Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 17:48, 17 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Jolu nie martw się, odżyją u mnie to samo, taki rok wykańczający dla nich bo ciągle leje i leje... i grzybowe atakują
Tak to u Ciebie wygląda ? :

Aurelia, umieściłam zdjęcia swoich w wątku o chorobach bukszpanów, zobacz. Chyba inaczej niz u Ciebie.
jolanka 17:50, 17 wrz 2017

Mala_Mi napisał(a)
Dzięki za madre słowa..

A bukszpany wyglądaja, że to ćma.. wszytko zgodnie z tym dziadostwem się dzieje.

Aniu

To nie jest ćma, juz sprawdzone ale to nic pocieszającego, często kończy się na wycięciu i spaleniu. Jak nie przestanie padać to pewnie tak się skonczy. na razie spróbuję ratować
jolanka 17:54, 17 wrz 2017

mrokasia napisał(a)
O kurka, szkoda bukszpanów bez względu co je żre . Moje jakoś się trzymają. Kilka tygodni temu pryskałam mospilanem bo wykryłam na jednym w dwóch miejscach suche plamy i lepkie oploty w środku i przestraszyłam się tej ćmy a tylko mospilan miałam. Odpukać - plamy się nie powiększają. Nie wiem, może kot mi obsikał.
Wczoraj u Tess widziałam 2 ćmy złapane w pułapkę .
Mam nadzieję Jolu, że u Ciebie to jednak grzyb a nie ćma i topsin pomoże.
Okropna ta pogoda...

No, szkoda
Lać będę, tylko to mogę zrobić One były w tym roku pryskane 2 albo 3 razy ale jest taka wilgoć, że trudno oczekiwać iż będą zdrowiuśkie
Mospilan to dobry jest na robactwo, myslę, że opanujesz te zarazę
Czytałam o tych ćmach u Tess, wrrr
jolanka 17:56, 17 wrz 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jolu fotki cudne robisz ale to mnie nie dziwi po obejrzeniu obrazów
Buksy pryskaj na čmę bo Mała Mi uratowała wie co mówi. U nas też pogoda paskudna jesienna brr. Pozdrówka

Gosiu, bardzo dziękuję za komplementy

Juz opryskałam raz Topsinem bo to jednak grzybki
jolanka 17:59, 17 wrz 2017

Kindzia napisał(a)
A już myślałam, że z ćmą koniec na ten rok...
Muszę swoje zacząć znowu oglądać, bo już przestałam.

Powodzenia w walce!

U mnie nie ma ćmy, ale trzeba oglądać uważnie cały czas. Żałuję, że ostatnio nie przyglądałam się zbyt uważnie tej rabacie Rosły, podlane no to OK. Gdybym wcześniej zobaczyła to łatwiej byloby opanować to dziadostwo.
jolanka 18:01, 17 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Jola jak suche listki się obsypały to raczej grzyb. U mnie to samo jest. Cała obwódka z 30 bukszpanów małych będąca na otwartej przestrzeni się sypie. Co dziwne tylko małe krzaczki trafiło a duże kule i te pod drzewami całe. Miłka chyba pisała, że u niej w ciągu 2 dni się posypały. Ćma wyjada listki doszczętnie. Zobacz na wątku ćmowym lub u Madżenki.

No tak, masz rację, już potwierdzona diagnoza przez mazana Zobacz na wątku o chorobach bukszpanów, może u Ciebie tak samo to wygląda Program ochrony jest tam podany.
jolanka 18:01, 17 wrz 2017

alis napisał(a)
Ojej, oby to nie była ta paskudna ćma Trzymam kciuki za bukszpanki.

Przydadzą się
jolanka 18:03, 17 wrz 2017

Kasya napisał(a)
ja to nie lubie bukszpanow z powodu chorob

No niby prawda, że są klopotliwe ale wiesz, każdy ma nadzieję, że u niego to na pewno będą zdrowe
lojalna_ 18:04, 17 wrz 2017

U mnie też grzyb i maczniak najpierw wiatr coś przyniósł i niestety efekty fatalne. Teraz deszcz nie pomaga

Joluś śliczne fotki ♡♡♡♡
jolanka 18:05, 17 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Pogoda jest paskudna. U mnie oprócz bukszpanów głogi trafiło. Opryskać opryskałam ale co to da jak rano oprysk a wieczorem deszcz. Co oprócz topsinu lejesz?

No właśnie, kiedy pryskać jak caly czas mokro Nawet dziwię się, że tylko to jak na razie u mnie , tfu, tfu
Po topsinie przeczytałam, że trzeba Bravo albo Gwarant. Do Topsinu powinno sie dolać jeszcze Mirage, muszę jutro kupić