Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę... » Edycja postu

Przerwa na kawę...

sarenka 17:53, 15 sie 2019

TAR napisał(a)

ale fajne towarzystwo, dziw ze jeszcze nie wybite u mnie w lesie tez kilka bylo jedyny ich minus jaki zauwazylam to muchy konskie.

I u mnie dziki slyszalam jakiś czas temu pod płotem tak koło 4-5 rano, ale że chaszcze wysokie to nie było widać

April napisał(a)
Z ciekawością śledzę twoje poczynania z drzewkami. Nie mam o nich pojęcia a będę musiała się dokształcić bo zdecydowanie brak u mnie roślin o wysokości 3-5 metrów. Sosny fajne ale przydałoby się coś pośredniego.
Dumaj dalej, trzymam kciuki. Masz bardzo analityczne podejście, podoba mi się.
też mi się to analityczne podejście podoba
Jestem ciekawa co Iwona wybierze
Kasya 21:30, 15 sie 2019

Ja głosuje na jarząba
inka74 21:38, 15 sie 2019

TAR napisał(a)

co to jest za drzewko, bordowe po lewej na fotce?

To nie drzewko a w sumie krzak - perukowiec. Odmiana nie do końca wiadoma bo kupowana bardzo dawno. Trochę mu się wyrosło. Tak na 5 metrów właśnie.
Towarzystwo dziś też było na kolacji. Teraz niby czas ochrony jest bo matki z młodymi jeszcze są. Na jesieni chyba bardziej jest sezon. Nie znam się. Nie lubię zabijania zwierząt dla samego polowania.
inka74 21:41, 15 sie 2019

April napisał(a)
Z ciekawością śledzę twoje poczynania z drzewkami. Nie mam o nich pojęcia a będę musiała się dokształcić bo zdecydowanie brak u mnie roślin o wysokości 3-5 metrów. Sosny fajne ale przydałoby się coś pośredniego.
Dumaj dalej, trzymam kciuki. Masz bardzo analityczne podejście, podoba mi się.
niestety nie idzie przy tym w parze zdrowy rozsądek jak mówimy o ogrodzie i roślinkach. Wybór będzie wypadkową dostępności, ceny i miłości
TAR 21:45, 15 sie 2019

inka74 napisał(a)

To nie drzewko a w sumie krzak - perukowiec. Odmiana nie do końca wiadoma bo kupowana bardzo dawno. Trochę mu się wyrosło. Tak na 5 metrów właśnie.
Towarzystwo dziś też było na kolacji. Teraz niby czas ochrony jest bo matki z młodymi jeszcze są. Na jesieni chyba bardziej jest sezon. Nie znam się. Nie lubię zabijania zwierząt dla samego polowania.

tak mi sie wydawalo ale wysokosc mnie zmyliła. Kolorystycznie mi pasuje na Rubrifoliusa

o wybijanie chodzilo mi o to wymyslone interwencyjne na ASF
inka74 21:45, 15 sie 2019

sarenka napisał(a)

I u mnie dziki slyszalam jakiś czas temu pod płotem tak koło 4-5 rano, ale że chaszcze wysokie to nie było widać

też mi się to analityczne podejście podoba
Jestem ciekawa co Iwona wybierze
nie mam pojęcia mówiąc szczerze. Klony jakoś mnie z tej listy nie zachwycają. Grabek w sklepie widziałam i mi się podobał. Jarząb w tej odmianie nie był ale płaczący był fajny. Jak jadę do pracy to mijam takie jarząby formowane na lizaki, śliczne są.
W sumie najbardziej przemawia do mnie magnolia choć nie wiem czy akurat ta i tu.
inka74 21:49, 15 sie 2019

Kasya napisał(a)
Ja głosuje na jarząba
niedawno takiego widziałam tylko to pendula była

Jedyny zong to taki że za płotem mam z 5 jarząbów bardzo je lubię
inka74 21:54, 15 sie 2019

TAR napisał(a)

tak mi sie wydawalo ale wysokosc mnie zmyliła. Kolorystycznie mi pasuje na Rubrifoliusa

o wybijanie chodzilo mi o to wymyslone interwencyjne na ASF
z perukowcem nie mam pojęcia co to za jeden. W sumie ma pieniek całkiem spory i się zastanawiałam czy go nie ostrzyc na normalne drzewo.

Te interwencyjne chyba też jakoś później było. Prawda jest taka, że dzików jest sporo a tereny do jedzenia im się kończą bo lasy skutecznie wycinane są i niszczone więc podchodzą bliżej do miast. Gorzej bo ludzie je dokarmiają przez to uczą gdzie można papu dostać.
inka74 22:03, 15 sie 2019

Dziewczyny, z przyjemnością stwierdzam, że udało mi się obsadzić rabatę powiększoną i skończyć rabatę na froncie. Zadowolona jestem z efektu choć z roślinek nie zostało na niej nic oprócz hortki na pniu. Żółtki poszły na razie na tył a tu dodałam niskie hortensje. Rabata jest w tonacji zielono- biało- niebieskiej z nutką kremu i czerwieni. Zobaczymy za rok jak się rozrosną czy to był dobry pomysł. Zdjęcia jutro bo dziś po ciemku kończyłam. Jutro akcja umbra i tyły za domkiem bo w sobotę gruz trzeba wywieźć i wiatę w końcu ogarnąć. Wreszcie widzę światełko w tunelu i koniec prac zmieniających/porządkujących. Pozostaną tylko cebulki i normalne porządki. To już pikuś przy pracach koncepcyjnych.
mrokasia 22:17, 15 sie 2019

Aaaa, przybij piątkę siostro! Ja też dziś przewaliłam pół rabaty .