Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

agnieszka_m 08:57, 18 sty 2018

Żal tego lasu ale taka kolej rzeczy
Przykro patrzeć
Magleska 09:01, 18 sty 2018

Masakra .....ile zniszczeń mam nadzieję ,że trochę się ten las odbuduje i znajdą się jakieś służby leśne i trochę uporządkują teren ........
jolanka 09:15, 18 sty 2018

rozark napisał(a)
martwe drzewo potrzebne jest wielu żyjątkom, ja w ogrodzie trzymam specjalnie martwą brzoskwinię i jej nie wycinam, kłody koło kompostownika też leżą, czytałam kiedyś artykuł na ten temat, za bardzo lasy były w czyszczone z połamanych drzew i zastała zachwiana równowaga biologiczna.

Reniu, zgadzam się z Tobą ale.... Przy drodze dojazdowej ?
Te nadlamane drzewa zwisające przy drodze przy większym wietrze "zjadą" pod kola samochodu albo na rowerzystę. Poza tym te suche gałęzie, konary w pobliżu zabudowań grożą pożarem lasu. Rozumiem, ze zostawia się wiele uszkodzonych drzew aby nie zaburzać równowagi biologicznej ale w tym przypadku to nie oto chodziło. To zwykłe niedbalstwo, aby nie użyć innego słowa cisnacego się na usta
Żebyś widziała jaki syf zostawili ci, którzy wycinali drzewa trzoszke dalej. Zapewniam, ze nie wszystkie były połamane czy powyrywane przez huragan. Te uszkodzone były pretekstem do wycięcia tych obok, które przetrwały i nadawały się do sprzedaży.
Las obok mnie to było miejsce, gdzie mozna było spacerować, jechać rowerem terenowym, zima jeździć na biegówkach. Obok są stadniny wiec często tez spotykalismy miłośników jazdy konnej.
Teraz przy wejściach do lasu są tablice: wstęp wzbroniony bo grozi... Itd
W sierpniu, wrześniu cięli co mogli, od tamtej pory nikogo nie ma. A przecież mogli uporządkować przynajmniej obok tras komunikacyjnych, tylko tyle. Wygląda na to, ze albo nikogo to nie obchodzi albo.... no nie wiem
jolanka 09:17, 18 sty 2018

zawitka napisał(a)
Jak się patrzę na coś takiego to płakać mi się chce

Mnie też Muszę pójść jeszcze i raz porobic więcej zdjęć : ku pamięci
Gosiek33 09:17, 18 sty 2018

Nadal nie uprzątneli?
jolanka 09:19, 18 sty 2018

agnieszka_m napisał(a)
Żal tego lasu ale taka kolej rzeczy
Przykro patrzeć

Oby nigdy więcej to się nie zdarzyło. Cos rośnie, żyje kilkadziesiąt lat i w ciągu kilku minut przestaje istnieć: (
jolanka 09:20, 18 sty 2018

Magleska napisał(a)
Masakra .....ile zniszczeń mam nadzieję ,że trochę się ten las odbuduje i znajdą się jakieś służby leśne i trochę uporządkują teren ........

Ja tez ciągle mam taka nadzieję, coraz mniejszą niestety
jolanka 09:23, 18 sty 2018

Gosiek33 napisał(a)
Nadal nie uprzątneli?

Nie Masakra jakaś. Szykuję się do "wizyty" w UG bo zaczyna to być niebezpieczne.
AnkaK 11:21, 18 sty 2018

Oczywiście, że interweniuj. Widać, że wypadku jakiegoś potrzeba żeby ktoś się tym pilnie zajął. Tak to już u nas w kraju jest.
Dlatego zawsze chwalę naszego wójta - po każdej wichurze i innych kataklizmach działania są natychmiastowe. Po czerwcowym gradobiciu i trąbie szybciej teren gminny był sprzątnięty niż moja mała działka.
p.s. W wakacje widziałam zdjęcia znajomych, którzy przejeżdżali przez Bory Tucholskie 2 dni po tej nawałnicy. Straszny widok.
jolanka 19:14, 18 sty 2018

AnkaK napisał(a)
Oczywiście, że interweniuj. Widać, że wypadku jakiegoś potrzeba żeby ktoś się tym pilnie zajął. Tak to już u nas w kraju jest.
Dlatego zawsze chwalę naszego wójta - po każdej wichurze i innych kataklizmach działania są natychmiastowe. Po czerwcowym gradobiciu i trąbie szybciej teren gminny był sprzątnięty niż moja mała działka.
p.s. W wakacje widziałam zdjęcia znajomych, którzy przejeżdżali przez Bory Tucholskie 2 dni po tej nawałnicy. Straszny widok.

To niestety jest u nas normą
Masz szczęście, ze mieszkasz w gminie, gdzie właściwy człowiek jest na właściwym miejscu i potrafi zarządzać ludźmi. To rzadkość.
W Borach Tucholskich nawałnica była straszna, tyle nieszczęść ludzkich, niesamowite zniszczenia