Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 19:15, 21 lut 2012

Danusiu ja wiem, że Ty pracujesz jak mróweczka
ana_art 19:17, 21 lut 2012

Elfik napisał(a)
Aniu, ja też spanikowałam i okryłam azalie japońskie... Choć u mnie było tylko -23... . A teraz taka huśtawka, że zgłupieć można: przedwczoraj rano plusowo, a dziś -11... No i masz babo placek: odkrywać, czy nie odkrywać?

U mnie przez ponad tydzień w dzień było -24 w południe brrrr... no właśnie wczoraj rano było przepięknie wiosennie o 9 +2 i słoneczko, po południu złapał mróz, dzisiaj wieje strasznie i pada śnieg... oby do marca
Krys 12:41, 22 lut 2012

Aniu czytałam ,ze w ogrodzie Sylwii pisałaś o ogrzewaniu podłogowym ,czy masz go w całym domu?
ana_art 15:58, 22 lut 2012

Tak Krysiu w całym domu i bardzo sobie chwalę nie tylko względy praktyczne ale i wizualne bo żaden kaloryfer nie przeszkadza mi w ustawianiu mebli, nie mam w domu firan ani zasłon ale gdyby byly to też są korzyści bo nie zasłanialyby kaloryferów
ana_art 16:04, 22 lut 2012

Na poczatku stycznia pokazywałam zdjęcie jodły u której zauważyłam dziwny kolor

dzisiaj zauważylam że dzieje się z nią coś strasznie niedobrego. Co się jej stało? Przymarzła?

Syla 16:23, 22 lut 2012

A dobrze Aniu podlałaś przy sadzeniu ???
ana_art 16:39, 22 lut 2012

nie sądze by to był problem wody, bo ja wodę lałam codziennie w takich ilościach, że raczej nie możliwe... jodły były sadzone w sierpniu, a podlewane były do mrozów. nawet pisałam ze sąsiaedzi dziwnie się na mnie patrzą jak leję wode... poza tym jodła obok jest w dobrym stanie
ana_art 16:47, 22 lut 2012

tak wyglądaly w sierpniu zaraz po posadzeniu

widzę że ma takie inne końcówki ale wtedy wydawało mi się że to nowe przyrosty...
Syla 16:51, 22 lut 2012

Może przyczyną żółknięcia igieł jodły są mszyce. Wtedy pod igłami widać całe kolonie owadów, a na pędach - między zaatakowanymi igłami - woskowy nalot mszyc. Walka z nimi jest trudna. Trzeba wiosną, gdy temperatura osiągnie ok. 10°C opryskać oleistym preparatem Promanal i w połowie maja Fastac lub Confidor.
Warto na początku maja podlać drzewo 20 ml Previcur rozcieńczonymi w 10 l wody. Ten środek jest pochłaniany przez roślinę wraz z wodą i działa systemicznie na atakujące zarodniki grzybowe.

Sprawdzałaś, czy nie ma tam robaczków ???
Syla 16:55, 22 lut 2012

Lub osutka świerka , która występuje na świerkach, jodle, daglezji i cisie :
1 . Przebarwienie igieł w części środkowej w początkowej fazie choroby
2. Przebarwienie na końcach igieł
3. Porażone igły
????