suuuper cudownie wszystko kwitnie i niby skalniaczek bardzo mi się podoba kojarzy mi się z fontanną pomyśl i wiesz ja bym dała na górę trawę taką wylewającą się ze środka super sprawa można powojować i jeszcze może być super atrakcją ...
tulipek miodzio
Nie ma czego wybaczać Niezły pomysł Na górze jest właśnie zawsze jakoś płasko a tak to by się coś wybijało
Do tej pory myślałem żeby na to dolne piętro dać serduszkę, dwie miniaturowe hosty, żurawki itd. Na środkowe coś co by spłuwało - floksy, ubiorek, sklanicę, drakiew a na górę zawsze nie miałem pomysłu
Wiem, wiem... chociaż u mnie trzy rosną w pełnym słońcu i wszystko z nimi ok
Co do "skalniaka" ( nienawidzę go tak nazywac bo i podłoże w nim nie takie, i kształt się nie zgadza już nie wspominając o roślinach, ale taka nazwa się już przyjęła ) to on rośnie i w słońcu, i w cieniu tzn. cień pada na jego jedna połowę - za nią jest dom, a druga większość jest nasłoneczniona. Ale to tez zależy od pory dnia bo od rana do ok. 13.00 całość jest słoneczna, a właśnie po 13.00 tą jedna pokrywa cień, więc raczej hosty sadziłbym po tej stronie
Przepraszam, ale chyba nie miałam racji. W tym stanie wygląda mi na gęsiówkę alpejską. Ale nie jestem pewna na 100%
Jednak nie, to najprawdopodobniej rogownica, Ma białe kwiatki w kształcie gwiazdek.
Nie ma za co przepraszać Trochę się tym zdziwiłem,(tym bardziej że kwitła w zeszłym roku i miała nasiona które się rozsiały) ale myślę sobie że wiesz co mówisz
No ja przerabiałam pełne słońce z hostami, jednak u mnie nie zdało egzaminu, chociaż podlewane były przesadzałam bo nie miało to sensu, liście były porażone od słońca. Ale jak masz tam półcień to faktycznie hosty dadzą radę. Na takich skalniaczkach fajnie wyglądają goździki sine, skalnice, rozchodniki, rojniki
Wiem Monia że te rośliny fajnie wyglądają na skalniakach, no ale mówię na SKALNIAKACH- dla mnie one muszą mieć nie regularne kształty- takie jak w przyrodzie, poza tym podłoże przepuszczalne -żwiry, piaski. A tu? Bardziej jak rabata piętrowa ( +ziemia polana ). Więc raczej stawiałbym na takie rośliny ogrodowe żeby stworzyć właśnie bardziej rabatę piętrową- skalniaczek mam w planach w innej części, ale to odległa przyszłość