Ale jaja! Nowy wątek! To i ja się melduję, a że to początek sezonu, na przywitanie wiosenny bukiet do wazonu, ale do gipsowego jaja za krótkie łodyżki,
rozrzuć po trawniku, nie dostań zadyszki!
Haniu, cudne krokusy. Już u Ani Małej Mi pisałam, ze muszę jesienią na szkolenie z odmian krokusów iść, ja też chcę taką łąkę krokusową.
Za rymowankę dziękuję. Do jaja pewnie hiacynty by pasowały w mchu
Krokusy na rabatkę
A jeszcze przeklejam z poprzedniego wątku dobre rady Madżenki, szkoda, by umknęły:
Madżenko, wielkie dzięki, że u mnie się wypowiedziałaś, to ważne Masz doświadczenie, więc tym bardziej cenne rady i rozwiewają wątpliwości wielu młodych, niedoświadczonych ogrodników Bardzo ci dziękuję.
Ale tak sobie myślę i konsultowałam to z inną ogrodniczką - że chodzi o wstrzymanie się z przesadzaniem traw i bylin. I dzieleniem karp, kiedy ingerujemy zbyt mocno w korzenie. Krzewy w tej chwili, tuje i drzewka jeszcze śpią, wiec to tak samo, jakby przesadzać je z gołym korzeniem . To chyba dobra pora na te okazy. Drzewa są w stanie bezlistnym, więc najmniej im teraz zaszkodzimy
Na byliny i trawki przyjdzie czas w kwietniu Wtedy będzie można je też dzielić. Podglądam fotki z zeszłego roku - w kwietniu ruszyła wegetacja traw
Choć ja Iwonko jestem z reguły cichym gościem, to w nowym wątku oficjalnie się przywitam.
Iwonko to pewne. I ja do tej połowy się zaliczam. Wspaniale, że masz takie wsparcie.
Znowu u mnie przymroziło. I jest pochmurno. Może później będzie lepiej. Za oknem słyszę kukułkę.
Dziś planuję miedzian. Jak M przyjedzie, to mi pomoże z drzewami. Szczególnie śliwka jest dla mnie za duża.