Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy.

23:38, 13 gru 2016
Bardzo mi się podoba pomysł ze śpiewnikami
pestka56 23:50, 13 gru 2016

Ja mam ciągle bardzo dużo bombek, które są starsze ode mnie. W zeszłym roku po raz pierwszy ich nie powiesiłam na choince. Zaczęłam je oszczędzać
Margarete 00:40, 14 gru 2016

Ja miałam kilka bombek z choinki mojego taty z okresu wojny, od dziecka je pamiętam, zawsze wisiały na naszej choince ale przez te wszystkie lata i przeprowadzki i inwazje dziecięcych rączek...została mi jedna sztuka. Taty mojego nie ma już z nami od 5 lat a ta bombka delikatnie i jak relikwia jest traktowana.....choć sama w sobie jest brzydka i skromna w porównaniu do później kupowanych bombek. Wygląda jak szklana bańka od żarówki z namalowanym delikatnym kremowo - niebieskim wzorkiem. Niby nic a ile treści...i lat ms już około 80...

Moniq 08:57, 14 gru 2016

Super takie bombki z historia. Niestety nie posiadam takowych.
AniMa 09:14, 14 gru 2016

Dlatego ja moim córkom co roku kupuje po 1 ładnej bombce - aby miały do siebie na start i aby wiedziały, że to z rodzinnego domu...
pestka56 14:49, 14 gru 2016

U mnie to cała bombkowa historia rodzinna, ale opiszę dopiero w swoim wątku jako smaczek świąteczny.

AniMa, wspaniały pomysł z tymi corocznymi bombkami
AniMa 07:51, 15 gru 2016

AgataP 12:47, 16 gru 2016

Marto a ja mam pytanie ogrodnicze
Masz elegantissima na wjeździe - co ile je sadziłaś, pamiętasz?
Tniesz je co roku czy co 2 lata?
Nie wiem ile wyrastają przy takim corocznym cięciu.

Piękne ozdoby świąteczne
Zielona 17:54, 16 gru 2016

pestko - u nas rodzaj drzewka nie jest planowany. Mamy dość wąski kąt na choinkę i pokrój decyduje, który egzemplarz kupimy Przez ostatnie 3 lata mieliśmy świerk serbski.
PS Czekam na rodzinną opowieść bombkową ale jeszcze bardziej na Twój wątek Kiedy? Kiedy?

Sebek - iluzjonisto doskonały Cieszę się, że jesteś tak kreatywnym facetem.
PS Ja też mam konkretne obrazy przed oczami, kiedy słucham "Kolędy dla..." Ot, życie...

MonikA - pomysł łatwy w realizacji. Otwierasz plik, kopiujesz z internetu słowa kolęd, które lubisz, drukujesz w tylu kopiach, ilu masz Gości, dziurkaczem wyznaczasz miejsce na wstążkę, a pierwszą pustą kartę, która będzie okładką, pozwalasz ozdobić Dzieciom. Gotowe. Cała Rodzina ma radość i nikt nie mruczy pod nosem, że nie zna słów

Margarete
- przywołałaś moje wspomnienia o bombkach na choinkach moich Dziadków... Lubię być sentymentalna

Moniq - nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy same napisały takie rodzinne historie bombkowe

AniMa
- świetny pomysł

AgatoP - te derenie są dość młode, a sadzone są co jakieś 80cm-1m.
Wiosną cięłam zarówno te, które miały jeden sezon, jak i te, które już po raz drugi skracałam. Nie mam nawadniania na tej rabacie, co na pewno ma wpływ na siłę ich wzrostu. Mimo tego, odbijając z 10-15cm, wyrastają na jakiś 1-1,2m. Na pewno przy regularnym podlewaniu byłyby wyższe. Liczę też na to, że kiedy ich bryły korzeniowe będą większe, siła wzrostu też będzie większa. Będę je wtedy cięła nawet w sezonie, by zimą nie miały pojedynczych pędów, a były bardziej rozgałęzione.
sylwia_slomc... 23:16, 17 gru 2016

Prześliczna kolęda