Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

anbu 15:21, 06 sie 2016

jolanka napisał(a)
Różanka, dzięki temu, że byliny fajnie już wyglądają wygląda coraz lepiej

Joluś trawniczek po wypasie! Normalnie kocham te Twoje byliny też taki kcem i będę mieć
LyraBea 17:27, 06 sie 2016

jolanka napisał(a)
Hura! Trawnik ścięty po raz pierwszy

Widać ubytki trawy po spłukaniu przez ulewę, jesienią na pewno trzeba będzie w wielu miejscach poprawiać ale....
Posypałam od razu nawozem bo jest mżawka i dzięki temu może go rozpuści jak nie, włączę nawadnianie

Przybywam. Pdziwiam!
No ślicznie! I pasy są Mój po pierwszym koszeniu wyglądał zdecydowanie gorzej. Może się okazać, że Ci tak się rozrośnie, że nawet dosiewki nie będziesz potrzebować. Ja chyba nie będę dosiewać. W zasadzie mało już widać miejsca, gdzie mi nasiona wypłukało U Ciebie też zacznie się coraz bardziej zagęszczać.
Jak ja Ci zazdroszczę systemu nawadniania. Piszesz, że sami kładliście. A jak u Ciebie z ciśnieniem wody? Jakieś reduktory ciśnienia montowaliście? Jakie rury kładliście? Ja się boję, że gdybym sama się za system nawadniania wzięła, to może się kazać, że system mi niewydolny wyjdzie. Dlatego się wstrzymuję. Póki co u mnie codziennie leje, więc system nawadniania mam niezawodny. Z trudnością udaje mi się wstrzelić w słońce z koszeniem i na nowo leje
Zamówiłam już 50kg jesiennego nawozu do trawnika. Pod koniec sierpnia rozsypię i to będzie tyle dla niego na ten rok.
jolanka 17:38, 06 sie 2016

LyraBea napisał(a)
pisałam i zjadło mi posta. To jeszcze raz. Trzymam kciuki za jutrzejsze koszenie trawnika i za odpowiednią pogodę po temu. Ja po pierwszym koszeniu od razu zasiliłam trawnik nawozem. To było dobre posunięcie. Widzę naocznie. Jutro zamawiam nawóz jesienny. Rozsypię pod koniec sierpnia i mam nadzieję, że do wiosny mu wystarczy. Jak na takie przejścia, to mam piękny trawnik. Uwielbiam na niego patrzeć. Podpatrzyłam, że wczoraj po kolejnym koszeniu (już piątym), sąsiad zrobił mu zdjęcia
U Ciebie wygląda sytuacja podobnie. Nie koś za nisko. Najwyżej powtórz za 2-3 dni. Tak bym ja zrobiła. Piszę, jak mi intuicja podpowiada...
Do jutra.

Dzieki Zrobie tak jak razisz. Już skoszony, zdążyłam przed deszczem jeszcze sypnąć nawozu - miałam i jesienny i jara - chyba go rozpusciło
Wyobrażam sobie jaka byłas dumna jak sąsiad te zdjęcia robił Masz z czego - pamietam ile wysilku i nerwów Cię to wszystko kosztowalo
jolanka 17:39, 06 sie 2016

zawitka napisał(a)
Jola cieszę się że poznałam tak sympatyczną i miłą Ogrodniczkę to fajnie że możemy się spotykać pogadać i popatrzeć na te swoje roślinki .Dzięki że z Kasią byłyście .

Halinko, cała przyjemność po mojej stronie Juz się cieszę na kolejne spotkanie - u mnie
jolanka 17:39, 06 sie 2016

zawitka napisał(a)
Jola cieszę się że poznałam tak sympatyczną i miłą Ogrodniczkę to fajnie że możemy się spotykać pogadać i popatrzeć na te swoje roślinki .Dzięki że z Kasią byłyście .

Halinko, cała przyjemność po mojej stronie Juz się cieszę na kolejne spotkanie - u mnie
jolanka 17:41, 06 sie 2016

Marzenaka napisał(a)
Ale ładny trawnik. Mojemu daleko do takiego... Ale kiedyś przyjdzie i na niego kolej. Fajne bylinki

Milo mi Cię gościć Mój trawnik to historia jak z horroru Dlatego tak sie cieszę
jolanka 17:47, 06 sie 2016

JoannA napisał(a)
Elegancki trawniczek psze Pani
Sporo koszenia będziesz miała, ale jak znam życie to ten zielony dywanik będzie uszczuplany na rabatki.
Różanka już ładnie się prezentuje.
Wszystkie różyczki już posadziłaś?
U mnie jeszcze 3 w donicach i jakoś ciągle mi czasu brakuje żeby wysadzić.
Deszczyk pokropuje i nici dzisiaj z ogródkowania, a miałam sadzonki jeżówek sadzić.
Pozdrawiam

Prze pani, normalnie sie chyba dzisiaj ....będę wesoła znaczy się

Trawnik na pewno z czasem będzie zmniejszany ale teraz może mniej piachu będe miala w domu
Różyczki zostały jeszcze dwie do posadzenia - Gospel i biała Winchester Cathedral. Pogoda w kratkę - upaly, deszczyk i tak wyszlo Te, ktore posadziłam to w większości na "gruzowisku" więc troche pracy mnie to kosztowało

Posadziłam razem Acropolis i Lovely Green, myślę, że będzie pasowalo. zastanawiam się co im jeszcze dosadzić?
jolanka 17:50, 06 sie 2016

Kasya napisał(a)

e...no trawniczek elegancki i zieloniutki ani sladu katastrofy
pamietam ze maials kosic dzisiaj i mialam wlasnie pytac czy sie udalo bo u mnie to kropi od rana ale widze ze zdazyliscie
a nie za wczesnie troche z tym nawozeniem ? sprawdzalas ze tak szybko mozna nawozic ? ja sie nie znam na trawnikach ale sypalam czyba pozniej duzo

Kasia, ja tych miejsc, ktore sa golymi plackami to nie pokazalam Ale bałam się, że będzie gorzej Jestem zadowolona "D

Bea radziła mi - a też miala to samo z ulewami - żeby tak zrobić. Posluchalam, deszcz padał taki mżawkowy cale popoludnie nawóz mi rozpuścił.
jolanka 17:51, 06 sie 2016

anbu napisał(a)

Joluś trawniczek po wypasie! Normalnie kocham te Twoje byliny też taki kcem i będę mieć

I tak ma być

Bylinki super sie rozrastają, wreszcie
Jak kcesz, to masz
jolanka 18:01, 06 sie 2016

LyraBea napisał(a)
Przybywam. Pdziwiam!
No ślicznie! I pasy są Mój po pierwszym koszeniu wyglądał zdecydowanie gorzej. Może się okazać, że Ci tak się rozrośnie, że nawet dosiewki nie będziesz potrzebować. Ja chyba nie będę dosiewać. W zasadzie mało już widać miejsca, gdzie mi nasiona wypłukało U Ciebie też zacznie się coraz bardziej zagęszczać.
Jak ja Ci zazdroszczę systemu nawadniania. Piszesz, że sami kładliście. A jak u Ciebie z ciśnieniem wody? Jakieś reduktory ciśnienia montowaliście? Jakie rury kładliście? Ja się boję, że gdybym sama się za system nawadniania wzięła, to może się kazać, że system mi niewydolny wyjdzie. Dlatego się wstrzymuję. Póki co u mnie codziennie leje, więc system nawadniania mam niezawodny. Z trudnością udaje mi się wstrzelić w słońce z koszeniem i na nowo leje
Zamówiłam już 50kg jesiennego nawozu do trawnika. Pod koniec sierpnia rozsypię i to będzie tyle dla niego na ten rok.

Beatko, nie zobaczylam drugiego wpisu więc odp.oddzielnie
Dosiewki będą na pewno, zdjęć z tych miejsc nie pokazalam Ale myslałam, ze będzie gorzej, więc się baaardzo cieszę Podtrzymywałaś mnie na duchu, dobry duszku - dzięki

System nawadniania sie sprawdza, na szczęście. Ja mam dwa ujęcia wody - własne i państwowe. Zaprojektowany mam na ciśnienie dosyć małe, więc mam zraszacze statyczne - one pobierają mniej wody niz rotacyjne - i w jednej sekcji chodzą na raz tylko dwa albo 3 mniejsze. Mam dlatego 5 sekcji do samego trawnika. Tam, gdzie kupowałam elementy systemu, zrobiono mi gratis taki projekt i obliczyli czy na mojej pompie system ruszy.
Jak chodzą dwa zraszacze to na mojej wodzie jest ok, kiedy 3, nie baardzo - wtedy przełączam na miejską. Mam na razie maly hydrofor - jak zmienimy na mocniejszy będzie OK