Zaglądam ! Jak tam u was w "ciepłym kraju" z zimą
U nas nie daje za wygraną, dosypuje śniegu codziennie, mrozi umiarkowanie ale zapowiedzi są gorsze na ten tydzień. Moja wnusia we Wrocławiu nieustannie mnie pyta o snieg taki do jeżdżenia na sankach bo u nich jakies marne resztki a u nas dzieci szalały i szaleją codziennie na sankach - górka jest obok mnie na osiedlu. Nijakich przejawów wiosny nie widać, wszystko pod śniegiem od Trzech Króli
Aniu dziękuję za tyle miłych słów nadal jeszcze u mnie sporo do zrobienia, powoli się zrobi, choć jeśli chodzi o ogród, to jednak jest to dzieło nieskończone, tak myślę...najbardziej wnerwia mnie sąsiedztwo, to co robią moi sąsiedzi, nie służy urodzie i widokom, ale to walka z wiatrakami, niestety.
Glicynia ma naście lat, potężne konary, dokładnie wieku nie określę, bo era przed forum, to zupełnie inne ogrodnictwo. U nas jest wkopany podkład kolejowy w metalowej osłonie, po nim sie wspina, cięcie 2 razy w roku, luty i sierpień. Raz nie zrobiliśmy cięcia i oplotła sosny i świerki, zdusiła je okropnie, dosłownie werżnęła się w pnie, do dziś są ślady. Obecnie do słupa jest dodatkowo doczepiona lina a jej drugi koniec do sosen w innym miejscu, chcemy aby po niej szła i nad głowami zwisały girlandy kwiatów. Już się coś udało, choć ta wredota jest prawoskrętna i trzeba pilnować, bo znowu jest na drzewach. Jak będzie u ciebie na trejażu, to nie masz się co obawiać, cięcie i problem z głowy.
Tamaryszki różowe mam 2, sadzone w 98r, teraz to potężne drzewa o mocnych konarach. Rosną tak szybko, że też co rok je tniemy, inaczej cały ogród, to tylko tamaryszki byłyby. Mam 3 nowy, rok u mnie- biały, dostałam w prezencie od Edy z forum, czekam aż mi bujnie, wyjątkowe urody i rzadki okaz.
tu konary tamaryszków, uwielbiam je za wszystko
Łubin nie wymaga żadnej pracy, to wytrzymała roślina, lepiej je wysiać i wtedy gwarancja dobrych okazów, adaptują się w nowym środowisku.
Tak, to Moudry, rosną szybko, sieja się też okrutnie. Druga potężna rozplenica to Black Beuty, śliczna, ale też zawala ogród siewkami.
Dziękuję raz jeszcze, ale mimo iź jest już nieźle, sporo jeszcze pracy, a w moim ogrodzie jej nie brak, ale lubię ją bardzo
pozdrawiam z
Violu, aleś Ty miła, dziękuję
Mam cały zarys, co chcę miec u siebie, jeszcze sporo prac mnie czeka, szkoda że nadal zimno, bo opóźnia mi wszystko, a już tak mam dobrze rozplanowane
Część magnolii mam nowych, młodych, bo zima 2011/2012 wytrzebiła mi piękne, ogromne okazy, uratowałam tylko Susan no i nic nie było gwieździstej.
Aktualnie mam;
Susan- 1
Gwiaździsta-3
Magnolie parasolowate- 3
Piruette-1
Black Tulip-1
Genie-1
Yellow River-2
Satisfaction-1
Lolanthe-1
Vulcan-1
Daybrek-1
Sunrise-1
Lobnerei Wild Cat-2
Marie Rose-1
Soulengana-1
tu najstarsze 2 gwiaździste, mają późno słońce, taki osłonięty i cienisty kąt, później kwitną niż u innych, ale dłużej.
tu z daleka
niestety juz ją tnę dołem, bo zabiera miejsce klonowi japońskiemu
a tu chyba lepiej je widać, jak sa przebarwione
w sezonie sfocę w całości
Obłęd 21 magnolii ? - masz ponad 2 x większą działkę niż ja to ja choć mogłabym mieć ze 3 a nie mam ani jednej. Teraz już nie ma gdzie - kurcze a może - nie wiem musi pasować taka magnolia do miejsca
która jest najmniejsza docelowo
bardzo lubię podziwiać w parkach stare magnolie i teraz już są fajne z tymi pąkami w kiciusiu
Ewo, bardzo dziękuję
Cieszę się bardzo, że moje zmagania, ciągłe poszukiwanie piękna, daje wytchnienie dla innych.
Łuki były już po poprzednich właścicielach, zapewne wiekowe sa bardzo, oceniam je na 40 lat obecnie. Mąż je odnowił, były bielutkie i świeżutkie, potem posadziliśmy winogrona i łuki się postarzały. Mąż już nie ma tyle werwy i siły nie te, nie chciało mu się ich odświeżać, więc usunęłam winogrona, zostawiłam 1, a posadziłam masę powojników, różnych, o zmiennych porach kwitnienia. Dołem dołożyłam kilka róż, które mają te łuki zarosnąć, część na mur puszczę. Tam tez u stóp tych łuków ma byc wodospad, mąz obiecał w tym roku, mam nadzieję, że dotrzyma słowa, bo to prezent dla mnie
kiedyś pod łukami w donicach były róże, te
jak znajdę fotki, to pokaże całą historię łuków