Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój zakątek - początki

Mój zakątek - początki

natka098 14:33, 02 maj 2017

Dosadziłam resztę bukszpanów jeszcze mi zostało 16 sadzonek które wsadziłam do doniczek.

Zastanawiam się czy to dobrze wygląda.
Nett 19:35, 02 maj 2017

Bardzo dobrze to wygląda
natka098 19:43, 02 maj 2017

Nett napisał(a)
Bardzo dobrze to wygląda

To się cieszę bardzo, że jednak jest ok. A co dać w środek tego kółka, myślałam o begoniach białych i jakaś trawka, może stipa?
Toszka 12:17, 03 maj 2017

Pomiędzy trawą a buksami zrób ładny kancik. Zobaczysz jak elegancko się zrobi.

W srodek posadź jezówki ze stipą, albo carexami zimozielonymi, np. Silver Sceptre lub Variegata (ptasie łapki). Albo to i to. Sama stipa jesli będzie rosła zbyt blisko buksów, to je zacieni i słuzyć im zdrowotnie nie będzie. Inna sprawa, ze stipa może być zawodna z zimowaniem. Carexy dadzą gwarancję zielonego cały rok. Na wiosnę krokusy (w setkach).
Zana 12:25, 03 maj 2017

Fajnie ta obwódka z bukszpanu Ci wyszła. No i zawsze coś zielonego zimą, a to cieszy. W środek trawki z jeżówkami to bardzo fajny pomysł, wiosną krokusy i tulipany. Pomyśl nad seslerią, ona po zimie bardzo szybko startuje. U Bacowej świeże zdjęcia seslerii heufleriana, śliczna jest.
Kasia_CS 13:33, 03 maj 2017

Ja stipę wielbię w zeszłym roku mialam tylko jedną, niestety nie przezimowała, ale na pewno dokupię w tym roku i spróbuję utrzymać ją jakoś na przyszły sezon, może nawet nasionka zbiorę.

Ale będę w seslerię jesienną celować - może też Ci się spodoba?

Ja tak w ogóle zanim poznałam ogrodowisko zrobiłam zakupy w ogrodniczym i kupiłam stipę - ostnicę - ale nie tą cieniutką, czyli mocną tylko ostnicę włosowatą - ale mnie zawód spotkał wtedy A w tym roku ona wygląda zypełnie inaczej niż w zeszłym... zastanawiam się czy to w ogóle ta trawa. W tym roku wygląda całkiem niezle
natka098 15:59, 03 maj 2017

No to teraz dałyście mi do myślenia dziewczyny, myślałam o jednorocznych tam dlatego stipa i begonie, ale w sumie jeżówki też fajny pomysł. A trawkę chciałam tylko jako akcent do kwiatów. Wzdłuż tarasu są hortensje, miskanty dwa i z przodu ID. Myślę, że z czasem ID z stamtąd znikną bo rozrosną się hortensje.

Sesleria fajna też, ale nie widziałam chyba jej na żywo, jakoś wyobrażałam sobie tam bardziej wysokie dość, wąskie kępki.
kaz742011 21:21, 03 maj 2017

Obwódką wyszła super. Jak dosadzisz trawki i inne smaczki będziesz miała pięknie przy tarasie .
natka098 22:01, 03 maj 2017

kaz742011 napisał(a)
Obwódką wyszła super. Jak dosadzisz trawki i inne smaczki będziesz miała pięknie przy tarasie .

Tak tak tylko teraz nie wiem jakie te smaczki zapodać, znów głowa pełna pomysłów
22:16, 03 maj 2017
Najważniejsze, że pomysły są
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies