Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 08:47, 14 kwi 2017

mikina34 napisał(a)
Marzenko,
kiedy cięłaś buksy?

Bukszpany tnę już tylko dwa razy w sezonie w czerwcu i pod koniec sieprnia/początek wrzesnia. Gdy były młode musiałam je ciac jeszcze wiosna , na poczatku kwietnia bo miały takie inetnsywne przyrosty
mikina34 09:07, 14 kwi 2017

Madzenka napisał(a)

Bukszpany tnę już tylko dwa razy w sezonie w czerwcu i pod koniec sieprnia/początek wrzesnia. Gdy były młode musiałam je ciac jeszcze wiosna , na poczatku kwietnia bo miały takie inetnsywne przyrosty

Uff , czyli jak przytnę je po zimnicy (czy lepiej na dniach?) to nie będzie za późno? Mają trochę oschniętych końcówek i brzydko wyglądają...

Co do porządków wiosennych, to ja wychodzę z założenia, że dom jest do mieszkania nie do sprzątania , co z tego, że się narobię, natyram po łokcie jak nie będę miała z tego przyjemności, bo padnę na pysk
Pozdrawiam świątecznie
Kasya 09:23, 14 kwi 2017

Madzenka napisał(a)
Nic nie ogarniam ale dzisiaj czasoprzyspieszacz wyłączyłam

Jak będe miała ochote to umyje okna, jak nie to będa brudne

Czekam teraz na dostawę zakupów z Tesco i czytam sobie Was

I znajduje dobre strony zimnej aury - magnolie i tulipany dotrwały do Wielkanocy, bo gdyby było ciepło wszystko by przekwitało

jak ja bym czekala az mnie najdzie chec na mycie okien to bym ogrodu z domu nie ogladała
cale szczescie ze sa krasnoludki

a ja czekam na dostawe magnolii...po swietach
Madzenka 11:16, 14 kwi 2017

mikina34 napisał(a)

Uff , czyli jak przytnę je po zimnicy (czy lepiej na dniach?) to nie będzie za późno? Mają trochę oschniętych końcówek i brzydko wyglądają...

Co do porządków wiosennych, to ja wychodzę z założenia, że dom jest do mieszkania nie do sprzątania , co z tego, że się narobię, natyram po łokcie jak nie będę miała z tego przyjemności, bo padnę na pysk
Pozdrawiam świątecznie

Jeśli są brzydkie to oczywiście je tnij, ale najlepiej po zapowiadanych mrozach w nocy, zapowiadanych na środe . Moje juz maja młode orzyrosty i ciecie bedzie dla nich dobre dopiero w czerwcu, gdy młode orzyrosty zciemnieja. Ale jak widac na fotkach tylko kilka bukszpanów wymaga cięcia , zostawie to sobie na spokojniejszy czas
Madzenka 11:18, 14 kwi 2017

Kasya napisał(a)

jak ja bym czekala az mnie najdzie chec na mycie okien to bym ogrodu z domu nie ogladała
cale szczescie ze sa krasnoludki

a ja czekam na dostawe magnolii...po swietach

Ja na szczęście generalnie mam dom posprzątany, bo mam od lat Pania, ktora wspiera mnie w ogarniania bałaganu Wcale tego nie ukrywam, bo lrzy ilosci godzin, ktore spedzamy z M w pracy a córka na uczelni, trudno dokładnie taki duzy dom posprzątać. Ponadto jutro jak w kazda sobotę z córką przed "inspekcja sanepidu" pomyjemy podłogi, doprowadzi y dom do błysku

U mnie mycie okien trwa pełny tydzien, poczekam na ocieplenie a teraz tylko dół na zewnatrz Hobot załatwi. Wewnatrz sa juz umyte

Zmykam do okien, prania, przygotowania dekoracji, pieczenia pasztetu, ciast, pisanek etc. Wróce na chwile w przerwę na kawe
Miłych i spokojnych, bez napinania przygotowań świątecznych. Na zyczenia przyjdzie jeszcze czas
AngelikaX 11:24, 14 kwi 2017

Ale zazdroszczę Ci tej dostawy do domku - u mnie niestety wciąż ta opcja nie dostępna, a tak co tydzień dobra godzina mi przez nie ucieka

ps. To samo o tulipankach sobie myślę, pozytywy takiej pogody są
mikina34 12:05, 14 kwi 2017

Madzenka napisał(a)

Jeśli są brzydkie to oczywiście je tnij, ale najlepiej po zapowiadanych mrozach w nocy, zapowiadanych na środe . Moje juz maja młode orzyrosty i ciecie bedzie dla nich dobre dopiero w czerwcu, gdy młode orzyrosty zciemnieja. Ale jak widac na fotkach tylko kilka bukszpanów wymaga cięcia , zostawie to sobie na spokojniejszy czas

Czyli jak już ruszyły gdzieniegdzie to lepiej nie ciąć? Wolałabym im nie zaszkodzić, ale jak na moje oko to wizualnie by się przydało przyciąć grzywkę
_Martini_ 13:10, 14 kwi 2017

Zakupy z dostawą do domu - fajna sprawa, nie tracisz czasu w kolejkach w zatłoczonym sklepie, nie biegasz do różnych marketów bo w jednym nie dostałaś wszystkiego, nie kupujesz niepotrzebnych rzeczy "oczami, nie nabierasz się na promocje... Szkoda, że u nas nie ma Tesco.
Czy cebulowe nawozi się też jak już kwitną lub po?
Madzenka 13:30, 14 kwi 2017

Zakupy robie juz w poniedziałek, do czwartku wieczorem uzupłeniam listę (mozna wileokrotnie zmianiać, dodawac, etc) i w piatek kurier przywozi. Gorąco polecam bo nie cierpię tłoku w marketach przed swietami.
M tylko ma za zadanie kupić miesa i świeże rzeczy w hali targowej Właśnie z córką sa na zakupach

Madzenka 13:31, 14 kwi 2017

Pokaże zatem co wymodziąłm pryz okazji odbierania butów od szewca Wróciłam z calym pękiem tulipanów i żąkili

Na razie kwiaty wylądowąły w ogrodzie zimowy, bo tam jest chłodbo a jutro po południu stana na komodzie