Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

JoannA 22:05, 06 lip 2016

Tak platana tnie Filip
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2948-ogrod-z-platanem?page=152
BasiaLT 22:41, 06 lip 2016

jolanka napisał(a)

Basiu, sama radość słyszeć to od Ciebie. Musisz częściej zaglądać

Jolu najchętniej całe dnie bym spędzała na O. Ale niestety jestem zajechana jak koń szmaciarza. W pracy terminy gonią a w domu i ogrodzie ciągle coś do zrobienia. Ale obiecuję poprawę
jolanka 12:07, 07 lip 2016

To dla Toszki ale możecie sie przyłączyć

Miejsce z platanem jest widoczne z tarasu. Problemem jest to, że po prawej stronie jest co prawda las, ale ludziki tam łażą i zaglądaja mi Z lewej strony tego rogu jest zaniedbana działka, gdzie tylko dzikie drzewa coraz większe i coraz bardziej zaniedbane. Pomyslałam więc, że chyba dobrze by bylo jednak coś posadzić - moze od strony lasu choiny a od drugiej serby -tak jest z drugiej strony. Chciałabym moc tam sobie posiedzieć, poczytać, poleniuchować może na hustawce albo leżaku.
Tak, chce podosadzać tam i drzewa i krzaki, posadziłam za platanem derenie ale one mogą sie przenieść. Lubię kwiaty i na pewno będę je sadzić. Myślę, że las i jego widok za plecami to przepiękny widok i nie chcialabym zasłaniac go - raczej spowodować abym czuła sie w tym miejscu swobodnie. Czy geometria? Niekoniecznie, raczej romantycznie Ten grujecznik i jego zmieniające sie kolory, a jednocześnie delikatne poruszające sie na wietrze listki, to jest to.

Tak to wyglądało wiosną - tu gdzie gałęzie obok brzozy z prawej strony ma być kiedys altana

Tak wygląda ogólny plan działki kiedyś narysowany

Widok od strony platana

Widok od tarasu
Toszka 12:59, 07 lip 2016

Tak na szybko przemyslenia
Jeśli myślisz o żywopłocie choinowym to pamiętaj, że ona wymaga stałej wilgoci. Czy ten róg spełni te wymogi?

Sosna w ogrodzie - moja pierwsza myśl to była "o rajusa, ale ona szybko rosnie". Mus zacząć ją formować, bo za kilka lat będzie długa i łysa tak jak te z lasu. Wizualnie zdominuje platana i grujecznika. Zacieni od południa platana i grujecznika.

Kolejna myśl - zimą cały dół lasu łysy i pusty. Szaro i buro...
Trzeba dać kolor zimozielony.

Czy na twoim rozrysowanym planie jest jakaś skala na której można się oprzeć?
jolanka 14:53, 07 lip 2016

Toszka napisał(a)
Tak na szybko przemyslenia
Jeśli myślisz o żywopłocie choinowym to pamiętaj, że ona wymaga stałej wilgoci. Czy ten róg spełni te wymogi?

Sosna w ogrodzie - moja pierwsza myśl to była "o rajusa, ale ona szybko rosnie". Mus zacząć ją formować, bo za kilka lat będzie długa i łysa tak jak te z lasu. Wizualnie zdominuje platana i grujecznika. Zacieni od południa platana i grujecznika.

Kolejna myśl - zimą cały dół lasu łysy i pusty. Szaro i buro...
Trzeba dać kolor zimozielony.

Czy na twoim rozrysowanym planie jest jakaś skala na której można się oprzeć?

Tak Toszko, jedna kratka to jeden metr Mamy własną wode i rozprowadzone nawodnienie, wiec z tym nie ma problemu,
jolanka 14:55, 07 lip 2016

Acha, jedna sosne juz usunęliśmy, może byc tak , ze i druga zniknie, nie lubie jej, juz ją i tak pocięłam od dolu i troche z boków
Makao_J 18:32, 07 lip 2016

Jola pokaż mi w całości Goethe Rose. Jak długo u Ciebie jest? Potrzebuję tych info bo muszę znaleźć jej odpowiednio dużo miejsca bo podobno w szerokość jej idzie.
Pszczelarnia 20:03, 07 lip 2016

Jolanko, ja bym widziała żywopłot mieszany z dużych krzewów jak jaśminowce, derenie, tawuły wczesne. Albo ciętymi serbami się odgrodzić można.

jolanka 20:45, 07 lip 2016

mirkaka napisał(a)
Jolu, jeżówki już masz piękne, moje jeszcze w pąkach.
Powojniki również chwalę, piękne mają kolorki, The President też mam
a Raphsody, Proteus piękne, tych nie mam

Polubiłam powojniki dzięki Ogrodowisku Wcześniej jakoś o nich nie myslałam. Pierwsze kupione troche przypadkowo, na szczęście trafily się fajne. Teraz juz troche pooglądałam i poczytalam więc mam zaplanowanych więcej
Wiolka5_7 07:15, 08 lip 2016

Ta malinowa jeżówka to Southern belle,a Raspberry truffle jest łososiowo-rózowa

jolanka napisał(a)
[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/118/1188012/original.JPG[/img]