Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

lojalna_ 18:43, 22 mar 2017

Fajne foty fiu fiu ))
jolanka 19:06, 22 mar 2017

inka74 napisał(a)
albo gdzie są mądrzy ludzie, urzędnicy i rozsądne prawo. U nas tak ze skrajności w skrajność wpadamy. Najpierw nic nie można było ciąć - teraz wszyscy tną na potęgę. Płakać mi się chce jak jadę po drodze do pracy i nie ma już przepięknych drzew. Całe działki do gołego są czyszczone i wystawiona kartka - na sprzedaż. Jestem ciekawa, kiedy za płotem wytną mi zagajnik. W teorii teraz nie mogą bo ptaki tam gniazda mają ale weź udowodnij.

Masz rację, nawet głośno było w mediach kiedy niedaleko mnie jakiś hmm, ściął kilkadziesiat drzew w tym kilkanaście będących pod ochroną. O ile wiem, to dostał niesamowita karę finansową za ten"wyczyn" . I dobrze, tylko drzew się nie przyklei z powrotem
Okres ochronny to fikcja bo trzeba udowodnić, że na drzewach są gniazda Może ludzie zaczną w końcu myśleć, ale niewielka to nadzieja.
jolanka 19:07, 22 mar 2017

BasiaLT napisał(a)
U ciebie faktycznie typowo marcowa pogoda. Jednego dnia śnieg a drugiego prawdziwa wiosna.

Wszystko zgodnie z przysłowiem Każdego ranka spojrzenie za okno, wiosna? Zima? Haha
jolanka 19:09, 22 mar 2017

Zana napisał(a)
Mmmmmm, jakie piękne foteczki. Aparat chyba już rozpracowałaś?

PS. tak też sobie pomyślałam, że taczka w ruch poszła

Coś ty Na razie to tylko na wyczucie. Muszę pójść na jakiś kurs ale nie mam teraz czasu. Ale lubię mój aparacik
Anda 19:10, 22 mar 2017

jolanka napisał(a)

Masz rację, nawet głośno było w mediach kiedy niedaleko mnie jakiś hmm, ściął kilkadziesiat drzew w tym kilkanaście będących pod ochroną. O ile wiem, to dostał niesamowita karę finansową za ten"wyczyn" . I dobrze, tylko drzew się nie przyklei z powrotem
Okres ochronny to fikcja bo trzeba udowodnić, że na drzewach są gniazda Może ludzie zaczną w końcu myśleć, ale niewielka to nadzieja.

Tutaj są przepisy, że między 15 marca a 15 października nic nie możesz ścinać. Okres ochronny, więc zero ścinania, nie trzeba udowadniać, czy gniazda były czy nie były.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
jolanka 19:11, 22 mar 2017

Anda napisał(a)
Piękna wiosna Ta śliczna trawka z ciemnymi kłoskami to sesleria?

tak Ewo, to sesleria. Kupiłam jesienia i podzieliłam na kilka części. Myślałam, że w tym roku nie będzie jeszcze kwitnąć a tu zrobiła mi niespodziankę
jolanka 19:11, 22 mar 2017

lojalna_ napisał(a)
Fajne foty fiu fiu ))

Fiu, fiu Jak ja to lubię
jolanka 19:15, 22 mar 2017

Anda napisał(a)

Tutaj są przepisy, że między 15 marca a 15 października nic nie możesz ścinać. Okres ochronny, więc zero ścinania, nie trzeba udowadniać, czy gniazda były czy nie były.

No i tak byc powinno. Rozumiem sytuacje awaryjne, nagłe kiedy drzewo zagraża ale w innej sytuacji karałabym ostro. Sami musieliśmy ściąć brzozę bo przechyliła sie niebezpiecznie w stronę domu i groziło to zniszczeniem dachu w razie jakiejś np. wichury ale chodziliśmy dookola niej 2 lata W tym samym miejscu będę teraz sadzić też brzozy i to nie jedną a kilka
jolanka 19:31, 22 mar 2017

Ku pamięci zapisuję

HT- herbatka tymiankowa (mszyce) składniki: 20g tymianku, 20g oregano, 1/2l wódki, woda.
1) do 1,5l słoika, butelki wsypać zioła, 1/2l wódki, 1/2l wody - odstawić na 24h
2) przecedzić, wilgotne zioła wsypać do butelki/ słoika i zalać 1/2l wrzątku, ostudzić, przecedzić i dodać do pierwszego wywaru (punkt1)

Do oprysku 150 ml na 2-3l wody

Ow- octan wapnia (choroby, wzmocnienie) składniki: woda, czyste wapno, ocet winny lub spirytusowy.
1) 13 dkg kredy wsypujemy do litrowego słoika, butelki i uzupełniamy do pełna wodą. (przed użyciem trzeba dobrze wymieszać).
2) do drugiej butelki 2 l wlewamy: 500 ml octu jabłkowego lub winnego o stężeniu 6% i dodajemy 200 ml zawiesiny kredy malarskiej.
Nastąpi reakcja, płyn będzie się burzył, ze słoika będzie wydzielał się ostry zapach, po zakończeniu dolewamy wodę najlepiej deszczówkę.
Do oprysku do butelki 1l wlać 75 ml OW i uzupełnić wodą, do 2l 150 OW+ woda

Ważne - pryskac najpierw HT- 1 dzień przerwy OW
jeśli uzyjemy najpierw OW- to 7 dni przerwy i HT

RT- roztwór tymolu (odkażanie gleby, ślimaki) składniki: 50g tymolu, 200 ml spirytusu, olejek rozmarynowy.
Bardzo śmierdzi, proponuje robić na zewnątrz.
1) rozpuścić tymol w ciepłym spirytusie (lekko podgrzać )
opryski 1-2 ml RT + 1-2 ml olejku rozmarynowego na 1 l wody
na ślimaki 5lm RT+ 5ml olejku rozmarynowego na 1l wody
anbu 12:59, 23 mar 2017

Joluś pokaż miejsce gdzie chcesz to drzewo? że niby miejsca mało