Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

agata19762 23:02, 14 kwi 2017

Marzenko po pokazie Twoich magnolii jeszcze bardziej się cieszę, że mam je u siebie w ogrodzie. Cudownie wyglądają.

Kompozycje piękne.
Wesołych Świąt
Jagodaa 23:16, 14 kwi 2017

Cudowne magnolie, szczególnie ta różowa, moja ulubiona i przepiękny bukiet - mam wielki sentyment do żółtych tulipanów.

Pogodnych Świąt!
Madzenka 09:51, 15 kwi 2017

Makao_J napisał(a)

Jaka piękna Co to za magnolia???

Kupowałam ja jako NN, to Soulanginea najpopularniejsza magnolia

I dementuje wszelkie obawy, ze na wygwizdowie nie dadza rady. U mnie magnolia przez 5 lat była targana wiatrami i przezyła kilak amrozow po 20-28 stopni i dała rade. Dopiero od dwóch lat żywopłot jet juz taki gesty i wysoki, ze stanowi troche ochronę zima. Ale przeciez jeszcze dwa lata temu w listopadzie wichura wyrwała mi żaluzje z okien......
Magnolia musi miec wilgotne podłoze, przykryte korzenie korą, ochronić przed suszą , na zime na poczatku dobrze ściółkować, nawozic w sezonie. Z oewnosicą we wschodniej Polsce mogłaby ucierpieć ale w Polsce Zachodniej i Południowej bez obaw, da znakomicie rade.
U Pszczelarni w Karkonoszach rosnie przeciez drzewo magnoliowe, a u Ewy i mrozy i wiatry sa ekstremalne
Kacha123 10:05, 15 kwi 2017

Wpadłam oko nacieszyć magnoliami - piękne! To teraz czekam na Twoje tulipany!
Johanka77 14:12, 15 kwi 2017

No to może kolejną zaryzykuję. Skoro tak polecasz
gusiarz 17:01, 15 kwi 2017

Marzenko te magnolie pięknie rozjaśniają ogród. Miałam kiedyś Black Parrot, ale zakwitły tylko raz, po roku nie było po nich śladu.
Buksy zachwycają ... u mnie jakaś choroba... niektóre listki tracą, żółkną. Co robić?
Madzenka 20:33, 15 kwi 2017

gusiarz napisał(a)
Marzenko te magnolie pięknie rozjaśniają ogród. Miałam kiedyś Black Parrot, ale zakwitły tylko raz, po roku nie było po nich śladu.
Buksy zachwycają ... u mnie jakaś choroba... niektóre listki tracą, żółkną. Co robić?[/quo
Newsy pryskać chemia. Najpierw signum , potem innymi np

Niestey oryskać, najpierw Signum a potem innymi srodkami przeciwgrzybiczymi. Najlepiej co dwa tygodnie jesli jest mokro i grzyby maja dobre warunki do rozowoni
Madzenka 20:35, 15 kwi 2017

Ryzykujcie magnolie, chociaż jedna musi być w ogrodzie
Madzenka 20:40, 15 kwi 2017

anna_t napisał(a)

pięknie!!!!!
patrząc na takie fotki pragnę magnolii... ale czy w młodym ogrodzie gdzie jeszcze wiatr hula, tuje małe jest szansa że przetrwa?

Marzenko mam tez pytanie techniczne. kupiłam ten opryskiwacz marolexu jak polecałaś ale chyba coś źle robię.. czy to normalne ze co średnio 2 minuty musze pompować powietrze? i chmurka oprysku bardzo mała, każdą gałazkę musze pryskać prawie ze osobno takie słabe to... i taki mały dzyndzelek co jest z boku z napisem "0,4Mpa" to do czegoś służy?moze ja czegoś nie wciskam albo coś że to takie słabe jest?

Musi ci uciekać powietrze, dokręć ten boczny zawór do oporu. Wszystko musisz mieć dokręcone na maksa , wtedy oprysk wytrzymuje na długo, ale oczywiście powietrze wypryskiwane z cieczą musisz uzupełniać aby było odpowiednie cisnienie

Pokrętłem przy wylocie cieczy mozesz tez regulować siłę oprysku
Madzenka 20:42, 15 kwi 2017

Johanka77 napisał(a)
Cudaczne tulipki masz! Za rok chyba również zainwwstuję.
Co to za odmiana tych małych różowych?

A magnolie! Ach na tym moim wypi***ewie nie mają szans....

Te małe malinowe to Flash Point