Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 15:43, 19 lut 2018

Karpy jedne żyją, inne jeszcze śpią, i dobrze. Czas jeszcze na nie. Część pójdzie do Koszalińskiego Ogrodu Społeczności Zorganizowanej. Młodzi urządzają ogród na tyłach głównej ulicy. Już trochę roślin tam jest, ale wciąż jeszcze biednie. A wszystko społecznie z darów okolicznych mieszkańców. No to im dorzucę co nieco. Chociaż ode mnie to daleko. Ja na peryferiach a tam ścisłe centrum.

hankaandrus_44 15:46, 19 lut 2018

Iwonko, pewnie i ja bym się wyrwała do ogrodu, gdyby było bliżej. Kuruj się, kochana, nie warto być nadgorliwym. Dorzuciłabym Tobie nalewki pigwowcowej, ale cóż... odległość.

Basilikum 15:51, 19 lut 2018

Haniu uwielbiam takie inicjatywy pamietasz kiedys pokazywalam taka ziolowa rabatke w srodku miasta z ktorej kazdy moze sobie urwac troche ziolek do obiadu
malgorzata_s... 15:52, 19 lut 2018

hankaandrus_44 napisał(a)
Czekam na wiosnę ale ona jeszcze za górami, za lasami.

Niestety U nas mają być mrozy -20
hankaandrus_44 16:06, 19 lut 2018

Gosiu, cierpliwość jest naszą zaletą! Doczekamy się!
16:20, 19 lut 2018
Co za ilość owoców! Nie łamią się gałęzie pod takim ciężarem?
Ta odległość też mnie mierzi, chętnie bym z Tobą naparstek pigwowej nalewki wychyliła, a i może w ogrodzie, latem Jak by nie postawiła na nogi, to przynajmniej porawiła nastrój

Codziennie do śniadania mam mus z pigwy, uwielbiam. Nie robię go sama, zamawiam, ale jest 95% pigwy, pozostałe 5% to miód akacjowy. Mus robiony w manufakturze, według tradycyjnej receptury, bez cukru żelującego i takich tam, których nie mogę...

Twoje dalie ukwiecą centrum! Popieram takie wsparcie pomysłów młodych ludzi. Dobrze, że im się chce i chyba robią to skutecznie, skoro i na "peryferiach" wiadomo, że jest potrzeba wesprzeć inicjatywę. Zrobisz potem zdjęcie daliowej rabaty w centrum?
Twoje dalie warto rozmnażać - mają dobre geny.
Zmienia się świadomość, ale jeszcze za wolno, choć mieszkam w rolniczej części, to brakuje mi dostępu do sezonowej, ekologicznej żywności,tak prosto od producenta, jedynie sklep mi pozostaje.
Pomysł z postu Izabeli super! Integruje społeczność, a w dodatku jak smakowicie
hankaandrus_44 16:31, 19 lut 2018

Wolno idzie ukwiecanie miast, bo ludzie przyzwyczajeni, że zrobią to odpowiednie służby. A że i tym się nie spieszy, to jest jak jest: betonowe pudla wzdłuż chodników, i dobrze jak ktoś je jeszcze podleje.
A do mnie zapraszam, może na urlop nad morze się wybierzecie? Ale ty pewnie wolisz cieplejsze niż bałtyckie? Dźwirzyno, Rewal, Ustronie, Kołobrzeg, Łazy i Mielno-
można wybierać. Najlepiej połowa maja, czerwiec, albo koniec sierpnia i wrzesień.
violka171 16:58, 19 lut 2018

Hanuś
bardzo, ale to bardzo dziękujemy za Walentynkę
przemiła niespodzianka.Krasnalki wniebowziete ,buziaczki ślemy oraz tegoroczny kwiatek specjalnie dla Ciebie
hankaandrus_44 17:14, 19 lut 2018

Odbuziakowuję obie panny, po 3 razy, a za tegoroczne kwiatki serdeczności moc! Umawiamy się, że u mnie jeszcze ich nie ma /bo przecież nie byłam/

Zachowaj to zdjęcie na awatarku, śliczne jest, i TY taka uśmiechnięta! Poprawiła się sytuacja? Czy to był tylko dla zmyłki taki smutek? Tak czy owak, miło Ciebie widzieć, Tęskniliśmy!

ElzbietaFranka 22:53, 19 lut 2018

Witam Haniu. Jak ty możesz mieć iglaki jak masz tyle innych pięknych roślin. Ja mam bo wydmuchowisko u mnie i o toczyła się nimi no i areal większy.

U mnie nie ma owocowych miałam Posadzone brzoskwinie i gruszke nie znałam gleby i w wodzie wiosna stały i się zmarnowały to samo z truskawkami ok 30 m2. Jesienią wypielone a wiosna zginęły.

Haniu od mojej działki rzut beretem do zagłębia sadowniczego Tarczyn i Grójec sądy ciągną się kilometrami. Jabłka jak malowane. Wiem co swoje to swoje, ale sadowniczy że mnie żaden. Posadziłam 3 winogrona i z eM się kłócimy jak je uprawiać więc teraz on ma 2 ja 1 szt. Ja jestem za cięciem on przeciw niech rosna ile mogą.
Warzywa też tylko sieje aby w lecie na wsi do sklepu nie latać. Nie nadaje się do upraw aby zima zwieść do domu takie cherlaki mi wyrastają. Jedynie dynie i słonecznik rosną ładne.

Em w kwiaty i krzaki się nie wtrąca więc panuje zgoda ja też w trawnik się nie wtracam więc każdy sobie rzekę skrobie i jest spokój.

Pozdrawiam u nas _-2 teraz godz temu było na plusie 3 stopnie.