Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 22:53, 26 maj 2021

Kaha565 napisał(a)
Asiu przypomnij czym masz obsadzony taras? Bo ja jescze na nic się nie zdecydowałam

Miskanty Morning Light
Polecam
Johanka77 22:58, 26 maj 2021

Martka napisał(a)
Bardzo merci grab na rogu - to wygląda genialnie! Do tej pory nie zauważyłam. Cisy ładne czekają na posadzenie, Aśku, mam to samo, wiem że teraz jest idealnie sadzić, ale ręce biedne buntują się i syczą jak wąż, kiedy przechodzę obok donic z sadzonkami

Moje cisy czekają na zdjęcie darni.
A grab na skarpie to frans fontaine
Johanka77 23:00, 26 maj 2021

nicol21 napisał(a)

Z myślą o tym że wcześniej ją parę razy chwaliłaś i ładnie wygląda to kupiłam 2 spore, za rok rozdzielę jeśli się rozrosną. Ale te moje jakieś takie bardzo blade są... daleko im do takiej soczystej zieleni jak u Ciebie. Twoje też tak zaczynały?

W ogóle jak zadbać o hakone. Bo mam parę w ziemi,ale mam wrażenie że albo im za ciasno albo coś innego i marnieją. A tak je lubię! te co mam to aureola.

Widoki masz super. Drzewa - piękne! Trawka tez miodzio, mucha nie siada.

Moje zawsze były takie zielone.
Blade to raczej Aureola lub All Gold.

Ziemię im przygotowuję standardowo - mieszam rodzimą z korą i czarnoziemem.
Ale one mają niespecjalne wymagania.

Dziękuję za pochwały
Martka 23:12, 26 maj 2021

Kiedy odbierałam hakonechloa, właścicielka-seniorka szkółki podwłocławskiej nakazała mi koniecznie namoczyć rośliny przed posadzeniem w wodzie, bo najgorsze jest dla korzeni powietrze. Nie wiem, czy to tak działa, ale na wszelki wypadek dziś namaczałam przed sadzeniem. Słyszałyście podobne wykładnie?
Johanka77 23:57, 26 maj 2021

Martka napisał(a)
Kiedy odbierałam hakonechloa, właścicielka-seniorka szkółki podwłocławskiej nakazała mi koniecznie namoczyć rośliny przed posadzeniem w wodzie, bo najgorsze jest dla korzeni powietrze. Nie wiem, czy to tak działa, ale na wszelki wypadek dziś namaczałam przed sadzeniem. Słyszałyście podobne wykładnie?

Toszka nas zawsze tego uczyła.
I jeszcze zawsze rozrywać je, jeśli są ściśnięte w torfie.

Właśnie! Gdzie jest Toszka?!
Anda 07:26, 27 maj 2021

Martka napisał(a)

Tak, tak sie właśnie robi. W Anglii też - Monty pokazywał to nie raz Kasia Bellingham przed zasypaniem dołka na dodatek zalewa je wodą
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 08:12, 27 maj 2021

Anda napisał(a)

Tak, tak sie właśnie robi. W Anglii też - Monty pokazywał to nie raz Kasia Bellingham przed zasypaniem dołka na dodatek zalewa je wodą

Dokładnie! Tez widziałam to u Kasi
Rojodziejowa 09:14, 27 maj 2021

To moj tato zawsze tak robi Dobra, stara szkoła

Asia tez mam skrzyp... ale powiem Ci, ze mniej mi przeszkadza między jukami i stipami niż inne dziadostwo. Nawet kiedyś patrzyłam, ze jak to gdzieniegdzie taki skrzypki wystaje pojedynczy to nawet ładnie (wiem jestem dziwna )
Ale takiej rabaty skrzypcowej jeszcze nie mam

Martka 09:29, 27 maj 2021

Dziewczyny, dzięki za info o sadzeniu. Będę moczyć i zalewać dołki wodą, bo przyznam, że też wczoraj o tym dumałam, czy skoro namaczać, to nie miałoby to sensu, żeby poszła w komplecie woda do dołka. Okazuje się, że jest to praktykowane Oj będzie lanie wody, mam 37 sadzonek jeszcze do posadzenia.
beata_m 11:26, 30 maj 2021

czosnki na skarpie nei zawiodły!!! Jest niesamowicie!