Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 10:02, 15 sty 2017

Basilikum napisał(a)
ja zamiast zeszytu mam pudelko na buty na kartonikach zapisuje tez gdzie cebulki wysadzilam (lub nasionka wysialam).

Karmnik fajnie Ci wyszedl

Ja też miałam w pudełku ale chciałam pogrupować metki.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze z zeszytem fajny pomysł bo po nazwach to dopiero jak wklepie w neta to widzę do której rośliny przypisane. Ja prowadzę zeszyt w którym zapisuję na którym ogrodzie i jaka roślina( nazwa).
Ale już ilości sztuk tych roślin nie zapisuję bo bym się nie doliczyła A tak wiem , że mam blisko 600 gatunkow i odmian. Nic dokładniej

Karmniczek fajny i pasuje do reszty

Na razie mieszczę się w zeszycie, juz nie muszę po necie biegać i to jest fajne

Milka napisał(a)
A ja mam i zeszyty i skoroszyty, a i tak gubię się

Dobre, choć masz bardzo dużo odmian - zobaczę jak u mnie będzie, może sie połapię
kasiek 10:04, 15 sty 2017

Milka napisał(a)

świetne, bo i wiosna, zima i nawet ozdobione na czubku, wielkanocne jajo
karmnik po metamorfozie super, zdrowiej, chociaż gdyby nie choroba, uczty by nie było

No i to ostatnie zdanie mi zapadło w pamięć - mój eM za chorobe mnie przeklina bo co wraca po pracy to coś nowego majstruje A przeklina bo zmieniam miejsca jego rzeczy

eee_taam napisał(a)

a ja za leniwa jestem ...na zeszyt ....założyłam folder ....w którym mam właśnie zdjęcia metek pogrupowanych gatunkami ....i plik w excelu w którym mam to wszystko pospisywane ...ale i tak nie udało mi się wszystkiego skatalogować....choć widzę ze takie notatki sa przydatne ....ile nie ma w nich bałaganu

najłatwiej mi poszło z tulipanami na jesieni ...bo jak kupowałam to wpisywałam ...najgorzej z azaliami ...bo dawno posadzone ...a metki juz dawno odfrunęły i nie wiem która jaka.

byliny w odległej przyszłości...bo to wyzwanie ...udało mi się tylko spisać jeżówki

No folder prowadzic to też robota - trzeba fotki metkom zrobic a potem grupować więc o lenistwo Cię nie posądzam

mira napisał(a)
Kurcze zawstydzasz z tym zeszytem, ja wrzucam wszystko do jednego koszyczka a potem i tak nie wiem gdzie co. Podziwiam.
Obiecałam sobie że wystawię nowy koszyczek i tam z roku będę gromadzić i metki i ceny -

Karmnik pięknie odnowiony.

Mirus ale zobacz ile ja z tym zwlekałam - dopiero po latach wpadłam na ten pomysł
Dziękuje wszystkim za pochwałę karmnika, troche minie nim go wstawię na ogród ( może koło soboty)
kasiek 10:08, 15 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Ładny porzadeczek z tymi metkami. Skatalogowanie w kompie też wymaga zachodu. Podoba mi się to ale wiem że nie dla mnie.

Niektórzy mają taką pamięć że nie muszą zapisywać Ja nie bardzo, poza tym trochę mam bałaganiarskiej natury w tym uporządkowaniu więc na taki wpadłam pomysł

Katkak napisał(a)

Ja tez . Kasia karm.ik jest przepiękny, wygląda jak nowiutki. Cudnie go idpicowalas .

Dzięki Kasiulka, myślę że się wpasuje, mam na mysli już miejsce ale niestety w chałpie musze siedzieć - nie musze wspominać jak się z tym czuję?

AGDULA napisał(a)

To jest super pomysł! Ja ostatnio wrzucałam do szafy w celu zeby to kiedyś uporządkować i tak leżą w szafie bo zabrać się nie mogę za to.
Ostatnio chodzi mi taki pomysł po głowie, żeby założyć coś ala segregator (jeszcze dokladnie nie wymysliłam czy to ma być segregator czy jakiś album czy zeszyt) ale coś aby prowadzić coś w stylu ogrodowego pamiętnika. Tzn, naklejac te kartki plus krótki opis co do wymagań rośliny i zdjęcie wydrukowane z ogrodu z posadzoną rosliną w jakiejś swojej aranżacji ogrodowej. taki scrapbook.

No właśnie te metki zawirają taki opis i stanowisko, dlatego zszywam je zszywką i mogę odwracać i poczytać info o nich

AGDULA napisał(a)
o czymś takim myślałam:

No wow - to jest odjazdowe!
kasiek 10:13, 15 sty 2017

AGDULA napisał(a)
Te łuki to super pomysł! A czym je obsadzisz?

Łuki mają świecić na biało - kupione mam 2 winniki variegaty i pnącą białą róże - winniki po bokach róża do środka.
Urszulla 12:30, 15 sty 2017

Ale plany, łuki juz zagospodarowane. Szybka decyzja.
kasiek 14:40, 15 sty 2017

Urszulla napisał(a)
Ale plany, łuki juz zagospodarowane. Szybka decyzja.

Szybka, hm... ze 2 zarwane noce
kasiek 14:43, 15 sty 2017

Ależ cudnie sypie a ja przyklejona do szyby... A co tam widoki z okna...- dobrze że jadalni ma takie duze okno

kasiek 14:46, 15 sty 2017

Widok z okna salonu - i moja psina na warcie

I moja - jak to się śmieje zimozielona róża po prawej
kasiek 14:49, 15 sty 2017

Kolejne okno z sypialni Darii

A na jej parapecie miniaturowy pejzaż

I z okna Oliwii
kasiek 14:51, 15 sty 2017

I jak namawiała mnie Katka dałam aparat Dari...
Zaczeła od ogrodu...

Ale kiedy pojawił się pies to już rośliny nie były ważne

Kąt nachylenia bardzo ciekawy