Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Juzia 16:41, 18 cze 2026

Monia81 napisał(a)

Jak kupowaliśmy tą działkę to tak sobie marzyłam, żebym mieć trochę ogrodu ozdobnego, ale też warzywnik, sad weszłam na forum no i się zaczęło, brakuje mi tylko piwniczki do przechowywania, ale już intensywnie myślę idealnie nie jest, ale jestem dumna, z tego co nam powychodziło, bo jest prawie wszystko co chciałam

Jak masz miejsce na piwniczkę to nie ma co myśleć.... trzeba działać

U mnie pierwsze co zrobiliśmy na działce to piwniczka Tak trochę od tyłka strony

sylwia_slomc... 21:51, 18 cze 2026

Monia81 napisał(a)

No u mnie kosmosom dobrze, bo mam właśnie bardziej zasadową ziemię, lawendom też to pasuje nabierają masy te nasze ogrody, też się zastanawiam jak to będzie za te parę lat bo my coraz starsi, a sił ubywa, albo człowiek wolniejszy się robi.
A jak tam Irenka? szkoda, że na forum nic nie wrzuca, chętnie bym zobaczyła ten jej ogród w jeszcze dojrzalszej odsłonie

Czasem na Fb go pokazuje, ale tak bardziej fragmentami Ostatnio pokazała jaśminowca, aż Ją pytałam czy był kiedykolwiek cięty taki olbrzym, ale bajecznie piękny jak kwitnie.
ewsyg 23:07, 18 cze 2026

Moniko, masz piękny i bardzo zadbany ogród. Możesz być z niego dumna.
basia3012 08:27, 19 cze 2026

Monika, podpisuję się pod wszystkimi pochwałami koleżanek. Jest pięknie.
Margo2 21:38, 21 cze 2026

Monia81 napisał(a)

Ostrogowce fajne są, ładnie kwitną i wypełniają przestrzeń na rabacie naparstnice u mnie też kapryśne bywają niestety, też bym łany chciała a tu kicha...

Przywiozę siewki

Maj i czerwiec to najładniejsze miesiace, właśnie dlatego, że co chwilą kwitnie coś nowego.
Jak ja się cieszę, że to zobaczę
Jest przepięknie
anabuko1 17:50, 06 lip 2026

Moniu, ale Ty masz wymarzony sielankowy ogród nie tylko z nazwy

To złote światło między drzewami, ta ścieżka prowadząca w głąb ogrodu... Czuć spokój i zapach skoszonej trawy. Obraz jak z pocztówki.
Masz wszystko. Idealnie przycięte pasy z krzewami i trawnikiem, a obok tego łąka kwietna w fioletach i bielach. Bzyczy pewnie jak szalona
I ten rząd agrestu - same "kuleczki szczęścia" do ciasta i kompotu i do sernika
Ogród na oko i na ząb, jak napisała Juzia
Ten bordowy berberys obok limonkowej zieleni... Petarda!
A do tego różowe bodziszki, które tak swobodnie uciekają na trawnik. Lekko, naturalnie, bez spiny.
I te hosty w cieniu - soczysta zieleń która karmi oczy.
Długie perspektywy, aleje, zakątki. Nie przytłacza, tylko zaprasza: "wejdź, przejdź się".
Widać, że to praca lat, ale też ogromna wrażliwość. Masz dar do łączenia tego co użytkowe z tym co tylko dla duszy.

Pozdrawiam
Monia81 20:49, 07 lip 2026

Magara napisał(a)

Monia - pięknie masz wszędzie
Ja takie marzenia jak Twoje to zaczęłam mieć jakieś dwa, trzy lata po zakupie działki - efekt na dziś jest taki, że niby mam to co chciałam, ale pracowników za mało, żeby to wszystko utrzymać w jako takim porządku
Piwniczka to i moje marzenie. Ciekawa jestem co wymyślisz Fajne są różne możliwości, ale miliard monet kosztują

Marzenia są super, tylko czasami za dużo sobie wymarzymy, a rzeczywistość potrafi nam to wszystko zweryfikować. No z tą piwniczką to zostaje mi wymurowanie tylko, bo nic mi nie wjedzie na ogród niestety, raz, że teren ogrodzony, dwa od strony sąsiada jest lasek a od drugiego niestety zgody nie mam... myśleliśmy o piwniczce jak dom budowaliśmy, ale mnóstwo kasy chcieli za samo wybudowanie, może dali nam taką cenę zaporową bo nie chciało im się robić...
Monia81 20:51, 07 lip 2026

Juzia napisał(a)

Jak masz miejsce na piwniczkę to nie ma co myśleć.... trzeba działać

U mnie pierwsze co zrobiliśmy na działce to piwniczka Tak trochę od tyłka strony

Juzia z tą piwniczką to zrobiliście bardzo dobrze, wcale nie od tyłka strony, ja teraz żałuję bardzo, że wtedy się nie uparłam na nią, bo ogród był nie zrobiony, więc spokojnie by mogło coś wjechać a teraz mam zonka, ale coś wykombinuję teraz mam lenia letniego
Monia81 20:52, 07 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czasem na Fb go pokazuje, ale tak bardziej fragmentami Ostatnio pokazała jaśminowca, aż Ją pytałam czy był kiedykolwiek cięty taki olbrzym, ale bajecznie piękny jak kwitnie.

Szkoda, że na FB a nie tutaj, może kiedyś Irenka wróci chociaż na chwilę, fajnie by było
Monia81 20:52, 07 lip 2026

ewsyg napisał(a)
Moniko, masz piękny i bardzo zadbany ogród. Możesz być z niego dumna.

Ewuś dziękuję