marcu to w tym roku nie zakwitnie ??
prawdopodobnie wysieje łubin na całej działce jako poplon.

Słyszę, ze za zimą nie przepadasz. A nie masz urlopu, żeby tę zimę jakoś przetrwać ???

Tak właśnie jest, jeśli to łubin wieloletni, zakwitnie w 2 roku. Jeśli łubin jednoroczny, zakwitnie w tym samym roku. Który siejesz??
Zima tylko na urlopie, ale tyle zaplanowałam na ten rok, że nie mogę sie ruszyć

winobluszcz 5-klapowy bez tajemnic
stare, około 19 lat
osobiście wole ten 3-klapowy, ale walczyć z tymi łodygami, nigdy