Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 22:50, 30 kwi 2017

Mam nadzieje, ze tulipany w ten weekend dadza czadu. Aczkolwiek ogądam już jakieś nieplanowane kolory nagłe żółty i czerwony sie pojawił, zupełnie niespodziewanie...

A dzisiaj będąc w Jeleniej Górez obkupiłam sie jednorocznymi. Juz trzy wielkie donice obsadzilam, kolejne czekaja aż strokrotkamw przekiwtną...

Jakoś zapragnęłam ciepła. Normalnie to ok 15 kwietnia juz kupuję jednoroczne, długi weekend majowy to dla mnie ostatni gwizdek. A dzisiaj jest tak zimno, ze zastanwiałam sie czy jednorocznych nie wstawić do graźu...

Melduje ,ze w Leroy Merlin nabyłam pelargonie angielskie.

Jutro planujemy olejowac tarasy. Ciekawe czy pogoda po raz kolejny nie spłata nam figli. Czyli w Święto Parcy planujemy ostrą pracę w ogrodzie.
asiak 22:52, 30 kwi 2017

Fajnie, że już masz jednoroczne, pięknie będzie
W moich rejonach jednoroczne to dopiero po Zośce
inag 23:41, 30 kwi 2017

Madzenka napisał(a)

Mirka jesli masz na myśli te trawę po lewej stronie to sesleria heufleriana . Za chwile gdy przekwitnie zetne ja i przesadzę.
Trzeba ja ściąć po kwitnieniu bo strasznie szybkie panie i potem robi się brzydka. Bardzo ładna jest przez cały pierwszy -drugi sezon

A czy tę seslerię jesienną też trzeba ścinać czy jej się nie rusza??? Mam ją pierwszy rok i nie bardzo się orientuję...
mirkaka 06:47, 01 maj 2017

Basilikum napisał(a)
a kiedy sie tnie bukszpany?? jakos nie czytalam u nikogo zeby cial a chyba juz przegapilam hmmm

melduje dzis slonko piekny dzien mielismy

niektórzy tną w kwietniu i w czerwcu, ja do nich należę a Madżenka chyba dopiero w czerwcu i sierpniu
MirellaB 07:06, 01 maj 2017

Madżenko, a dla mnie to zdecydowanie za wcześnie na pelargonie. Teraz najbardziej mnie cieszą bratki i stokrotki w donicach w pełnym rozkwicie.
Pelargonie, surfinie czy inne sadzę w połowie czerwca na lato
oliwka 08:21, 01 maj 2017

Hej Marzenka byłam w sobotę na giełdzie, kupiłam pelargonie i wilce. Wczoraj posadziłam kilka wilców na próbę i oklapły. Reszta czeka w domu na następny tydzień. Pelargonie maja się całkiem dobrze, ale im przymrozki nie groźne.
09:01, 01 maj 2017
Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje, ze tulipany w ten weekend dadza czadu. Aczkolwiek ogądam już jakieś nieplanowane kolory nagłe żółty i czerwony sie pojawił, zupełnie niespodziewanie...

A dzisiaj będąc w Jeleniej Górez obkupiłam sie jednorocznymi. Juz trzy wielkie donice obsadzilam, kolejne czekaja aż strokrotkamw przekiwtną...

Jakoś zapragnęłam ciepła. Normalnie to ok 15 kwietnia juz kupuję jednoroczne, długi weekend majowy to dla mnie ostatni gwizdek. A dzisiaj jest tak zimno, ze zastanwiałam sie czy jednorocznych nie wstawić do graźu...

Melduje ,ze w Leroy Merlin nabyłam pelargonie angielskie.

Jutro planujemy olejowac tarasy. Ciekawe czy pogoda po raz kolejny nie spłata nam figli. Czyli w Święto Parcy planujemy ostrą pracę w ogrodzie.

tez masz ambitny plan
Madzenka 17:41, 01 maj 2017

asiak napisał(a)
Fajnie, że już masz jednoroczne, pięknie będzie
W moich rejonach jednoroczne to dopiero po Zośce

Gdy mieszkałam w Jeleniej Górze tradycją było sadzenie jednorocznych po Zimnej Zośce. od kiedy jestem we Wrocławiu to pod koniec kwietnia mam już nasadzenia jednoroczne
Madzenka 17:43, 01 maj 2017

inag napisał(a)

A czy tę seslerię jesienną też trzeba ścinać czy jej się nie rusza??? Mam ją pierwszy rok i nie bardzo się orientuję...

Rusza sie rusza, tnie się ja bardzo wcześnie wiosna - u mnie to zwykle koniec lutego a potem jeśli jest wielka i się pokłada, to drugi raz pod koniec czerwca

Skoro masz pierwszy rok to potrzebne tylko wiosenne cięcie
Madzenka 17:43, 01 maj 2017

mirkaka napisał(a)

niektórzy tną w kwietniu i w czerwcu, ja do nich należę a Madżenka chyba dopiero w czerwcu i sierpniu

Dementuję
Sesleria jesienna i carex montana tnę zawsze w lutym, bo w marcu juz mają nowe listki