Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 08:33, 14 wrz 2021

daredevil napisał(a)
Super cisy, pięknie wyszło A jaką Ty masz tam dobrą ziemię! Rewelka daj trochę

Cofnij się parę stron taką ziemię trzeba sobie zrobić

Ja mam piach Ale według przepisu Poli możesz sobie taką zrobić
deszczowymaj 19:18, 14 wrz 2021

Macham

Zbyt wiele nie nadrobię

ale widzę roszady cisowe

ogród ..kierunek elegancja
Johanka77 22:29, 14 wrz 2021

deszczowymaj napisał(a)
Macham

Zbyt wiele nie nadrobię

ale widzę roszady cisowe

ogród ..kierunek elegancja

Cześć Asia! Miło Cię widzieć!
W sumie za wiele zmian nie ma
Johanka77 21:28, 15 wrz 2021

Zatem cisy przycięłam.
Sekatorkiem niewiele, ale każdą gałązkę.
Niech się zagęszczają
April 07:14, 16 wrz 2021

Czytam, że nie jestem jedyna, która właśnie cięła cisy Nie miałam czasu w tym roku i poszalały.

Żywopłocik fajny, lubię cisy i lubię żywopłoty cisowe. Fajnie formalizują, podkreślają nasadzenia. Ładnie to u ciebie wygląda.

Jednak nie do końca się zgodzę z opiniami tutaj że Hilli i Hicksi różnią się tylko tym że Hilli to żeńska odmiana i owocuje. U mnie różnią się też pokrojem. Hicksi są zdecydowanie węższe, rosną wolniej. Są ładniejsze, lepiej nadają się na wąskie żywopłoty. Hicksi mi się rozłażą na boki mimo cięcia, są bardziej miśkowate. Owszem, sprawdzają się świetnie na żywopłot ale ten żywopłot wychodzi trochę grubszy niż z Hicksi. Tyle z moich doświadczeń.
Juzia 09:15, 16 wrz 2021

April napisał(a)

Jednak nie do końca się zgodzę z opiniami tutaj że Hilli i Hicksi różnią się tylko tym że Hilli to żeńska odmiana i owocuje. U mnie różnią się też pokrojem. Hicksi są zdecydowanie węższe, rosną wolniej. Są ładniejsze, lepiej nadają się na wąskie żywopłoty. Hicksi mi się rozłażą na boki mimo cięcia, są bardziej miśkowate. Owszem, sprawdzają się świetnie na żywopłot ale ten żywopłot wychodzi trochę grubszy niż z Hicksi. Tyle z moich doświadczeń.

Prawda.
U mnie tak samo.

inka74 09:27, 16 wrz 2021

Ja to się zastanawiałam już wcześniej, jak graba sadziłaś, kiedy będziesz poszerzać. Ale szczerze to obstawiałam tam trawy ))
Jeszcze kawałek trawnika bym tam zerwała ale myślę, że to dopiero początek
Johanka77 22:08, 16 wrz 2021

April napisał(a)
Czytam, że nie jestem jedyna, która właśnie cięła cisy Nie miałam czasu w tym roku i poszalały.

Żywopłocik fajny, lubię cisy i lubię żywopłoty cisowe. Fajnie formalizują, podkreślają nasadzenia. Ładnie to u ciebie wygląda.

Ale które są które?
Johanka77 22:22, 16 wrz 2021

inka74 napisał(a)
Ja to się zastanawiałam już wcześniej, jak graba sadziłaś, kiedy będziesz poszerzać. Ale szczerze to obstawiałam tam trawy ))
Jeszcze kawałek trawnika bym tam zerwała ale myślę, że to dopiero początek

Inka tam trawy będą.
Właśnie się zastanawiam, czy między tym żywopłotem a grabem:

1. Powtórzyć gracka, rozplenice i hortki lub rozchodniki z rabaty wokół placyku
2. Posadzić rozplenice i dać między nie Gaurę, aby korespondowała ze skarpą naprzeciwko
3. Posadzić stipę i Gaurę, aby korespondowała ze skarpą naprzeciwko
4. Posadzić trzy hortki Little Lime - bo mam
5. Posadzić same rozplenice

6. Ajdontknow…
Martka 22:27, 16 wrz 2021

Ale dlaczego nie są brane pod uwagę hakonechloa??? To byłoby nawiązanie do rabaty brzozowej i moim zdaniem też świetne połączenie.

Johanko, kiedy Twoje Beni Kaze przebarwiają się jesiennie? Masz jakieś aktualne lub zeszłoroczne jesienne zdjęcie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies