Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Kindzia 14:51, 27 lip 2016

Louise Odier to róża burbońska, krzaczasta. Parkowa tak, ale nie pienna...na pewno. Wszędzie podają, że może osiągnąć 2,5 m. Ale można nieco ograniczyć jej wzrost krótkim cięciem.
Zresztą to nie takie istotne tutaj, nadaje się do kulkowania i jeżeli masz miejsce to kulkuj, będzie miała burzę kwiatów

Jakiego grzyba Ci róże złapały? Mączniaka?
jolanka 20:54, 27 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Wieczorem buszuję po moich ulubionych wątkach (jak zwykle)i przyleciałam zerknąć na twoją trawkę. Zdjęcia potrafią co prawda przekłamać i nie wiem, jak trawnik się ma, bo brak mi widoku z góry, ale wygląda zupełnie tak samo jak mój po tych kilku ulewach, jakie nawiedziły trójmiasto i okolice, w tym tej, która podtopiła miasta, dworce, piwnice... I też miałam lecieć dosiewać, ale zniechęcona, zmęczona, zrezygnowana, wypięłam się na mój trawnik licząc się z tym, że w przyszły rok przekopię i na nowo, i zobacz Jolanko, kurcze, zaczyna się całkowicie zadarniać! I gdy patrzę na Twój, widzę swój po tej masakrze i niewykluczone, że bez dosiewek sobie poradzi, ale spróbuj. Przecież nie zaszkodzi. Jednak piszę z całą pewnością. Jest dobrze! Ja u siebie jeśli zdecyduję się na dosiewkę to tylko w jednym miejscu, na środku, gdzie co prawda zaczyna zarastać trawką, ale jest niecka i tam zawsze będzie się wypłukiwać, więc sypnę nasion i posypię ziemią do trawników, w którą sie zaopatrzyłam.
Fajna ta Twoja ściana z różami...
No i czytam, że narobiłaś się okrutnie i to w taki upał... A ja nie wiem, jak przyciąć lawendę, bo jeszcze stare kwiatostany nie przekwitły a już nowe wybujały i co, teraz? Przecież nie ciachnę ich z tymi starymi, bo już nic nie będzie mi kwitło.

Beatko, Twoje słowa to miód na moje serce
Masz rację, poczekam jak trawa sobie sama poradzi. Troche sypnęłam w miejscach gdzie naprawdę gołe placki byly, resztę jesienią jeśli będzie potrzeba Niecki będą wić wtedy ziemi można będzie miejscami dolożyć a ryzyko, że ulewy będą, znikome

Ściana, mam nadzieję, będzie w przyszłym roku Teraz są tu jeszcze rośliny sadzone wcześniej - to miejsce to mój "przechowalnik"
Muszą poczekać kilka tygodni na swoje stałe miejsce.

lawendę ciachałam po całości bo badyle były różnej długości, trudno, jak nie odbije, to za rok będzie lepiej wyglądała
jolanka 21:01, 27 lip 2016

lindsay80 napisał(a)
Ale Ci się kolekcja róż zrobiła!
Mam 3 szt. Voyage ale zupełnie inaczej wyglądają w pąku, nie są takimi filiżankami.

Voyage kwitnie w donicy a właściwie to przekwita dlatego kwiaty ma pewnie niekoniecznie "filmowe". Mam nadzieję oczywiście, że pomylki nie ma Na razie widziałam ja tylko w szkółce i na zdjęciach, próbuję ją jakoś zestawić - pasuje mi razem z Darcey Bussell
jolanka 21:14, 27 lip 2016

Gocha napisał(a)
Jolu mnie się wydaje że Twój Chopin to nie Chopin. Chyba że on jest młodziutki. Ale mimo wszystko chyba nie taki środek i nie ten kolor- Chopin ma troszkę żółtego odcienia. Jolu czytam o grzybkach i Ci strasznie ich zazdroszczę. Teraz na grzyby chodzę wyłącznie u nas na targ bo nie mam z kim jeździć na grzyby i nie znam już miejsc grzybowych. Za młodu z rodzicami i ich przyjaciółmi jeżdziliśmy stale na grzyby ale niestety mój M. i jego rodzina nie grzybowi zupełnie. I brakuje mi bardzo tego. My zbieraliśmy dużo różnych. Oprócz tych co wymieniłąś to jeszcze kozaki, zajączki, kominki, gąski, gołąbki, rydze, kanie. Jadłam też purchawki. Chyba nawet przejechałabym tyle km. żeby móc powłóczyć się po lesie gdy jest wysyp grzybów. Pozdrawiam gorąco

Chopinek to młodziaczek - kupiłam go w maju Zdjęcia robiłam jak kwiaty mu juz przekwitały i w trybie makro, on trochę zniekształca kolory. To na pewno Chopin

Małgosiu, cieszę się, że mnie odwiedziłaś
Grzybki lubię zbierać, ale potem mam problem bo nie znosze tego czyszczenia;( Ale co sie nie robi dla chwili przyjemności

Moi rodzice bardzo lubili jeździć w Lasy Janowskie, albo trochę wcześniej w lasy między Krasnikiem a Janowem. Mnie rzadko zabierali bo nie lubiłam wtedy tego robić Teraz mieszkam przy lesie więc siłą rzeczy każdy spacer polega na gapieniu się po krzakach
Nie mogę powiedzieć, że wyprawa grzybowa to zawsze jakieś duże ilości ale na obiad zawsze mogę "coś" uzbierać Podobno niedaleko są lepsze miejsca na grzyby ale jeszcze ich nie poznalam - mieszkam tu niecałe 3 lata. Na "powłóczenie" po lesie serdecznie zapraszam, mogę tylko obiecać "szukanie" grzybów a jakie efekty
jolanka 21:36, 27 lip 2016

Iwk4 napisał(a)

LO kupowałam jako różę pnącą. Ja będę rozpinać gałązki poziomo na pergoli, aby się zagęściła

Widziałam Twoją pergolę Oj, podoba mi się
LO będę musiała trochę jesienią przesunąć tak, by była na środku łuku i miała po obydwu stronach pnące róże. Z jednej strony jest New Dawn a z drugiej jeszcze nie wiem, chcialabym coś ciemnego
jolanka 21:41, 27 lip 2016

Madzenka napisał(a)
Jola nie odsiewają teraz trawnika, trawa sie dopoero rozkrzewi i zagęści. Jak bedzie taka potrzeba dzisiejesz jesienia.

Mam podejrzenia odnośnie NN ale poczekamy aż te nowe pąki na czubku krzaka zakwitną, prsze wtedy o zdjęcie w róznych fazach rozkwitu . Ma pokroj krzaka i liscie jak roze Tantau

Madzenko, tak zrobię

Ciekawa jestem bardzo co mi sprzedali
W tym miejscu miała być róża o kolorze Novalis, Meinzer Fastanacht, tylko pnąca, a tu niespodzianka
Złapała plamistość, niestety, leję i patrzę
jolanka 21:44, 27 lip 2016

Zana napisał(a)
Jolanka nie mogę się doczekać na Twoje różyczkowo w przyszłym roku

Ja też Muszę Ci powiedzieć, że to bardzo fajne, kiedy każdy dzień zaczynam od latania po ogrodzie i sprawdzanie, która co nowego nawojowała , ile ma nowych kwiatków, która choruje, ktorej trzeba cos oberwać nie spodziewałam się, ze sprawiac mi to będzie aż tyle frajdy
jolanka 21:46, 27 lip 2016

BasiaLT napisał(a)
Już teraz jest super efekt a jak to wszystko się rozrośnie to będzie po prostu raj

Raj? Ale nie ma jabłonki
I o Adama trudno, jest W. , o wężu nie wspomnę
jolanka 21:52, 27 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Jola pisałaś u mnie, że róże kupiłaś, a fotek nie widzę
Teraz kupiłaś czy wcześniej?

Ostróżka ma piękny głęboki kolor. W przyszłym roku też dla kontrastu taką kupię

Róża Candlelight coraz bardziej mi się podoba. Zwróciłam na nią uwagę w Rosarium. Te różane piegi mówisz, że są ładne? Jedna z moich róż też dostaładnie takie piegi na płatkach, ale ja myślałam, że zaczyna chorować. Teraz czekam na jej kolejne kwitnienie.

Fotki są kilka stron wcześniej
Kupiłam kilka ostróżek mając nadzieję, że się jakoś rozmnożą Kilka kupowałam kiedy miały tylko pąki i nie wiedziałam jaki będzie dokladnie kolor Dzisiaj też kupiłam dwie: białą i granat wchodzący w środku kwiatu w jaśniejszy odcień - fajne

Candlelight jest śliczna Na pewno nie będziesz żałować, jeśli kupisz te piegi pojawily się dopiero przy drugim kwitnieniu, wygląda to super
alis 21:55, 27 lip 2016

jolanka napisał(a)

Ja też Muszę Ci powiedzieć, że to bardzo fajne, kiedy każdy dzień zaczynam od latania po ogrodzie i sprawdzanie, która co nowego nawojowała , ile ma nowych kwiatków, która choruje, ktorej trzeba cos oberwać nie spodziewałam się, ze sprawiac mi to będzie aż tyle frajdy

Jola też tak mam Moje dziewczyny to już na odwyk chcą mnie odsyłać