Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 16:08, 27 wrz 2016

Ostatnia na mojej różanej liście alfabetycznej to:

Winchester Cathedral - róża angielska Davida Austina.

To sport róży Mary Rose. Ma czystobiałe kwiaty czasem złamane smugą różu na płatkach. Kwiat jest średni, pełny, owalny, rozwija się powoli z kulistych pąków. Na końcach pędów bukiety kwiatów zebrane po kilka sztuk.
Kwiaty trzymają się prosto i nie zwieszają się, jak u większości róż angielskich. Są bardziej trwałe przy chłodniejszej pogodzie, pod koniec lata i jesienią. Powtarza kwitnienie kilka razy. Wyraźny, oryginalny zapach starych róż z nutą miodową. Podobno to krzew zdrowy o wymiarach 1,2 m do góry i na boki. U mnie złapał mączniaka

jolanka 16:23, 27 wrz 2016

Moja cała różana lista

Kupując je, uczyłam się od podstaw: co to, gdzie to, jak to teraz wiem już więcej, ale na pewno nie tyle ile bym chciala. Róże są u mnie dopiero od wiosny więc, jeśli przetwają fajnie zimę, mam nadzieję, że ozdobią mój mlodziutki ogród
Większość to pojedyncze krzewy ale kilka z nich kupowałam po kilka np. Chopin, Minerwa

Abraham Darby,
Acropolis,
Aphrodite,
Bonica,
Camelot,
Candlelight,
Casanowa,
Cinderella,
Chippendalle,
Chopin,
Darcey Bussell,
Eden Rose,
Elfe,
Geisha,
J.W. Goethe,
Gospel,
Lovely Green,
Louis Odier,
Mainzer Fastanacht,
Minerwa,
New Dawn,
Souvenir de William Wood,
Uetersener Klostrrose,
Voyage,
William Morris,
William Sheakspeare,
Winchester Cathedral,
+ dwie NN

+ Jolanka - róża bez nazwy kupiona na targach ZTŻ
Anda 16:43, 27 wrz 2016

Piękne róże Lista zacna, wiele z nich również chętnie bym posadziła Camelot bardzo mi się podoba. Na dodatek bardzo ładnie pachnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marga 16:54, 27 wrz 2016

Od takie ilości pięknych róż zakręciło mi się w głowie Znając Ciebie w przyszłym roku drugie tyle dokupisz
Macham słonecznie
jolanka 17:08, 27 wrz 2016

Anda napisał(a)
Piękne róże Lista zacna, wiele z nich również chętnie bym posadziła Camelot bardzo mi się podoba. Na dodatek bardzo ładnie pachnie.

Camelot niewiele pokazał Mial tylko dwa kwiaty, pędy podrosly tez nie tak, jak powinny. Może ukorzenia się i wiosna juz będzie OK
Pszczelarnia 17:11, 27 wrz 2016

Jola, to kup ziemię do borówek i dołóż obornika, i igliwia, i zmieszaj z siarką. Ja bym tak zrobiła i tak zrobię.
jolanka 17:15, 27 wrz 2016

Marga napisał(a)
Od takie ilości pięknych róż zakręciło mi się w głowie Znając Ciebie w przyszłym roku drugie tyle dokupisz
Macham słonecznie

Tylko do 50 sztuk
Anda 17:15, 27 wrz 2016

jolanka napisał(a)

Camelot niewiele pokazał Mial tylko dwa kwiaty, pędy podrosly tez nie tak, jak powinny. Może ukorzenia się i wiosna juz będzie OK

Myślę, że w przyszłym roku pokaże na co go stać, bo bicze takie długie potrafi puszczać, że nic tylko pergolę nim można owijać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 17:16, 27 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Jola, to kup ziemię do borówek i dołóż obornika, i igliwia, i zmieszaj z siarką. Ja bym tak zrobiła i tak zrobię.

OK, mam do przesadzenia 3 rodki bo marnie im z oczu pachnie
jolanka 17:17, 27 wrz 2016

Anda napisał(a)

Myślę, że w przyszłym roku pokaże na co go stać, bo bicze takie długie potrafi puszczać, że nic tylko pergolę nim można owijać

O, i to chcialam uslyszeć Posadziam go w rogu ogrodzenia przy łuku i chciałam aby wypelniał to miejsce.