Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II

kasiek 13:10, 06 sty 2026

Prawdziwa uczta dla oczu i duszy...
sylwia_slomc... 20:39, 06 sty 2026

Niesamowici jesteście w styczniu sadzić rośliny Ja sadziłam w grudniu świerki marketowe poświąteczne, ale tylko to. Maiły wtedy 30 cm wysokości, a dziś mają ze 4 metry.
Ulina 11:01, 07 sty 2026

Nie widziałam nigdy morza w zimowej odsłonie fajne foty, pozdrawiam z nowym rokiem
Basieksp 12:54, 07 sty 2026

Lubię morze właśnie o tej porze roku. Odkąd wszyscy u nas są już dorośli, nad morze jeździmy tylko późną jesienią lub właśnie zimą. Jest taki spokój, kojący nastrój, nawet jak trochę zimno
Kasiu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, więcej spokoju, wolniejszego tempa i jak najwięcej takich pięknych widoków
GingerO 23:38, 29 sty 2026

Cześć, witam się nieśmiało u tak wielkiej ogrodniczki... Pięknie u Ciebie. Chciałam zapytać o jedną rzecz, czy szmata pod tujami to jakaś specjalna wloknina? Czy to nie szkodzi tujom? Możesz coś o tym napisać?
kasiek 15:50, 31 sty 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowici jesteście w styczniu sadzić rośliny Ja sadziłam w grudniu świerki marketowe poświąteczne, ale tylko to. Maiły wtedy 30 cm wysokości, a dziś mają ze 4 metry.

Korzystam z każdej sposobności przy wyjeździe. Zakładając że od 2 lat jesteśmy tam 6 razy od 4 dni do 3 tygodni (średnio 8 tygodni), to w zasadzie to co jest, zostało stworzone od czerwca 2024r. w 16 tygodni a więc 4 miesiące. A każdy przyjazd to też koszenie i pielenie, więc na założenie zostaje połowa czasu.
Mam nadzieję że tam też się przyjmie po taki hard core styczniu...
kasiek 15:51, 31 sty 2026

Ulina napisał(a)
Nie widziałam nigdy morza w zimowej odsłonie fajne foty, pozdrawiam z nowym rokiem

Ja też nie, to było zachwycające przeżycie, zwłaszcza jak świeciło słońce, bo jak deszcz zwłaszcza zmrożony tnie po twarzy to jest mega nieprzyjemnie.
kasiek 15:53, 31 sty 2026

Basieksp napisał(a)
Lubię morze właśnie o tej porze roku. Odkąd wszyscy u nas są już dorośli, nad morze jeździmy tylko późną jesienią lub właśnie zimą. Jest taki spokój, kojący nastrój, nawet jak trochę zimno
Kasiu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, więcej spokoju, wolniejszego tempa i jak najwięcej takich pięknych widoków

dzięki Basiu i wzajemnie,\Mam takie same przemyślenia, latem jest fajna pogoda ale inny klimat - są sąsiedzi, pogaduch, dużo śmiech, spacerów i roboty ogrodowej. A zima jest wyciszająca, jest pusto, cicho, jakby czas się zatrzymał, niesamowita atmosfera, i doskonała harmonia...
kasiek 16:11, 31 sty 2026

GingerO napisał(a)
Cześć, witam się nieśmiało u tak wielkiej ogrodniczki... Pięknie u Ciebie. Chciałam zapytać o jedną rzecz, czy szmata pod tujami to jakaś specjalna wloknina? Czy to nie szkodzi tujom? Możesz coś o tym napisać?

Bardziej długiej ogrodniczki a nie wielkiej
Szmata to kontrowersyjny temat i ja jej zachwalać nie będę, bo wiem też o jej wadach. Podam fakty.

W październiku 2022 sadziłam tam ok 15 szmaragdów, przekopałam ziemię i obłożyłam skoszoną trawą.

W 2023 r. byliśmy tam tylko 1 raz w listopadzie, 90% tuj uschło po gorącym lecie, większość krzewów też, zostały 2-3 tuje na na froncie w fatalnym stanie, które wykopałam i zawiozłam Z powrotem do Krakowa by je podleczyć.
W czerwcu 2024 sadziłam całe pasy tui i cyprysików, dając tym razem na przód włókninę materiałową, jak flizelina, a na bok - taką plastykową

Wszystkie przeżyły lato, jesień i zimę.
W listopadzie 2025 - zwłaszcza cyprysiki i niektóre tuje (z tych żółtych) - wspaniale się rozrosły, szmaragdy różnie, jedne dużo wystrzeliły, inne stały w miejscu, ale wszystkie zdrowo wyglądały.

Maty obkładałam skoszoną trawą, co nie jest najlepszym pomysłem, bo nasiona z tych traw się wysiały w macie i ją poniszczyły (gdy je wyrywałam). Mam zamiar zmienić to na kore lub coś w tym rodzaju.
Przy studni miałam posadzone 3 jałowce stricta. Jeden był w macie, 2 z tyłu bez - nie wiem czy widać ale 2 z tyłu jak byłam w styczniu były do usunięcia bo uschły.

Podsumowując, gdybym była tam cały czas - nie stosowałabym maty, bo lubię pielenie i efekt łąki.
Ale jeszcze nie ma mnie tam na stałe i maty zapewniają przeżycie roślinom. Możliwe że za 2 lata i tak je wyrzucę, ale póki co, są mi potrzebne by iść do przodu.
Nie wiem na ile Ci to coś da. U mnie tuje i cyprysy jeszcze małe, w zeszłym roku podnosiłam ziemię wokół nich, pewnie jeszcze sporo czasu minie nim korzenie wyjdą na powierzchnie a wtedy myślę że matę zdejme i posieje np facelie bo jest fantastyczna.
kasiek 16:20, 31 sty 2026

Tak samo było z rabatką na froncie - zostawiłam jej pasek trawy dookoła by nie dawać szmaty

Miesiąc później nie poznałam miejsca

Dałam szmatę (kawałek jest bez by oddychały byliny) i póki co jest spokój