Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Makao_J 15:35, 08 cze 2016

dajana napisał(a)
Ostatnio miałam przyjemność widzieć firmę która zakładała takie zraszacze u sąsiadów .Kompletne prace az do wykończenia trwały u nich dwa dni, ale jaki efekt po włączeniu ,było się czym zachwycić nie powiem Choć ogrodu nie mają, a trawnik lichutki to być może założą nowy pod te zraszacze .Ile pracy i biegania z wężem ci odejdzie, pożytek ogromny z takiej inwestycji. Róże New Dawn tez mam jest piekna choć kwiatki nie sa zbyt trwałe lecz ich ilość rekompensuje jej wadę. Jeszcze planuje cztery sztuki dwie na pergole przy furtce i po jednej na końcach ogrodzenia .W tym roku miałam plagę mszyc, ale już ich nie mam . Autuję z ogrodu jedną różę ,choć kwitnie cudnie w tak ogromnej ilości kwiatów to jej choroba grzybowa łapana każdego roku zaraża mi wszystko a wygląda przy tym okropnie . Trudno, pomimo piękna wyleci. To jest róża Uetersen coś tam hi. Przy takim nawodnieniu trawka musi być cudna

Czy ta róża co autujesz to Rosarium Uetersen? Zastanawiałam się nad jej kupnem bo podobno wielkie kwiaty ma i cudnie pachnie i miała być zdrowa. Ale dobrze że nie kupiłam.
ag_zie 21:01, 08 cze 2016

Ale masz okopy! A nawodnienia zazdroszczę
Do kosiarki musiałam się cofnąć fajna!

I róże pochwalić muszę - cudne!
jolanka 21:36, 08 cze 2016

Nie mogąc patrzeć na kilometry rozłożonych dzisiaj rur do nawadniania
z przyjemnością popatrzyłam na to, co rośnie nad ziemią

Tak więc trochę pokażę

Powojnik bylinowy razem z trawami i bukszpanami. Na tej samej rabacie są jeszcze begonie i ostrokrzewy Golden Gem

Jedyna rozplenica, która była na tyle poważna, że rośnie tak, jak powinna

Red Baron też nie zawiódł. Fajnie wygląda niedaleko Globosy i róży Chopin (jeszcze jej nie bardzo widać

cdn
jolanka 21:40, 08 cze 2016

Róże pokazują coraz więcej pięknych kwiatów

Uetersener Klostrose

cdn
BasiaLT 21:41, 08 cze 2016

Super rośliny a róże po prostu cudne
jolanka 21:47, 08 cze 2016

Przepięknie wygląda kwiat Cinderelli

Na rabacie różanej przybywa bylin i kwiatów jednorocznych

Powojnik Rhapsody ma coraz więcej kwiatów - razem z Diabolo nawet fajnie wygląda

cdn
jolanka 21:50, 08 cze 2016

Na koniec rabata, która jest w trakcie tworzenia

jolanka 21:58, 08 cze 2016

Teraz mogę dopiero napisać co dzisiaj zrobiliśmy.
Rozłożyliśmy 300 metrów rur - zostało jeszcze jakieś 50-70 metrów, Linie kroplujące będą rozkładane na bieżąco, więc na razie leżą na wierzchu istniejących rabat. Jutro musze pojechać i wymienić skrzynki do elektrozaworów- zamiast jednej ogromnej, dwie mniejsze. Trzeba kupić też kabel elektryczny - wczesniej o tym nie pomyśleliśmy - skoro są wykopane rowy to trzeba powtykać tam wszystko, co może sie przydać w przyszlości
Tak nam doradził przyjaciel i ma swiętą rację

Jutro więc zaczniemy to wszystko skręcać
jolanka 22:01, 08 cze 2016

MirellaB napisał(a)
Nawadniania też zazdroszczę. Może kiedyś namówię eMa,ale już wiem że ciężko będzie

Piękne zdjęcia robisz

Każ mu częściej podlewać Sam zaproponuje nawadnianie

za komplement
jolanka 22:09, 08 cze 2016

Makao_J napisał(a)
Nawadnianie super sprawa.

U nas eM robił kilka lat temu ale co roku coś zmieniamy bo stale zmieniam kształt rabat.

W tym roku rozłożył rury (hydrauliczne-plastiki) na rabacie. Myślę, że ta jego pomysłowość raczej nie zda egzaminu ale jak chce się bawić to niech próbuje. Kiedyś może zrozumie że trzeba kupić standardowy wąż Ten mój eM to taki "Pomysłowy Dobromir"

Na razie jest ok rośliny się podlewają.

Aniu, ważne, ze masz mniej pracy z podlewaniem.
U mnie za inżyniera robię ja Dla eMa latanie z wężem to kara więc nie trzeba było długo namawiać. Doszłam do wniosku, że ogród będzie wolniej piękniał w rośliny ale za to łatwiej będzie o niego dbać.
Niestety trawka już dawno miała rosnąć a tak Kopanina