Toszka
21:17, 02 kwi 2017
Gruszka ma 1000% racji. Ona zebrała się na odwagę, a ja do niej dołączę... szczerość aż do bólu - ale z sympatii i troski

Biżuteria to saxifraga, żagwin... i inne duperelki, które bardzo krótko kwitną i wcale nie są łatwe w uprawie, ale bardzo łatwe w zanikaniu. Za te z pozoru niewielkie pieniądze kup inne niezawodne rośliny, np. tawuły japońskie, żółta np. Golden Princess, albo z odcieniem czerwienio-pomarańczy - Goldflame
Wykorzystaj charakterystyczne dla tawuł japońskich niskie wymagania siedliskowe. One mogą rosnąć na bardzo słabych glebach, niezbyt wilgotnych w dodatku. Można je strzyc, formować w kule, obwódki w kształcie walców. Dość wcześnie mają liście (właśnie teraz startują), a na jesieni pięknie się przebarwiają.
Mają jeszcze jedną cudowną cechę - nie trzeba się martwić o przemarzanie.
Sadź ramy w pierwszej kolejności.
I nie myśl, że jestem taka zła - też zaczynałam od żagwinów, saxifragi i tysiąca pierdółek... niepotrzebnie wydane pieniądze, roslin już nie ma (niedobitki saxifragi zostały...), a pozostała myśl "szkoda było tych z pozoru drobnych pieniędzy, które jakby tak podliczyć to to była całkiem pokaźna kwota wyrzucona na... kompost