Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

greg66 20:34, 18 mar 2019

Dana jeszcze raz dziękuję za życzenia i podsyłam kawałeczek torciku bezowego z masą kawową
Smacznego
dana1s 20:37, 18 mar 2019

greg66 napisał(a)
Dana jeszcze raz dziękuję za życzenia i podsyłam kawałeczek torciku bezowego z masą kawową
Smacznego

Grzesiu dziękuję, uwielbiam bezę i kawę, mniam!
Masz przepis?
Kasiolaaa 20:39, 18 mar 2019

ale torcik pychotka sto lar
greg66 20:46, 18 mar 2019

Blaty bezowe kupujemy gotowe a do tego żona robi taką masę:

Ubić śmietanę 30, dodać do tego serek mascarpone (cały pojemnik) lekko to zmiksować i oddać do tego dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w malutkiej ilości wody)
i to wszystko wymieszac i przełożyć.
Najlepiej dzień wczesniej to robić bo tak to się kruszy (jak tego samego dnia).

I już
a słodkie jest tak, że moje trójglicerydy teraz się odezwały
dana1s 20:48, 18 mar 2019

greg66 napisał(a)
Blaty bezowe kupujemy gotowe a do tego żona robi taką masę:

Ubić śmietanę 30, dodać do tego serek mascarpone (cały pojemnik) lekko to zmiksować i oddać do tego dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w malutkiej ilości wody)
i to wszystko wymieszac i przełożyć.

I już
a słodkie jest tak, że moje trójglicerydy teraz się odezwały

Pyszności, spróbuję na święta. Wygląda tak, że mi ślinka kapie
Dziękuję za przepis!
Doranma 20:55, 18 mar 2019

dana1s napisał(a)
W moim ogrodzie nie może zabraknąć brzóz . To moje ukochane drzewa, które zachwycają zwiewnością i piękną bielą kory.
Niestety w nowym ogrodzie rosła tylko jedna, ale nie byłabym sobą gdybym nie dosadziła jej koleżanek.
Zagajnik brzozowy będzie się wyłaniał zza muru w kącie biesiadnym.
Pojechaliśmy do opuszczonej cegielni gdzie rosną setki siewek i wykopaliśmy 6 sztuk ślicznych, prostych 3 metrowych brzózek.
Zasadziłam je zeszłej wiosny, więc muszę poczekać ze 3 lata żeby je było widać
Później M przywiózł skądś takiego krzywaka i wsadziliśmy ją na górce z tyłu działki, powinna być ślicznym soliterem
Poczekamy zobaczymy.
Mam też kilka gatunkowych brzóz w ogrodze

Youngii
Nana
Purpurea
Aurea
Gracilis
Chińska
Trost's Dwarf
Spider Alley

Zamówiłam i na wiosnę dojadą dwie kolejne

Magical Globe
Shiloh splash

Kupię też moją wymarzoną

Doorenbos

Szukając w internecie informacji o brzozie Magical Globe, magicznie znalazłam się w znajomym wątku Cóż za imponująca lista! Czy spełniłaś już swoje wszystkie brzozowe marzenia? Ja jeszcze wciąż tylko marzę ☺☺☺ Może dlatego, że nie potrafię tak jak Ty wyobrazić sobie kompozycji z roślin po latach ... Zazdroszczę ☺ I wiem że pewnego dnia przeczytam cały Twój watek1. Pozdrawiam!
duju 10:07, 20 mar 2019

Dana, a co powiesz o tej ? Brzoza brodawkowata Fastigiata Joes ‚Joelp1’ - u mnie w szkółce jest na zamówienie.
Agania 13:40, 20 mar 2019

Przywołałaś wspomnienia i wszyscy chcemy u Ciebie od razu na leżak
a ja chciałabym poprosić Cię o nazwę kwiatków na rabacie
z z białymi dzwonkami, takie drobne jasno różowe...zachwyciłam się nimi...czy to róża?
Tam rosną jeszcze kule czy to jakieś czosnki?...Tak pięknie a to trochę czerwca u Ciebie
Skrzyneczki i szklarnia to już tuż tuż
Zmierzyłaś kule...poturlasz do Aganiowa
dana1s 16:19, 20 mar 2019

Doranma napisał(a)

Szukając w internecie informacji o brzozie Magical Globe, magicznie znalazłam się w znajomym wątku Cóż za imponująca lista! Czy spełniłaś już swoje wszystkie brzozowe marzenia? Ja jeszcze wciąż tylko marzę ☺☺☺ Może dlatego, że nie potrafię tak jak Ty wyobrazić sobie kompozycji z roślin po latach ... Zazdroszczę ☺ I wiem że pewnego dnia przeczytam cały Twój watek1. Pozdrawiam!

Dorociu świat jest bardzo mały
Ja uwielbiam brzozy
Z listy umarła mi chińska, coś jej zjadło korzenie i Aurea przesadzana ze starego ogrodu...a doszła Fastigiata
Doorenbos dalej nie mam, ale będą dopiero po budowie, bo chcę je w szpalerze przed domem
Nie wiem, czy moja wyobraźnia nie spłata mi z czasem figla, póki co wszystko wygląda tak jak sobie marzyłam
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!!
dana1s 16:20, 20 mar 2019

duju napisał(a)
Dana, a co powiesz o tej ? Brzoza brodawkowata Fastigiata Joes ‚Joelp1’ - u mnie w szkółce jest na zamówienie.

Justysiu mam ją od zeszłego sezonu, jest piękna