Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Nikita 11:18, 21 sty 2018

Wpadłam zimę pooglądać.
Śliczne te śnieżne poduchy...ale ja już wiosny wyglądam. Mogłaby zima jeszcze tydzień...dwa...potrzymać i wynocha, a kysz.
Pan Dzięcioł fantastyczny !!!

PS. Widziałam te twoje połamane drzewa za płotem. Masakra. Jaki straszny żywioł ten wiatr! Takie spustoszenie żeby zrobić...takie straty.
W czerwcu jakieś 4 km od mojego "szmaragdowego" też nawałnica przeszła. Miejscami las przestał istnieć! Drzewa zwalone na dachy domów. Moi znajomi tam mieszkają, na ich dopiero co wybudowaną altanę (2 miesiące miała) zwaliła się sosna i zrobiła im świetlik w dachu altany. Mieli więc szczęście, bo jakieś 150 metrów obok, na dom sąsiadów zwaliło się 7 ogromnych świerków.
Ale tam gmina stanęła na wysokości zadania i do tej pory sprząta straty. Co jadę tam tędy to widzę jak sprzątają wiatrołomy i wycinają "kikuty" drzew. Nawet ktoś udostępnił swoje pole, na którym mieszkańcy sami mogą zwozić połamane gałęzie i wykopane z ziemi pniaki.
tulucy 11:23, 21 sty 2018

Jolu, a u Ciebie to gmina Grodzisk? Tam gdzie B. rządzi? Czy gdzieś obok?
anbu 11:26, 21 sty 2018

Jolu cudne fotki ptaszków, widzę że lubią Twoją stołówkę. U mnie też stołówka, tylko że moje ptaszyska jakieś tajniaki, konsumują jak w pracy jestem
jolanka 16:28, 21 sty 2018

JoannA napisał(a)

Pamiętliwy gość
Jesienią ten orzech to niezła stołówka dla wszelkiej maści ptaszków, a przy okazji i dla coś skapnie jak zgubią orzecha. Szkoda tylko że sąsiad niewiele ma z nich pożytku.
U mnie za to latem pełno siewek orzecha na rabatach.

A ludziki ułożyli sobie przysłowie o ptasim móżdżku Jak obserwuję "swoje" ptaszki, to też widzę, ze pamiętają baaardzo dużo.
jolanka 16:29, 21 sty 2018

yolka napisał(a)
A dzięciołowski wpadł do Ciebie na obiadek, ładne to zdjęcie

To śniadanie
jolanka 16:30, 21 sty 2018

anabuko1 napisał(a)
Jakie fajne dzięciołki.
Suuper zdjątko!Brawo!!

Dzięki Aniu
jolanka 16:35, 21 sty 2018

Kasya napisał(a)
Jola. Bardzo się cieszę ze masz świetny aparat
i ze ci się chce z nim polować na gości

Uwielbiam to, chociaż w tym roku mam trudniej bo to trochę daleko od okien

Kasiu, patrzyłam te warsztaty w P. Świetna sprawa ale w najbliższą niedzielę nie mogę. One są co niedzielę wiec na 100% wybiore się. Może na przełomie lutego i marca, będzie więcej koloru w OB, co?
jolanka 16:36, 21 sty 2018

UrsaMaior napisał(a)
Jolaaa, no kiedy wlecisz, furmankę chcę zobaczyć

Jeszcze nie przywieźli, mamy w połowie przyszłego tygodnia
jolanka 16:45, 21 sty 2018

Nikita napisał(a)
Wpadłam zimę pooglądać.
Śliczne te śnieżne poduchy...ale ja już wiosny wyglądam. Mogłaby zima jeszcze tydzień...dwa...potrzymać i wynocha, a kysz.
Pan Dzięcioł fantastyczny !!!

PS. Widziałam te twoje połamane drzewa za płotem. Masakra. Jaki straszny żywioł ten wiatr! Takie spustoszenie żeby zrobić...takie straty.
W czerwcu jakieś 4 km od mojego "szmaragdowego" też nawałnica przeszła. Miejscami las przestał istnieć! Drzewa zwalone na dachy domów. Moi znajomi tam mieszkają, na ich dopiero co wybudowaną altanę (2 miesiące miała) zwaliła się sosna i zrobiła im świetlik w dachu altany. Mieli więc szczęście, bo jakieś 150 metrów obok, na dom sąsiadów zwaliło się 7 ogromnych świerków.
Ale tam gmina stanęła na wysokości zadania i do tej pory sprząta straty. Co jadę tam tędy to widzę jak sprzątają wiatrołomy i wycinają "kikuty" drzew. Nawet ktoś udostępnił swoje pole, na którym mieszkańcy sami mogą zwozić połamane gałęzie i wykopane z ziemi pniaki.

To ja tak samo, w lutym zaczynam z miotłą latać do ogrodu

No widzisz, jaka różnica w podejściu. Naprawdę kiedy jedzie się przez las to taki księżycowy krajobraz robi bardzo przykre wrażenie. Oczywiście, nie mamy wpływu na to, co może zdarzyć się w przyrodzie i trzeba tylko mieć nadzieję, ze takie przyklady, o jakich piszesz, będą rzadko. Ważne tylko co potem z tym zrobimy.
jolanka 16:47, 21 sty 2018

tulucy napisał(a)
Jolu, a u Ciebie to gmina Grodzisk? Tam gdzie B. rządzi? Czy gdzieś obok?

Niestety nie Administracyjnie to ŻW. chociaż mieszkam prawie na granicy.