Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek

Mój ogródek

Milka 15:59, 06 mar 2017

Mądrzy radzą cięcie róż, jak forsycje kwitna, ja juz tnę u siebie, bo potem mam problem, deptam cebulowe.
Anda 17:57, 06 mar 2017

Patrycjo, u mnie forsycja tuż tuż. Jedną różę już przycięłam, a resztę będę ciąć pewnie końcem tygodnia. Tym bardziej wrażliwym różom nie będę jeszcze rozgarniać kopczyków i zostawię im jeszcze gałązki choinki do ochrony.
Tą różyczkę z malutkimi kikutami, pewnie sadzoną jesienią, to za mocno nie przycinaj. Tylko tak 1 cm przed oczkiem.

Tam na jednej róży na gałązkach widziałam takie plamy fioletowe? Możesz zrobić jej trochę bardziej ostre zdjęcia, żeby tym plamom się przyjrzeć?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
violka171 18:35, 06 mar 2017

Milka napisał(a)
Mądrzy radzą cięcie róż, jak forsycje kwitna, ja juz tnę u siebie, bo potem mam problem, deptam cebulowe.

jak mądrzy radzą to zetne,sadzone zeszłego roku zostawię w spokoju
Makusia 08:31, 07 mar 2017

Cześć Pati,
wpadam z rewizytą i przywituję się tylko. Zaznaczam Twój wątek i będę podglądać, jak tylko wrócę wreszcie do normalnego ogrodowiskowego trybu
zoja 08:47, 07 mar 2017

ale się odpowiedzi posypało

macham z rana!
patrycja 08:51, 07 mar 2017

Tak te mały były sadzone jesienią. Co masz na myśli pisząc o tych fioletowych plamach?
Anda 08:58, 07 mar 2017

patrycja napisał(a)
Tak te mały były sadzone jesienią. Co masz na myśli pisząc o tych fioletowych plamach?

Wiesz, jakoś mi się te plamy nie podobają, w sensie, że ewentualnie mogą to być jakieś uszkodzenia albo początki choroby. Jak będziesz cięła to utnij kawałek w taki miejscu z plamą i zrób zdjęcie, jak ta gałązka wygląda od środka. Ja pewnie wycięłabym wszystko co ma te plamy. Masz tryb makro? Trochę nieostra jest ta fotka i trudno się przyjrzeć. Myślę, że mogłabyś zapytać Mazana na wątku o chorobach, czy dla niego też to wygląda podejrzanie. On jest specem w tej dziedzinie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
patrycja 12:14, 07 mar 2017

Nigdy nie przejmowałam się tymi plamami myślałam że róże tak mają.Muszę więcej się dowiedzieć na ten temat.
Anda 14:35, 07 mar 2017

Wiecej roz u Ciebie ma takie plamy?
patrycja 16:32, 07 mar 2017

Te plamy mają moje najstarsze róże ale one nie miały nigdy plamistości ani mączniak je nie łapał. Z kolei inne róże nie mają plam a w zeszłym roku albo plamistość albo mączniak.I też trochę dziwne mi się wydaje to że stare róże nie miały mszyc a młode były oblepione. Co o tym myśleć?