Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

Milka 16:18, 17 maj 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

na świerku tez zielono trochę (to chyba jodła)

Bardzo mi się podoba..... świerk i cis są wspaniałe..... reszta też

ale klimatycznie, zachwyca mnie a twój cis kocham
justi 16:40, 17 maj 2012

Dziewczyny sama zieleń nawet fajnie wychodzi na zdjęciach, ale dużo u mnie brzydkich betonowych chodników, to wszystko psuje. Ale mam nadzieję że kiedyś doczekam się nowych.
Milka 16:44, 17 maj 2012

Beton teraz w modzie
Konstancja30 16:54, 17 maj 2012

justi napisał(a)
Mam takie coś i juz rok temu zdrapałam papierem ściernym jedną nogę, z braku koncepcji na odnowienie dalsze ścieranie wstrzymałam. Poza tym szło mi powoli i w kancikach się nie ścierało za dobrze. To stolik nieduży z szybą i 4 taborety, chciałabym zdrapać ten ohydny zielony i zachować naturalny kolor drewna lub wybielić z szarym nalotem. Bardziej chyba wybielić. Izo co mi poradzisz? Masz już duże doświadczenie z tym malowaniem i upiększaniem

pod spodem taka kratka, stół ma to też pod szybą

szybko ale mocno w zapachu pozbędziesz się zieleni (tak na marginesie czy to nie jest na tym forum karalne aby??? ) ...

- chemią ... znajdziesz w marketach np taki http://tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/v33-srodek-do-usuwania-starych-powlok-1-l-24700,229/ ... smarujesz ... zostawiasz potem ściągasz szpachelką i myjesz ostrą stroną gąbki kuchennej, w zakamarkach szczoteczką

- czyścisz wełną stalową (http://glass24.pl/p-2906/welna-stalowa-200-g-nr-kat-5141601.html ) ...

- i jak chcesz mieć szary w temacie to połóż szarą bejcę (w zależności od tego czy ma być mniej czy bardziej szare jedną lub dwie warstwy)

- szczotą metalową przejedź wzdłuż słoi ... im więcej siły temu poświęcisz tym lepszy efekt będzie bo w te miejsca lepiej wniknie biel

- a następnie pastę do wybielania http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Efekty-dekoracyjne/Pasta-do-wybielania-drewna http://www.starwax.pl/pol/Produkty/Drewno/Akcesoria/Szczotka-z-drutu-mosiadzowanego

trochę cierpliwości a efekt może wyjść taki ... jak na ostatnim obrazku http://www.domidrewno.pl/artykul/kompendium-wiedzy-o-drewnie-daglezja-txt/

powodzenia
Mille 16:59, 17 maj 2012

Chyba jeszcz się u Ciebie nie wpisywałam (a może?), widzę, że w ogrodzie też masz starsze okazy drzew, a cis imponujący! Strasznieeee poodba mi sie Twoja sowa. Widziałam ją już wcześniej, chyba jeszcze bez zielonego oka. Chciałabym taką, ale nie wygląda na masową produkcję Kiedyś miałam sowę z gałązek, ale co roku ubywało jej "piórek" i w końcu gdzies zginęła. W tym roku przy podcinaniu starego świerka znalazłam jej szczątki

justi 17:10, 17 maj 2012

irena_milek napisał(a)
Beton teraz w modzie

Irenko, ale nie taki brzydal jak u mnie
Linka 17:11, 17 maj 2012

Justi wpadłam pooglądać odnawianie mebli
Musimy chyba założyć wątek bo szefowa nas pogoni a potem Kostancja za zawracanie głowy

Wiesz, tak teraz patrzę na Twoją KULKĘ to wypisz, wymaluj kula u mojego taty przed domem, nawet ma koło siebie towarzystwo świerka tylko zdecydowanie bliższe
justi 17:16, 17 maj 2012

Izo dziękuję Ci za cenne rady. Będę szukać tego środka do usuwania powłok gdzieś w sklepie.
To ostatnie zdjęcie to za ciemny kolor, to już w bieli wolę chyba. A po tej szczocie to nie zostaną wgłębienia?, bo to bardzo miękkie drewno sosnowe, nawet zarysowanie paznokciem zostaje.
A czy dobrze byłoby pozbyc się starej powłoki i pociągnąć tylko tą pastą wybielającą?
Przepraszam jak pytania zbyt dziecinne, ale nigdy się tak nie bawiłam w to wybielanie.
justi 17:23, 17 maj 2012

Mille dzięki za odwiedzinki. Tą sowę mama mi kiedyś przytargała z jakiś staroci, jest taka jakaś betonowa więc przy deszczowej pogodzie zielenieje...... bynajmniej nie z zazdrości
justi 17:25, 17 maj 2012

Linko może Szefowa nas nie pogoni, upiększamy otoczenie Proponowałam żebyście założyły wątek tego bielenia, fajna sprawa. Można sie wiele nauczyć i upiekszyć parę rzeczy w domu i w ogrodzie.
A pokaż tę kulkę u siebie, tniecie ją?